Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rosa*

Si sedie relax solitario

in vecchio vasa vita - ricordi

the bavende acqua,

a volte un raggio do luce sole

lo accarezzera suo viola - radiante,

poi vedrai sorrisso

the forse ancora sospira

si alcuni mortale - romantico

salvera suo picchi...

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (napisałem po polsku: maj 2007 rok i przetłumaczyłem na włoski: czerwiec 2025 rok)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@violetta

Słucham? Nadal jestem młody, także: znudzony niewiarygodną głupotą ciemnoty, teraz: będę oglądał filmy z polskimi napisami na Netflixie i jadł nasionka słonecznika... Jeśli chodzi o zdjęcia: mam tylko jeden album - dziewięćdziesiąt procent zdjęć wyrzuciłem, jasne: kasetę wideo z Włoch też wyrzuciłem, jeśli chodzi o artystyczne zdjęcia na Wordzie - mam ich pięćset - od dwutysięcznego siedemnastego roku, a jak kto woli - od dwa tysiące siedemnastego roku - po prostu je robię na pamiątkę, realizuję własne pasje artystyczne i walczę o własne racje - używam argumentów prawnych, artystycznych i faktograficznych, proste i logiczne i jasne?

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Największymi antysemitami są sami żydzi, którzy mają problem z własną tożsamością i próbują przywłaszczyć sobie cudzą tożsamość - osiągnięcia, nie łaska przywłaszczać sobie tożsamość osób bezdomnych, bezrobotnych i bezproduktywnych - pasożytów? Zresztą: jak ja mogę być antysemitą, kiedy to - do tańca na balu maturalnym poprosiłem najładniejsze dziewczyny - Polkę pochodzenia ukraińskiego i Polkę pochodzenia żydowskiego, natomiast: wychowawczyni - sama mnie poprosiła do tańca, więc? A tak poza tym: w Polsce wolno uprawiać seks z osobami, które ukończyły szesnaście lat - za zgodą rodziców lub prawnych opiekunów, wolno również brać ślub cywilny pomiędzy tymi samymi płciami, jak widać: wy chcecie - kościelny, otóż to: sami macie problem - Marsz Równości i Orszak Trzech Króli - sami przebierańcy, słowem: jedna wielka rodzina - kłótliwa, pasożytująca i iście niedorozwinięta intelektualnie, po prostu: dłonie - opadają...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Nie, ateistą nie jestem - ateiści również należą do sekty monoteistycznej i nie piszemy "poganem", tylko: poganinem i proponuję, aby pani poszła do szkoły - nie będę marnował czasu na mentalną agresję - pasożytującą energię, wtórny analfabetyzm - nieuctwo i znaną na tym portalu - donosicielkę, nie - nie sprowokuje mnie pani w celu zablokowania mi konta, jednakże: dziękuję za rozmowę, acha, panu Grzegorzowi Braunowi nic nie grozi - jeśli będzie bardzo gorąco - zostanie ułaskawiony przez pana prezydenta elekta Karola Nawrockiego.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Bzdury! Hamas jest organizacją narodowowyzwoleńczą i został stworzony przez Mossad za przyzwoleniem Centralnej Agencji Wywiadowczej - CIA, cel: kontrolowanie władzy w demokratycznym państwie - Palestynie, tak: ma pani prawo do własnego zdania, ja - też i tym bardziej: mam prawo demaskować głupotę i niszczyć w zarodku agresję, także: zawstydzać, ośmieszać i kompromitować - adwersarzy - używając czystej logiki i merytorycznych argumentów opartych na realnych faktach - dowodach.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Pani tok myślenia jest bardzo płytki i dlatego też nie potrafi pani obiektywnie oceniać danej sytuacji na kuli ziemskiej - to nie prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej rządzi - Donald Trump, tylko: wiceprezydent Marco Rubio - ultraortodoksyjny katolik i neokonserwatywny syjonista, jasne? Nie myśli pani przyczynowo-skutkowo, tylko: magicznie - jak naiwne dziecko... Jednak: nie wyszło mu wciągnięcie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej do wojny z Iranem, podobnie: nie wyszło mu wciągnięcie Polski do wojny z Federacją Rosyjską, dalej: reakcja polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej była opanowana - żadnej paniki, jasne: zdania nie zmienię - jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym, powtarzam: to ich wojna religijna - judaizmu, chrześcijaństwa i islamu - sekt monoteistycznych i ich przybudówek takich jak - świadkowie jehowy, protestanci, mormoni, ateiści, chasydzi, iluminaci, szataniści, badacze pisma świętego, przedsiębiorstwa holokaustu, płaskoziemców, turbosłowianów, koszer nostry i temu podobnych pomyleńców - dogmatycznych, ideologicznych i doktrynalnych - masoni, wolnomyśliciele i poganie nic wspólnego z nimi nie mają.

Łukasz Jasiński 

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Bogaci      

są ze swojej natury niewolnikami i między sobą prowadzą intrygi, morderstwa i wojny, otóż to:

Celem 

Izraela nie jest obalenie Republiki Islamskiej - słowa izraelskiego premiera Benjamina Netanjahu o wyzwalaniu Irańczyków spod ucisku islamistycznego reżimu to tylko element walki psychologicznej obliczonej na dalsze - wewnętrzne - osłabianie reżimu irańskiego i inspirowanie grup opozycyjnych do aktów dywersji i dzięki temu Izrael wykorzystuje niektóre z tych grup w swoich działaniach wywiadowczych - celem jest przede wszystkim zniszczenie, jakimkolwiek kosztem - nawet katastrofalnego skażenia radioaktywnego - irańskiego programu nuklearnego i do tego potrzebuje jednak Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, które wcale nie są chętne do takiego zaangażowania, a prezydent Donald Trump naciska na Republikę Iranu, de facto: Persję - by nie odchodziła od stołu negocjacyjnego.

Źródło: Defence24 

I właśnie o to chodzi: tylko trzy kraje nigdy nie uznały Trzech Rozbiorów Pierwszej Rzeczypospolitej Polskiej - Turcja, Szwajcaria i Persja, natomiast: Trzecia Rzeczpospolita Polska - stając po stronie Izraela - popełnia dyplomatyczne samobójstwo, zresztą: taka była Święta Wola Narodu Polskiego - sam wybrał takich przedstawicieli - niewolników...

Pułkownik Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

A Polska to nie? W Polsce panuje trzyobiegowy system monetarny - bankowy, gotówkowy i handlowy, a niezależność Narodowego Banku Polskiego? Sam prezes Adam Glapiński powiedział, iż Polska dopiero za trzydzieści lat łaskawie przyjmie euro, otóż to: w pierwszej kolejności jestem Polakiem i dopiero w drugiej - Europejczykiem i nie pozwolę na to, aby Unia Europejska ograniczała moją wolność cielesną, umysłową i duchową i wreszcie zrozumiała raz na zawsze: Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej jest Najwyższym Prawem i jest bardzo liberalna i to Unia Europejska powinna naśladować polskie ustawodawstwo - to Unia Europejska jest opóźniona o dwie dekady, nomen omen: jestem bardzo ciekawy - jak prezydent elekt wymknie z tej sytuacji geopolitycznej - Polska już nie jest najważniejszym sojusznikiem Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej - kredyty na uzbrojenie z programu Foreign Military Financing zostały zablokowane - najważniejszym sojusznikiem jest Izrael, dodam: Iran ostrzegł Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, Francję i Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii, dalej: prezydent elekt Karol Nawrocki w pierwszej kolejności chce odbudować Grupę Wyszehradzką - to bardzo dobry ruch, pytanie: dlaczego pani nie podróżuje już do Grecji? Ukrywający: tam - zbrodniarz wojenny - premier Izraela Benjamin Netanjahu i trzęsienie ziemi? Jest pani bardzo przerażona, pani Wiolu?

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Kolebką jest Mezopotamia, która potem zmieniła nazwę na Persję - teraz to po prostu Iran i to od Mezopotamii pochodzi lud indoeuropejski, a od tego ludu - prasłowianie - Słowianie i Polacy - Sarmaci, stąd: silne związki cywilizacyjne - nawet teraz Polacy budują domy wzorowane na szlacheckich dworkach - genotypu pani nie zmieni, natomiast: inna cywilizacja powstała w Judei, stąd - judaizm, potem nastąpił bunt: powstał Izrael i na Bliskim Wschodzie w starożytności istniały trzy quasi państwa - Judea, Palestyna i Izrael - wtedy jeszcze nie było monoteistycznych sekt, właśnie: to w Judei przyszedł na świat filozof uniwersalnej miłości - Jezus Chrystus i zrobił on rewolucję w samym środku judaizmu i tak powstało chrześcijaństwo - od imienia Chrystusa - tak, dlatego też nikt na świecie nie lubi Słowian - tak zwani naukowcy wymyślają różne teorie na temat pochodzenia Słowian - absurdalne i tylko w jednym celu - w celu pomieszania i pokręcenia i pomieszania jak w diabelskim kotle - w celu rozmycia, pytanie: dlaczego Państwo Watykan nie chce otworzyć Tajnego Archiwum Watykańskiego?

Łukasz Jasiński