Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

In praeses elect*

I tak na tobie rwą ojczyźniane szaty

jakbyś był samym mną - nie człowiekiem z waty

i nie bądź cudzą grą jak te zgniłe kwiaty

upodlone kłamstwem, znieważone wadą,

splugawione życiem, zniekształcone zdradą,

uderzone chamstwem, zniewolone radą

i na przekór temu z podniesioną głową

w dniu szóstego sierpnia z wolnościową mową

skromną złóż przysięgę na tą nihil novą.

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (lipiec 2025)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Annna2

Panu Prezydentowi Elektowi Karolowi Nawrockimu jest dużo bliżej do Romana Dmowskiego aniżeli Józefa Piłsudskiego - będzie dużo bardziej racjonalna od romantycznej - ważne są pierwsze sygnały:

- zaostrzenie polityki wobec Ukrainy i Niemiec,

- odbudowa Grupy Wyszehradzkiej,

- jeszcze bardziej silniejszy sojusz wojskowy ze Stanami Zjednoczonymi Ameryki Północnej (w tym wypadku nie mamy żadnego wyboru),

- prosocjalna - pod opiekę zostaną wzięci ludzie w średnim wieku o poglądach patriotycznych, którzy mają ukształtowane życie, prezentują jakieś wartości i mają doświadczenia zawodowe w administracji publicznej,

- jak sama pani widzi: aktualna koalicja prowadzi Polskę na same dno - w tym rządzie na jednego - mądrego człowieka przypada dwadzieścia głupców - debili,

- Jarosław Kaczyński i Tadeusz Rydzyk już teraz krytykują przyszłego prezydenta Polski, a Radosław Sikorski dał sygnał, że nie należy pokornie słuchać Watykanu - wysłał Stolicy Apostolskiej demarche. 

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

Ujawniono*

treść listu kardynała Grzegorza Rysia do wiernych, który zostanie odczytany w kościołach Archidiecezji Łódzkiej w najbliższą niedzielę - duchowny apeluje o zmianę języka w debacie dotyczącej migrantów - wskazując: każdy człowiek ma prawo żyć w innych państwach.**

ŹRÓDŁO: KRESY.PL

*zrobiłem drobną edycję - treść bez zmian 

**nieprawda, jeśli tak: to niech kardynał weźmie pod własny dach nielegalnych imigrantów - na własne utrzymanie, jak widać: pan minister Spraw Zagranicznych - Radosław Sikorski - nie grzmi i nie pisze kolejnej noty dyplomatycznej do Stolicy Apostolskiej, jeśli chodzi o mnie: mógłbym wziąć pod własny dach samotną matkę z Palestyny lub Iranu - niewinne ofiary wojny 

Łukasz Wiesław Jan Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Annna2

A można byłoby jeszcze stworzyć stanowiska: Prezydent Senior Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej i Radę Prezydentów Seniorów - byłoby to ciało opiniotwórcze, tak więc:

- pan prezydent senior Lech Wałęsa,

- pan prezydent senior Aleksander Kwaśniewski,

- pan prezydent senior Bronisław Komorowski,

- pan prezydent senior Andrzej Duda,

a teraz co jest? Każdy emerytowany prezydent w internecie głupoty wypisuje...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

Za ciężkie przestępstwa musimy w końcu zacząć karać ludzi, którzy niszczą polską demokrację...

Adam Bielan 

Akurat ja jako pogański racjonalista - libertyn i intelektualny biseksualista - uniwersalny - jestem za wprowadzeniem Republiki Narodowej lub Dyktatury Wojskowej, a nawet nowego systemu - Polskiej Rzeczypospolitej Narodowej, jestem także za uregulowaną prawnie aborcją, karą śmierci i eutanazją, dodam: głosowałem przeciwko wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej i byłem przeciwko wspieraniu Ukrainy, de facto: współczesnej - Chazarii, więc: mam czyste sumienie i nie mam żadnego obowiązku brać odpowiedzialności za wybory innych osób.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

"A bo prawda jest taka: pan Donald Tusk działa w interesie Niemiec, Izraela i Ukrainy, de facto: współczesnej - Chazarii, a pan Jarosław Kaczyński - działa w interesie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Izraela, Watykanu i Ukrainy, de facto: współczesnej - Chazarii, więc? Pozostaje nam pan Karol Nawrocki, pan Robert Bąkiewicz i pan Krzysztof Bosak, a jeśli chodzi o pana Grzegorza Brauna - niech pozostanie w głębokiej rezerwie..."

Filozof Łukasz Jasiński