Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• Somalija zmienił(a) tytuł na popęd wojenny

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @ViennaP   Nie, kolędowanie nie jest typowo polskim zwyczajem, tylko: słowiańsko-pogańskim, a ze czarna mafia - kościół - przywłaszczyła sobie wyżej wymienione święto - to źle świadczy o ich intencjach - pasożytnictwie, zresztą: bogactwo nic a nic nie daje, dajmy mój przykład: nadal jestem wolnym człowiekiem i co? I co ich bogactwo im daje? Władzę? Nie, nic im nie daje...   Łukasz Jasiński 
    • @tetu Właściwie te rymy w dwóch pierwszych strofach to przypadek. Być może kiedyś  przeredaguję ten wiersz. Dzięki za podzielenie się swoimi uwagami.  @Arsis dziękuję Ci za piosenkę. Jej klimat wpisuje się świetnie w przekaz wiersza. Jest to ten rodzaj muzyki, do której chce się wracać... @Lidia Maria Concertina dziękuję:)
    • @Łukasz Jasiński  dzień dobry. "... świadkowie Jehowy, siostry zakonne i panowie w czarnych sukienkach po kolędzie - nachodzą ludzi..." Tak, wszyscy oni chcą coś ugrać. Co do tych ostatnich, to zwyczaj chodzenia po kolędzie jest chyba typowo polskim zwyczajem. Nachodzenie ludzi w domach i pobieranie opłaty. Powtarzam się, ale kolejny raz przypomnę - Kościół w Polsce (poza Watykanem), jest najbogatszym Kościołem na świecie - ogrom nieruchomości, innych dóbr, gruntów. Mało kto wie, że Kościół w Polsce jest drugim - zaraz po tzw. państwie - właścicielem ziemskim. Dzisiaj mają jakieś 80 000 hektarów gruntów. Ta granica jest płynna, bo dostają, sprzedają, dostają... Bardzo mi się nie podoba, że Kościół doszedł do takiego bogactwa kosztem naszego kraju, Polaków, nas... Jak ostatnio gdzieś napisałam - oj, opił się przez te 1 000 lat krwi tego naszego umęczonego narodu...  A wie pan, gdzieś tam chodzi obraz rodziny Ulmów. I o ile od kilku lat księdza nie przyjmujemy, jak również obrazu, obraz rodziny Ulmów chętnie bym sama przyjęła i nawet uśmiechnęłam się myśląc o tym. Moja rozmówczyni dodała, że oczywiście - tak przy okazji tego obrazu - zbierane są datki na Kościół. No i ręce mi opadły. Kościół zarabia nawet na rodzinie Ulmów...  Przykre to wszystko, no ale cóż @Łukasz Jasiński  bardzo miłe to co pan napisał, ale panie Łukaszu - tak naprawdę nigdy nie grzeszyłam urodą, a do tego ostatnio spędzam więcej czasu w szpitalach, niż w domu. Do tego wcale nie jestem taka słodka - bywam impulsywna dość i zadziorna... :) Jak pan sam widzi - nie najlepszy ze mnie materiał na... ;) Pozdrawiam wiosennie. :) 
    • @piąteprzezdziesiąte   Tak, najpierw napisałem poemat dygresyjny pod tytułem - "Pieśń dla pięknej pani" - tutaj można znaleźć, a potem przetłumaczyłem na język włoski - dla mnie jest bardzo melodyjny - śpiewny...   Łukasz Jasiński 
    • Ścieżka jeszcze łagodna, a za zakrętem moc marzeń. Idę, a w kieszenie upycham kawałki moich zdarzeń.   Niech trącą doświadczeniem, niech służą mi pomocą, wtedy kiedy się zgubię, gdy będę pytać – po co?   Niech będą drogowskazem na lepsze i gorsze dni. Najważniejsze jest tylko, z właściwej sięgać kieszeni.        
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...