Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nocą

w krwawych ślepiach

białego niedźwiedzia

gwiazdy migocą

jak znicze

przy pomniku przyjażni

polsko-radzieckiej 

pan pali? 

dym z ust

i w tym samym czasie

lubieżne spojrzenie 

obezwładniają mnie 

pani się czerwieni

a ja

podziwiam

owoc matki ziemi

w kobiecej postaci 

nie wierzę że

jakikolwiek mężczyzna

potrafi

wspiąć się

po białym welonie

nie używając dłoni 

moja droga

w masie

rzeczy materialnych

jesteś

czystym tchnienie świata 

w śnieżnej chmurze

nad Placem Słowiańskim

kryształki lodu

dzwonią 

na alarm

Lifting2025

Opublikowano

pamiętam jako dziecko straszyły mnie swoją monumentalnością pomniki przyjaźni

zawsze omijałem je z daleka pamiętając o zbrodniach sowieckich jak i niemieckich o których opowiadali rodzice

aparat zenit w tamtych czasach

zapowiem tylko w kilku słowach

był nowoczesny co tu gadać

lustrzanka jednoobiektywowa

tu z mroku wspomnień się wyłania

ów plac Słowiański chyba Głogów

koszmarek na nim ustawiono

pomnik przyjaźni dwóch narodów

w takiej scenerii dwoje ludzi

ponoć znaleźli ciut liryki

przepraszam scenka mnie nie wzruszy

ani tym bardziej nie zachwyci

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciekawie napisany, tylko powinno być - czystym tchnieniem (literówka).

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Samo to jest już oddzielną, fascynującą całością, żywą tkanką tekstu.

Utwór odnajduje przestrzeń do tworzenia ekspresyjnych, przejrzystych obrazów w obiektach pozornie pozbawionych jakiejkolwiek właściwości lirycznej, co jest oczywiście ukłonem w stronę nieprzeciętnej wyobraźni.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Do bzu w ogrodzie róża trzpiotka puszcza zalotnie perskie oczka.   Stateczny bez nasrożył kiście i mruknął - nie kuś tak ogniście. Ja jestem stary- spójrz -przekwitam. W gałęziach coś mi ciągle strzyka, a w liściach jakieś skurcze łapią. Werwy brakuje nawet kwiatom - - zapach uleciał, barwy zbladły, byle wiatr zrywa ze mnie płatki; a tobie - nie wiem, co się marzy. Może luksusy Abu Dhabi, podróże, flirty i bankiety, lecz to nie ze mną już - niestety.   Róża przyznaje - święta racja! Ja sobie roję o wakacjach, o nowych strojach, lansie w necie, tutaj zaś istna nędza przecież.   Uschnąć z tęsknoty - brzmi banalnie, singielką również nie zostanę. W czerwonych tiulach i szyfonach wnet zaplanuję nowy romans, obmyślę sprytny skok na kasę i się zakocham - - w złotokapie!       Sztambuchodonozor, maj 2025
    • Wyzwolenie z toksycznej relacji?  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wrócisz do korzeni samej siebie?
    • Bardzo rozpoznawalne, jako stylizacja na romantyczną balladę, słychać echo mickiewiczowskich świtezianek. W tym gatunku literackim (wywodzącym się z ludowych śpiewanek) bardzo ważny jest rytm, który w tym wierszu stanowczo należy dopracować. Obrazowanie, powiedziałbym, poprawne, utrzymane w określonej konwencji i posłusznie nie wyłamujące się z niej.
    • Miłość bliźniego:   Kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna. Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko kocha się za nic. - J.Twardowski
    • Szczęśliwi i wolni. Czy to ci, co skręcili na lewo?   Coś/ktoś mi tu w polityczne dzwony bije. Dość ostrożnie, to fakt, ale nie da się ukryć. To mogłoby być nawet całkiem udane pokazanie przekrzykujących się fanatyzmów rozmaitej proweniencji, ale przytyk do prawicowców odbiera wierszowi rzetelność.   A wolność to prawo do świadomego i dobrowolnego wyboru ograniczeń, z pozbawionym strachu wkalkulowaniem konsekwencji.   To ja wolę posłuchać mistrza:      
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...