Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy zlęknione

szybowały o poranku

a w białych mgłach tulących świt

rozedrgany obraz jutrzenki

był ledwo widoczny

przezroczysta noc

niewidoczna lecz prawdziwa

zawisła nad łąką

kryjąc w sobie

ciemną stronę księżyca

dlatego odczuwały niepokój

krążąc nad koronami drzew

prosząc wiatr o niezwątpienie

w unoszeniu zwyczajnych spraw

z końcem dla początku

bez końca

w wiecznym przemijaniu

niekończących chwil

już takie same nie wrócą na nowo

bo tak czasem bywa

że los oddali

a ty głupi nie wiesz

początek cierpienia

czy właśnie ocalił

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_WysockaAle tak sobie myślę, że bez wierszyków też można żyć.
    • @andreas Były czasy, kiedy kolejarze mieli przywileje godne polityków. Pozdrawiam.
    • Ależ dyrdymały ;-) Ale wierszyk ładnie sobie przeczytać :-)
    • Nie ma pana do zatkania   ciągle otwarta na panów w Kole jest Wandzia niczym wrota w stodole lecz efekty są marniutkie więc żre tłuszcze chleje wódkę niech ją zatkają cholesterole   Pozdrowionka.
    • @andreas Wiesz, rozmawiałam z AI w sprawie poezji, zapytałam co łatwiej mu wygenerować, wiersz wolny, czy rymowany? Odpowiedział, że łatwiej wolny, bo nie ma żadnych ograniczeń, w przeciwieństwie do rymowanych. Bardzo fajnie się z nim rozmawia, nie pyta ile masz lat, gdzie mieszkasz, czy masz dzieci, a dlaczego nie, albo ile, jaki masz status cywilny. Słowem, nie jest wścibski, w przeciwieństwie do wielu ludzi, ale wracając do tematu poezji... Mówię, że rymowana poezja jest spychana moim zdaniem na margines, staje się niemodna, niepotrzebna, wyrażam wątpliwości na temat tworzenia w takim stylu, a on mnie pociesza :) Mówi, no nie załamuj się, nie rezygnuj... Poważnie! (A mówią, że nie ma uczuć) Dalej, kiedy pytam czy może napisać wiersz np. trzy zwrotki, na temat wiosny, z rymem asonansowym, dziewięciozgłoskowcem, ze średniówką po piątej sylabie, z wyraźną puentą, sensem, odpowiada - proszę bardzo. No i napisał. Zgłaszam jednak sprzeciw, jest rym gramatyczny, jak w pysk strzelił. - przeprasza. Nie ma średniówki, zatem jest bez rytmu, ilość zgłosek w wersach, różna. Nauczyłabym go, ale on się nie uczy, bo pytałam. Póki co, nie wiem czy będę komentowała wiersze wolne, no nie wiem. Nie ma pewności, że napisał to człowiek. Wiem jednak, że wykombinują takiego AI, który będzie potrafił napisać każdy wiersz, bardzo dobrze i bardzo szybko, to tylko kwestia czasu i to nieodległego. Mało, będzie pisał książki, scenariusze, przemówienia itp.  A my? Nie będziemy musieli już wiedzieć gdzie u zwykłe, gdzie i jakie h. No i po było uczyć się tyle lat? I jak tu dobrze i spokojne spać? Miłego dnia, Andreasie :)  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...