Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Roma

Nie, a jak nie mam humoru: jestem ironiczny, sarkastyczny i cyniczny, jeśli chodzi o byt materialny - za poprzedniej władzy życie miałem dużo lepsze - poprzednia władza była tolerancyjna dla wszystkich podmiotów kulturalnych, ta: wybrała najgorszych miotów, którzy non stop obrażają, upokarzają i okradają Polskę i tym samym - mnie, natomiast: minister sprawiedliwości: niejaki Adam B. - skrajny lewak ukraińskiego pochodzenia jest mi winien - 2800 zł - w młodości był anarchistą, tak to właśnie jest - pod pozorem prawa okradają najbiedniejszych, jeśli przesadziłem z komentarzem - proszę o łaskawe wybaczenie!

Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Naram-sin@Naram-sin@Naram-sinto czy mam talent jeszcze sprawdzam, a każdy wiersz (nawet ten, do którego nie jestem przekonana, ale chciałam spróbować) jest dla mnie ważny i żadnego nie żałuję. Bo się staram, ciągle uczę i próbuję, a że teraz nie wyszło? No cóż... oby kolejnym razem było lepiej :)

Dziękuję za komentarz.

Opublikowano

@RomaOdczytuję tak:

Wiersz pokazuje sytuację dzieci, które moczą się w nocy, może nawet w szpitalu. Opiekunka stara się im pomóc delikatnie i bez oceniania, okazując zrozumienie i spokój.

Nie wiem, możliwe, że dostanę po łapach, ale nie potrafię inaczej przedostać się do treści.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka miałam inny zamiar, ale pogubiłam się w tym wierszu. Trudno odczytać w nim to co chciałam przekazać. 

Dzięki za próbę interpretacji i chęć znalezienia w nim czegoś więcej :)

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz Jasiński każdy komentarz może być i do każdego się odniosę :)

Czy spanie w piżamie spowodowane jest kompleksami, nie jestem pewna, a prawdziwego mężczyznę myślę, że określają inne czynniki. Mimo to jestem w stanie dostrzec zalety spania nago.

Dobrego dnia :)

Kurczę, dopiero teraz zauważyłam to 'pół zartem, pół serio'... dlatego niech Pan przymknie oko na to co powyżej napisałam.

Edytowane przez Roma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Widzę, że pojawiają się problemy z interpretacją tego tekstu. Miałem nic nie pisać, ale w związku z powyższym,  postanowiłem podzielić się tym jak go odebrałem.

Zobaczyłem parę, którą przeżyła jakiś kryzys, konflikt bądź po prostu sprzeczkę. To zdarzenie, chociaż nieprzyjemne, nie jest chyba jednak krytyczne dla ich związku, ponieważ zostają czytelnikowi przedstawieni w momencie, gdy idą razem do łóżka. W tekście znajduję również zachętę do pogodzenia się... w tym łóżku... chyba. 

I to tyle, nie wiem jak daleko od autorskich intencji, ale tak mi się jakoś przeczytało. :)

Opublikowano (edytowane)

@Sylwester_Lasota Oj, to ja to znacznie "mroczniej, choć niby lekko" odbieram.  Tam brakuje bezpieczeństwa.  Para z kryzysem, co w łóżku podejmuje próby rozwiązywania konfliktów może i tam jest, może się w taki właśnie sposób mroczy.  I może nawet nie wie, że te małe koszmarki, to właśnie od niej - tejże pary - pochodzą.  Dużo braków w tym wierszu, a ludzkie szczenię komunikuje słabość.

Edytowane przez otja (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Sylwester_Lasota chciałam żeby ten wiersz był o wstydzie (może za słowa, może za czyny), który można zamienić na czułość. O współodczuwaniu, o tym żeby nie oceniać, a próbować zrozumieć. Ta zmiana pościeli, ściąganie z siebie piżamy nie miało być erotyczne... bardziej chodziło o to żeby wspólnie posprzątać ten bałagan. 

Tekst tak jak napisał @otja jest pełen braków, pogubiłam się w nim. Często tak mam, że zostaje z tekstem, bo ja go rozumiem, ale nie potrafię rozpisać go tak by był czytelny dla innych. No ale nad tym pracuję, więc oby było lepiej :) Dziękuję Wam obu za wejście w tekst.

@Gosława to bardzo miłe co napisałaś i dużo to dla mnie znaczy, naprawdę.

Dziękuję pięknie za słowa wsparcia :)