m1234 Opublikowano 29 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2025 nie byłeś grzecznym chłopcem rączy skoczku z kieszeniami pełnymi kruchych brył soli morza martwego kiedy sprawdzałeś jak długo wytrzymają zanim się rozpadną zanim rozpuści je wilgoć rąk bo nie miałeś rąk które mogłyby coś utrzymać a jeśli tak to tylko ciężar ostrości bruku który nie należał do ciebie lecz do tych którym go wykrzyczałeś w tym pasie suchych blasków łagodnych zim obietnic których nikt nigdy nie wypowiedział na głos gdzie ziemia wstrzymanego oddechu niosła cię w sobie jak błąd który nie zdążył stać się pomyłką ale też nie został naprawiony i nie badałeś spękanej skóry ziemi przez czujne oko lunety bo ona patrzyła na ciebie a ty nie miałeś czasu ani szans na patrzenie w tej przestrzeni gdzie nie było przestrzeni na rozciągnięcie wzroku między punktem a punktem nie było dzieciństwa które można by wziąć do ręki i sprawdzić czy zmieści się w drobnej dłoni bo zanim zdążyłeś zacisnąć pięść już byłeś kimś innym albo cię nie było 2
moina Opublikowano 29 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2025 @m1234 Jejku, pojęcia nie mam, jaki miałeś zamysł – myśl przewodnią – i aż się boję coś napisać, bo mam tak często odległą drogę. Tak mnie to wzruszyło... emocjonalnie mnie to rozjechało.
Dagna Opublikowano 29 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2025 @m1234 intrygująco, tak lubię, pozdr.
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Znakomity wiersz. Pióro zdradza dużą dojrzałość poetycką, a co za tym idzie - umiejętność zachowania idealnego balansu między uczuciami a środkami artystycznego wyrazu. Emocje są dawkowane precyzyjnie, za pośrednictwem przemyślanych, dopracowanych obrazów.
m1234 Opublikowano 30 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za komentarz. Interpretacje mogą być różne, to oczywiste, jednak - uwaga spojler! - napisałem to kilka miesięcy temu w reakcji na zdarzenia na Bliskim Wschodzie. @Dagna Dziękuję za komentarz. @Naram-sin Dziękuję za ocenę. Edytowane 30 Kwietnia 2025 przez m1234 (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi