Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

w dzisiejszej dobie kiedy jesteś bombardowany przez media tudzież znajomych informacjami o absurdalnych decyzjach jest to niemożliwe - stan ten osiąga się tylko przez chwilę
    • @Łukasz Jasiński ja tylko skromnie dodam, że tak naprawdę każdy z nas jest inny - jesteśmy wypadkową danych nam po rodzicach (przodkach) genów, wychowania i doświadczeń. Wszyscy różnimy się od siebie i nieco inaczej postrzegamy świat. To, że ktoś postrzega świat nieco inaczej niż my nie znaczy, że się myli. Po prostu nieco inaczej postrzega pewne rzeczy. A kto o tym zadecydował, że tak się różnimy? Źródło wszelkiej kreacji... Siła wyższa, którą tak jesteśmy w stanie pojąć, jak kura fizykę kwantową - bez urazy sympatycznym kurkom. Dlatego tolerancja jest jak najbardziej wskazana w stosunku do bliźnich - biorąc pod uwagę nasze odmienne uwarunkowania. A że od zarania dziejów ludzie walczą między sobą o wszelkie dobra, ziemie, władzę, przywileje, prowadzą wojny...? Z biologicznego punktu widzenia jesteśmy zwierzętami - terytorialnymi drapieżnikami. Tak właśnie genetycznie uwarunkowało nas Źródło wszelkiej kreacji, inaczej Stwórca. Dlatego też ludzie nadal - od tysięcy lat - dopuszczają się podobnych niegodziwości, bo nasza zapisana w genach ludzka natura się nie zmieniła. Walka ze złem tego świata jest jak najbardziej wskazana, niemniej... Czy jesteśmy w stanie zmienić innych? Powiedzmy, że w sprzyjających warunkach trochę tak. Najbardziej jednak możemy zmienić samych siebie. Jeżeli chcemy zmienić świat, musimy zacząć od siebie.  Pozwoliłam sobie na powyższa dygresję, bo Wasza rozmowa i jej poziom bardzo mnie zainteresowały. Mam nadzieję, że nadmiernie nie zirytowałam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pozdrawiam.    
    • @Alicja_Wysocka   Dzięki. @Alicja_Wysocka Nie nagadałaś tylko nakierunkowałaś.   Proste. Zrozumiałem. Nie jestem poetą tylko tekściarzem.   Pozdrawiam  
    • Zero wytworów sztucznej inteligencji – za to 100% autorskich palindromów, które zostały ożywione przez prawdziwego ilustratora i sprawdzone przez prawdziwe korektorki.   A wszystko to jeszcze w tym miesiącu – nowa pozycja zostanie udostępniona bezpłatnie Czytelnikom tego forum.    Tym razem wiele palindromów będzie można przeczytać na planie koła w tę i we w tę. Za każdym razem naszym „kompasem” będzie dodatkowa litera wyznaczająca „biegun północny”. Czyli dokładnie tak, jak to pokazano na załączonej okładce.   Mariusz Szwonder

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Ma to cap, u kumaka mu kup, a co tam.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...