Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

,,Prawy zamieszka 

w domu Twoim, Panie,, Ps 15 

jesteśmy ...super 

a inni 

gdyby i oni byli tacy 

świat byłby wspaniały 

zła nie czynię 

mnie nie dotyczy 

odwracam się od niego 

pływam w zadowoleniu 

widzę dobro po swojemu 

zadowalam swoje ja 

prawość to nie slogan 

to droga jaką szedł Jezus 

warto ją dostrzec 

i …iść 

prawi ujrzą Jego oblicze 

prawi dostaną wieczne życie

Jezu ufam Tobie 

7.2025 andrew 

Niedziela, dzień Pański Pański 

Opublikowano

@Annna2

Tu nie chodzi o sąd, tylko: o merytoryczną krytykę - ludzie ograniczeni intelektualnie każde fragmenty z Tory, Talmudu, Pisma Świętego Nowego Testamentu i Koranu - będą próbować dopasować do współczesnej rzeczywistości, a rzeczywistość jest taka: czy stado much, które leci do każdej kupy - ma rację? Inny przykład? Dla sekt monoteistycznych Dekalog jest świętością, tymczasem: to nie ten tam na górze dał ludzkości Dekalog, tylko: stworzył go Mojżesz na podstawie obserwacji zachowania własnego ludu.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz Jasiński  mam  do pana prośbę.

Nie odpowiada się na komentarz w temacie innego Autora- to niezbyt uprzejme wobec Autora.

Chrześcijaństwo sektą nie jest- jest jedną z 7 głównych religii na świecie.

Jeśli się nie mylę- ( a z pewnością nie) to nasza Ustawa Zasadnicza- Konstytucja- mówi o 

wolności wiary( niewiary też).

Więc wolno wierzyć- i nie powodu by się z tego tłumaczyć. I nikt nie może z tego powodu nikomu

uwłaczać.

Jestem katoliczką- tak było, jest i tak zostanie

A Dekalog? Przecież jest piękny- uniwersalny- dla wszystkich.

Mówi o miłości

Edytowane przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

"zła nie czynię 

mnie nie dotyczy 

odwracam się od niego 

pływam w zadowoleniu 

widzę dobro po swojemu 

zadowalam swoje ja"

czy to te słowa nie są przypadkiem objawem pychy!!!

Dobro jest jedno i takie jakie On nam pokazuje w przykazaniach i objawieniach

na dzień 20 lipca "Myśli na każdy dzień' - Alicja Lenczewska:

" Nie płacz nigdy nad swoim cierpieniem - płacz nad swoją nędzą, niewdzięcznością i niegodnością, bo większe są niż cierpienie, które przeżywasz ...

Nie mogę pocieszać i obdarowywać człowieka zadowolonego z siebie, który w swym przeświadczeniu już wszystko ma. Pocieszam i obdarzam tych, którzy pragną, są złaknieni, którym nie dostaje, którzy widzą swą nędzę i niemoc"

Świadectwo 559

Opublikowano (edytowane)

@Annna2

Zgodnie z regulaminem nie mam żadnego obowiązku ulegać pani prośbom, otóż to: to jest portal otwarty dla ludzi o różnych światopoglądach i mam prawo brać udział w polemikach - używając merytorycznych argumentów - logicznych, jeśli ktoś chce prowadzić własne nauki religijne - może sobie znaleźć zamknięty portal katolicki - zapraszając tylko katolików, dalej: szanuję pani punkt widzenia i pani powinna uszanować mój punkt widzenia: słowiański poganizm jest starszą religią - politeistyczną i z mojego punktu widzenia - jako pogańskiego racjonalisty - judaizm, chrześcijaństwo i islam są obcymi sektami - monoteistycznymi - pasożytującymi, misjonarskimi i pacyfistycznymi, de facto: prezentują bardzo niski poziom intelektualny, dodam: według masońskiej Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - Państwo Polskie jest państwem świeckim, a nie sakralnym, dlatego też: krzyż w sejmie i menora w sejmie - są tam niezgodne z Kodeksem Postępowania Administracyjnego i sama pani widzi: pan Grzegorz Braun jako ultraortodoksyjny katolik prowadzi wojnę religijną z ultraortodoksyjną sektą żydowską chabab-lubawicz, którą potem zamieniacie w wojnę polską-polską, kończąc: to jest tylko i wyłącznie mój punkt widzenia i proszę go uszanować - okazać tolerancję i dziękuję za rozmowę, jak widzę - nic tutaj po mnie.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)