Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 bo widzisz mój miły gdy jestem radosna to wiersz się leśmiani i uśmiech rozwiośnia a wśród zjesienniałych zawilgłych ośnieżyn raz myśl się gdzieś omsknie lub sens mi się zbiesi i staje floresem w złocistym żupanie więc biorę go sobie do serca na pamięć rozsnuwam po wersach jak mgieł celofany by jednych poślepić a innych zciekawić 23
Monia Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka Czuć tutaj klimat pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Monia miło mi :) @Marek.zak1 @Wiesław J.K. Również dziękuję :) 1
andreas Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Och, jak ja lubię takie nowe wyrazy. Gdy się pisze mglistym atramentem, to chyba łatwiej je tworzyć. Postanowiłem się zleśmianić i machnąć taki wierszyk, że klękajcie narody. Pozdrowionka Alicjo. 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @andreas Jesteś bardzo, bardzo oczytany, to tym bardziej Ci się uda, już się nie mogę doczekać, chcę klęknąć. A potem sobie poobgryzam pazurki, bo też tak będę chciała, Z pochmurnej dzisiaj Gdyni, macham Ci łapką i dziękuję :) @Wochen, dzięki za ślad :) 2
andreas Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka W Częstochowie trochę słońce przebijało. Może limeryk o Gdyni poprawi Ci humor. Limeryk prawie amerykański miłośnik USA Janek z Gdyni raz w roku nabywa ćwiartkę dyni bo rusofil z żonusi więc ukrywać to musi że sobie troszeczkę hallołini 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @andreas Właściwie, to lubię deszcz, szczególnie jak wygrywa melodię po szybach, po parapecie albo w namiocie, jest bardzo poetycki, no i kałuże, jak lusterka, w których przegląda się niebo, a domy są do góry nogami :) 1
andreas Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka A miedzy kropelkami lubisz się przemykać? 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 (edytowane) @andreas Bardzo, nawet chodzić po kałużach. Jak byłam dzieckiem, mama nie pozwalała, za to teraz lubię spacer w deszczu, Gałczyński (fragment) Mówiłam tobie już pięćdziesiąt kilka razy, żebyś już poszedł sobie, przecież pada deszcz, to przecie śmieszne takie stać tak twarz przy twarzy, to jest naprawdę niesłychanie śmieszna rzecz; żeby tak w oczy patrzeć: kto to widział? żeby pod deszczem taki niemy film bez słów, żeby tak rękę w ręku trzymać: kto to słyszał? a przecież jutro tutaj się spotkamy znów - i tak się trudno rozstać, i tak się trudno rozstać, no, nawet jeśli trochę pada, to niech pada - Edytowane 26 Marca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
Rafael Marius Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To najważniejsze by radosnym być.
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Rafael Marius Dlatego szukam wierszy, a jak mi się trafi, to mam szczęście przez cały dzień, pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Ala... niby.. mglisty.. a tak wyrazisty.. w słowach. Pięknie 'go' utkałaś. i jakże dorównać tym słowom naprędce ołówek się łamie atrament gdzieś wysechł spróbowałam kilka wyłuskać z pamięci niech marzec się zwiośni a lipiec... zciekawi ... :) Pozdrawiam. 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka Idealny wiersz na taki wieczór jak dziś. Rozchmurzyłaś mi ten chłodny i wilgotny klimat. Dziękuję i pozdrawiam. 2
andrew Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka ... uśmiechasz się do słońca z nim się wybierasz budzić przyrodę ze snu pięknie ... Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Nata_Kruk Natka, zawsze zmyślisz coś miłego dla mnie, kłaniam się :) @mariusz ziółkowski to ja dziękuję, że zawitałeś w moje progi zmalowane rymem :) @andrew dziękuję, kłaniam się z poetycką fantazją :)
Deonix_ Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 O, jak ja lubię brzęczące w uszach poetyckie neologizmy :) Mgieł celofany - piękne :) Jeszcze chyba nie widziałam ich w żadnym tekście, tym bardziej doceniam :) Pozdrowionka Alu :) Deo
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Deonix_ Deoni, miło, że zajrzałaś, też bardzo lubię neologizmy, byle nie za trudne i nie za dużo w jednym wierszu. Najlepsze są takie, które czytelnik sam szybko skojarzy, Leśmian miał taki jakiś zaśpiewny styl, ten rodzaj pisania nazywa się echolalią. To -środek stylistyczny polegający na powtarzaniu jednakowych lub podobnych zespołów głoskowych jedynie dla podkreślenia rytmiczności, melodyjności tekstu. Mgieł celofany - są moje, to raczej metafora dopełniaczowa, której ponoć nie należy nadużywać, bo można za pomocą takich spinaczy zmontować jakieś potworki, jak np. czytałam, kran pościeli. Niech Ci się przyśnią gwiazdki :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @violetta Eh, Wiosenko, a mnie się widzi, że Ty jesteś jakiś Płateczek, albo Koroneczka, dzięki :) 1
Rekomendowane odpowiedzi