Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+++++Gdy powstaną z martwych, nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, ale będą jak aniołowie w niebie+++

(Mk 12,25).

Leże tu, panie, 
będąc prochem,
już kilka wieków 
to nudzę się trochę.

Tęsknię, by gołym 
ganiać pod słonkiem. 
i kuflem piwa 
zapijać golonkę.

- Co, tam bez picia, 
wyżerki
i na rurze 
gołej tancerki?!

To na cholere 
mi zmartwychwstanie,
zostaw mnie lepiej 
tym prochem, panie.

Opublikowano

@ireneo

Niełatwo komentować wiersz, który bardziej przypomina krzyk niż pytanie.

Rozumiem potrzebę buntu, znużenia czy prowokacji – może nawet tęsknotę za czymś bardziej „namacalnym” niż wieczność w postaci anioła.

Ale czasem bunt nie jest wyrazem siły, tylko żalu. Może i my tęsknimy nie za kuflem czy golonką, ale za czymś, co się kończy i boli, że to odchodzi.

Twój bunt przypomina dziecko, które nie chce iść spać – nie dlatego, że nie ufa rodzicowi, ale dlatego, że jeszcze nie wie, jak bardzo potrzebuje snu.

Jesteś jak okręt, który nie chce zważać na latarnię – może myślisz, że łatwiej byłoby ją przestawić. A jednak to ona pokazuje, gdzie są skały.

Serdeczności :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Moja racja jest taka, że zamiast zawierzać błyskom swiatełek

i ulomnym latarnikom, jak przed oszukańczymi wiekami bywalo, koniecznym jest poznanie nawigacji. Znaczy, zawierzyć trzeżwemu, sprawnemu rozumowi. Własnemu oczywista oczywistość ewentualnie sprawdzonym autorytetom

w wybranych dziedzinach.

Pozdrawiam mistrzynię sztuk poetyckich:)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Racje bywają rożne, Twoja, moja i czyjaś. Żyjemy pośród innych i uważaj  żeby nie oberwać.

Bo jak czytam, że chcesz latać goły, z kuflem piwa i golonką, to ja zwiewam gdzie pieprz rośnie. 

Również pozdrawiam :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Super, ale peel dopomina się sprostowania, zatem cytuję z oryginału:

Tęsknię, by gołym 
ganiać pod słonkiem
i kuflem piwa 
zapijać golonkę,

Zapewniam, że na latanie to on nie ma szans jak też na konsumpcję golonki w biegu, zwłaszcza w wieczności która nie zna pojęcia czasu, a tym samym pośpiechu. 

Zdemoralizowani przaprzodkowie szwendali się po ogrodzie, między drzewami, nadzy.

Majtkami. peel nadto wyróżniałby się. 

Opublikowano (edytowane)

Ale piszesz, że tęsknisz, więc ja się zawczasu takiego PL-a boję. 

Są szanse czy nie, masz takie chęci i tęsknoty

Jeszcze do pary goła tancerka na rurze? 

Myślisz, że w kolejce się ustawią do takich atrakcji.

Eh, no wesolutkie życie życie zaplanowane, jak widzę.

No dobra, wierszem można o wszystkim, ja to kupuję, ale życie, to już inna bajka.

Niechaj Ci się dobrze wiedzie :) 

A w końcu nasi praprzodkowie mieli ubrania, chyba doczytałeś o tym.

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Wasi przodkowie mieli liscie, w końcu, czy przy końcu. Ubrania dostsli od saszego boga, który litościwie, ale za to sam (ciekawe czy igłą z uchem wielbłądzim) uszył im ze skóry jakiegoś nieszczęsnego zwierza. Pewnie przed porą ziąbu ich pogonił z Edenu.

A co do tęsknie, to tu pudło. Nie napisał ireneo - tęsknię, aby znów gołym ganiać ( nie latać!) w deszczowy nów... etc.

Teraz tęsknie za czytelnikami z pomyślunkiem. Od erystyki uciekam, jako, że nie jest godna pióra człowieka ( na wszelki wypadek uprzedzająco  nie o kaczym piórzeby  i wiem, że ustrój czlowieka piór nie ma. 

A co do "pewnie" to doczytałem i tu wykazałem to, czego innym życzę. Miłego poranka też:) Bez punktu i paska za to:(

@iwonaroma

"Puenta w punkt "

Znaczy się w prawdę trafilem, a ty, czytelniczko miła, w tekście to odkryłaś, Gratki:) - taką właśnie puentę miałem w ilorazie.

Miłych, kolorowych snów i takiego też świtania