yfgfd123 Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 krążę wciąż wokół jednej myśli dychotomii (albo dwoistości?) z jednej strony artysta (poeta!) z drugiej nic nad worek na kości prowadzę tę walkę (za mocno? za duże to słowo? potyczkę?) i nie wiem czy słuchać własnego sumienia czy to już będzie patetyczne? tak głowę wychylę za okno i nie wiem samemu co mówić co czuję - po burzy duch ziemi się budzi czy zapach niedomytych ulic więc głowę chowając pokornie już nie wiem jak witać dzień nowy czy śmiać się i pisać - o słońce! czy może - reaktor jądrowy? myślę - czy Monet by nie mógł malować refleksów na moich kałużach? czy wielki artysta potrafi być mały a mała sztuka potrafi być duża? czym chcę być w przyszłości? spikerem? dziwakiem, gadułą, rzeźbiarzem? czy ludziom zawsze muszę patrzać w serce, czy lepiej im patrzeć na twarze? 5
Bożena De-Tre Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Super rozważania ...przecież nie każdy Poeta to wieszcz.Pozdrowienia z Wrocławia ''Miasta Poetów''............Monet pewnie wiele kolorów wykorzystałby . @Bożena De-Tre Patrz w oczy....wszystko wyczytasz w nich i nie licz liter.....bądż szczery....
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 pomysł znakomity z wykonaniem trochę gorzej - (zrezygnować z wyrazów, które nic nie wnoszą) poprawić rytm np. 3/3/3 i rymy np naprzemienne pozdrawiam 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 @Jacek_Suchowicz Dokładnie Łukasz Jasiński
yfgfd123 Opublikowano 9 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 @Jacek_Suchowicz które wyrazy nic nie wnoszą?
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. np: słuchamy własnego sumienia a nie cudzego itd...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Ja bym poszedł bardziej radykalnie i w ogóle zrezygnował z rymowania. Wtedy spokojnie można wyrzucić mnóstwo słów - zapychaczy, które się umieszcza po to, aby linijkę czymś nabić. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kontekst znakomicie wbudowany w treść wiersza. Celne podsumowanie z rozpisaniem na role misji poety. "patrzać" - podejrzewam, że to celowo użyty archaizm, użyj może kursywy, żeby to podkreślić. Tak ogólnie, to dobry pomysł na podjęcie dysputy z romantycznym ideałem poezji; może to już było, ale każdy ma prawo po swojemu, jeśli da radę inaczej, niż poprzednicy.
Rekomendowane odpowiedzi