Janosik...Zorro...i Batman
w tej
samej galaktyce
ciżba herosów
i walka o złoto...
a ja od 40 lat
chodzę tylko piechotą!
na nieboskłonie
srebrzą się gwiazdy
i żółta plamka Jowisza
co jest za zakrętem?
raj?
cudowność czy cisza?
dwa serduszka
szukają się
w brzozowych matecznikach...
towarzysz Lenin wie
że w czynie społecznym
i
ku chwale partii ...
...trwa ta grobowa cisza!
No mi tez się to średnio podoba,
Myślisz, że taki np. Stalin spodobał się Bogu?
Może i tak (powiedzmy, że przyjmuję takie założenie - takim nas stworzył przecież), ale do czego miałyby prowadzić takie spekulacje?
Każdego dnia człowiek, któremu zależy na czymś, co jest dobre w przeciwieństwie do czegoś, co jest złe, musi podejmować szereg działań począwszy od najprostszych jak np. chociażby wstanie z łóżka. Nie bagatelizujmy.
Całkiem możliwe, że promujesz być może nie chcący taki właśnie model nic nie robienia - nie musze pracować (jest sztuczna inteligencja, nie musze myśleć, nie muszę wstawić się za dobrem jakimkolwiek ono jest w tym momencie - pomoc innej osobie, nakarmienie kogoś, pójście do dentysty, żebym mógł być wciąż jeszcze funkcjonalny.
Powiedzieć mordercy i gwałcicielowi, który odsiedział dwadzieścia lat w więzieniu i właśnie wychodzi rozmarzony w przeróżnych wariantach nowego modelu wolności - nie musisz nic, Bóg cię kocha.
Ale fajnie, już go rozgrzeszyłaś.
Zbyt duże uogólnienie, jak wiesz, ja nie czytam tak jak pasuje autorowi, przepraszam. Raczej - chyba czytam jak mógłby przeczytać to także ktoś inny,
Miłego dnia i pozdrawiam
Nie doszłam do końca, zbyt dużo naraz.
Świetne
Skróty myślowe czasem pomagają w życiu, bo nie sposób zastanawiać się nad każdą decyzją, która nieraz wymaga chwili reakcji, niemniej nagminne używanie skrótów a zwłaszcza tam, gdzie powinno być właśnie miejsce na refleksję, prowadzi np. do zubożenia albo po prostu do mylnych wniosków.
Świetny przykład z tą gruszką na wierzbie, a co jeśli jednak się zdarzy?
(nie to, że zatrzymałam się na pierwszym, aż tak - to nie ! ) :-))
Pozdrawiam.