Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poezja to życie Warto popracować nad językiem – niech będzie tak szczery, ale może mniej dosłowności, więcej obrazów i melodii w wersach.

Zamiast „który dawno temu odszedł w zapomnienie”, można skrócić:

„świat dawno zapomniany” – brzmi lżej i bardziej poetycko.

„druga połówka” to wyświechtane określenie. Warto poszukać świeższego obrazu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Tego typu wiersze bardzo łatwo wpadają w pułapkę kategoryczności.   Na logikę, czy wiara może być kłamstwem? Nie wiem, co by powiedział prawdziwy ateista, ale wiara nie jest stwierdzeniem faktu (prawdziwego czy fałszywego). Wierząc w istnienie czegoś, tak naprawdę zakładam, że możliwa jest każda z opcji, żadnej nie wykluczam ani nie potwierdzam, natomiast wybieram jedną z nich jako prawdziwą dla mnie (a nie prawdziwą obiektywnie).   Kłamstwem może być religia, dogmaty, które coś głoszą ludziom jako prawdziwe (a ktoś udowodni ponad wszelką wątpliwość, że było inaczej). Natomiast osobisty wybór człowieka nie podlega w ogóle takiej ocenie, jeśli nie dotyczy rzeczy sprawdzalnych. To jest istota wiary.
    • @Natuskaa Taki goździk lubi świat, jaki jest i to jest jego zaletą. Szkoda, że tylko takie kwiaty kupujesz, one są piękne, ale nietrwałe.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Proszę czytać uważnie! Napisałem w formie przeszłej: Kupowałem.  ;-)
    • Też to widzę jak piosenkę,  napisaną właściwie pod każdy gust, więc sukces murowany,  
    • @Naram-sinJa akurat jestem katolikiem ale ten wiersz napisałem z perspektywy osoby niewierzącej. W wierszu jest przedstawiony obraz zatwardziałego ateisty, który nie wierzy w Boga, szatana, niebo, czyściec ani piekło. Po śmierci nie ma nic. Jest totalna pustka i ciemność. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Też bym zwątpił. Sztuki nie tworzy się dla anonimowego 'pana' czy też 'Pana'. Sztukę tworzą ludzie dla ludzi.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...