yfgfd123 Opublikowano 16 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2025 (edytowane) gdzie z ogniem zażartym i czczą polityką mi źródła potrzeba, w nim wody z kryształu nimfy lub dwóch i starego satyra brzozy z huśtawką na skraju ruczaju dzisiaj w Elizjum zagramy Hamleta księżyc-Ofelia zatonie w strumieniu ja ducha mam zagrać, gorączkowo biały na naszym tym skromnym, leśnym przedstawieniu tańczymy dziś razem jak przyjezdna trupa odegrać morderstwo pośród lekkiej nocy by zakpić móc w twarz okrutnego króla króla miejskiej cieśni, co krwią się dziś zbroczył uciekać musiałem od dna codzienności w wodach zapomnienia powitać dzień nowy przełknąć obole jak antybiotyki krew swą rozpuścić w wannie gorącej wody Edytowane 16 Maja 2025 przez yfgfd123 (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 16 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2025 Przestrzeń sztuki funkcjonuje w tym wierszu jako miejsce ucieczki od rzeczywistości. Po części dlatego, że podmiot liryczny może poczuć kontrolę nad światem, teatr to niejako miejsce umowne, arena do spełniania marzeń, przeżywania emocji, sprawowania władzy, realizowania ambicji. Cały utwór zawieszony został na krawędzi między rzeczywistością a fikcją, między życiem a grą. Formalnie: napisany z wyobraźnią i wyczuciem nastroju; nasycone ekspresją obrazowanie współgra z tematem. Pewien stopień teatralności wynika w naturalny sposób z szekspirowskich odniesień. Rytm trochę się chwieje (raz 11-, raz 12-zgłoskowiec, bez żadnej z góry narzuconej koncepcji).
nazwać_to_ograniczyć Opublikowano 16 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2025 @yfgfd123 Nie znam się za bardzo na poezji, sama dopiero zaczynam, ale jeśli chodzi o nastrój i przekaz emocjonalny to uważam, że wiersz jest świetny.
Dagna Opublikowano 17 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2025 … jest w tym tekście pewna odwaga, zadzierzystość i rozmach fantazji w sięganiu po szekspirowskie asocjacje - które nie pozwalają koło wiersza przejść całkiem obojętnie :), pozdr.
Witalisa Opublikowano 17 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2025 (edytowane) @yfgfd123 – mnie źródła potrzeba (jest pod akcentem) albo: potrzeba mi źródła; może: "Luna-Ofelia" (zgadzałby się rodzaj i byłby efekt podwójnego imienia) – piękna metafora trzeba przyznać. Edytowane 17 Maja 2025 przez Witalisa (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi