Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 (edytowane) W górę tlen oddaje ziemia w górę niosą mnie pragnienia Ponad ziemią się unoszę łapiąc myśli w strojny koszyk W drugim koszu chleb dojrzewa pachnąc żyto w krąg rozsiewa A pode mną pola niosą raz przy razie cięte kosą. Góry lasy i doliny morza rzeki i równiny Stepy stawy jezior tonie wszystko tęskno barwi dłonie Miasta wioski i siedliska wszędzie trawa rośnie czysta Wiatr mnie niesie w różne strony a gdzie spojrzę gaj znajomy. Ludzi morze płody znosi i do Boga je zanosi A po drogach wiatr pokutny rozwiał pamięć dni okrutnych Słońce wlewa nowe tonie ja mej ziemi się pokłonię Ludziom bydłu górom drzewom tańcom modłom wprost do nieba. Bo granic nie zna Ojczyzna duchowa tam gdzie my jesteśmy Polska kwitnie mowa Tu duch nas przyjmie w ostatniej godzinie a pamięć wieczna będzie trwała przy niej. Edytowane 22 Czerwca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 3
Gość Opublikowano 1 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 @Robert Witold Gorzkowski No, taka patriotyczna liryka w sam raz do podręcznika języka polskiego, chociaż przy obecnych trendach edukacyjnych mógłby się nie prześlizgnąć. Akceptowalny w swoim kanonie, ale za dwa ostatnie dwuwiersze, to nawet bogoojczyźniana muza się obrazi. Udam, że nie widziałem tych rymów.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 @Naram-sin zgadza się nie mogłem sam na to patrzeć ale nie miałem weny. Zmieniam żeby dłużej już nie kuło w oczy. @Naram-sin i drugą uwaga całkiem słuszna przy dzisiejszych granicach to już nie będzie od morza do morza no i stepy gdzieś wyparowały ale cóż ja na to poradzę historii się nie cofnie.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 Teraz już jest przesłodzone na amen no ale jutro i pojutrze ważne patriotycznie dni no i kiedy jak nie teraz pisać o niej
Annna2 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Tyle krwi przelanej. Herb Tarnawa- Krzyż w czerwonym polu... Piękny 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Annna2 dziękuję
Maciek.J Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 witaj drogi Robercie miło znów ciebie czytać 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Maciej_Jackiewicz dziękuję bardzo
Rekomendowane odpowiedzi