Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja też pamiętam wszystkie dziewczyny z całego rocznika liczącego trzy klasy. Byłem bardzo kochliwy i często zmieniałem obiekt zainteresowań.

Ale myśmy byli prawie przez 8 lat w tym samym składzie. Miałem najlepszą klasę na świecie. Nawet jeśli ktoś się przeprowadzał to i tak dojeżdżał bo nie chciał się rozstawać z ferajną.

Dzięki temu ominęło mnie wiele problemów wieku nastoletniego typu izolacja, osamotnienie, gnębienie przez rówieśników itd. Wiadomo były konflikty, ale krótkotrwałe. Każdy miał dziewczynę i często się wymienialiśmy. Dużo doświadczyłem w tym czasie pozytywnych emocji.

A doceniłem to dopiero jak trafiłem do liceum, gdzie było 100 razy gorzej.

Inni podobnie. Zresztą to że przestaliśmy chodzić do tej samej klasy nie przeszkadzało w dalszych kontaktach. Tylko dziwiliśmy się zgodnym chórem dlaczego ci wszyscy ludzie w naszych liceach są tacy beznadziejni.

Owszem. Szczególnie dla mnie. Mam bardzo dobrą pamięć emocjonalną.
A uczucia w okresie nastoletnim są najintensywniejsze. Potem już nigdy tak miło nie jest.

Opublikowano

@Rafael Marius ja akurat do podstawówki chodziłam tylko przez sześć lat, potem gimnazjum. Ale też prawie całą klasą przeszliśmy, byliśmy bardzo zgraną paczką wtedy i przez kolejne trzy lata. Z niektórymi poszliśmy razem już do technikum. Kłótnie są nieuniknione, ale zawsze potrafiliśmy się dogadać ;) i tak samo jak u Ciebie, u nas nie było jakiś większych przebojów, gnębienia czy czegoś w tym stylu.

Jejuuu jakie to były dobre czasy...

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To też miałaś dużo szczęścia, że przeszliście całą klasą. Dla wielu osób słusznie miniona gimbaza to był koszmar, który zrujnował im całe życie.

Takie traumy z młodości trudno wyleczyć.