Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam teraz taki odwrócony cienki rogalik jak np taki pod butami Pana Twardowskiego, więc alegorycznie super, bo że  zdjęciem mniej ciekawe dla mnie. Pzdr

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

Nie sądzisz, że półpauza w ostatnim zdaniu jest elementem ekspresji, raczej nie stosowanym w haiku, jest też znakiem... generalnie straciłeś 5-7-5 ;)

a graficzka - po co?

Opublikowano

Czyli co? kireji? Reprezentacja SŁOWA cięcia? Czy tak sobie to wrzuciłeś, bez znaczenia? Bo tak, jak zastosowałeś w tym kadrze, to jest dugi oddech. Ciekawe.

Dopytuję, bo jak rozumiem, jesteś raczej radykalnym zwolennikiem wagi formalizmów, tak w formie, jak znaczeniach, a jak dla mnie zupełnie zbędny tutaj ten "szpan", właśnie półpauza i te tyldy. Same słowo robią dobrą robotę.

P.

Opublikowano

@m1234 - obrazek to nawiązanie do .. haigi (tylko że bardziej unowocześnione) - również wykładnia tekstu dla mniej zorientowanych.

Natomiast półpauza była, jest, będzie stosowana w wielu tekstach z gatunku haiku. 

Opublikowano

"Bardziej unowocześnione" powiadasz :)))) Jako zwolennik "tradycyjnego haiku" powinieneś raczej optować za tezą, że wszelkie "unowocześniania" są raczej niemile widziane w tymże - pomijając już banalność i słabą jakość ilustracji w tym konkretnie przypadku. Wybacz, to oczywiście subiektywna ocena, jednak myślę, że uzasadniona, bo pewnie się zgodzisz, że gdzie, jak gdzie, jednak w haiku warto zaufać odbiorcy i jego interpretacji. "Podpowiedzi" tutaj są kompletnie niepotrzebne.

Przy okazji dopytam - czy ty jesteś autorem tego załączonego obrazka?

Opublikowano

Co do „obrazka z sieci” – wydaje mi się, że zawsze warto mieć zgodę na publikację lub przynajmniej podać autora. W tym przypadku Pan Tomasz Mardyła (jak myślę) prawdopodobnie nie miałby nic przeciwko wklejeniu miniaturki pięknego zdjęcia zamarzniętego Jeziora Szczyrbskiego wraz z informacją o autorstwie, a może nawet byłby wdzięczny za drobny link. Kto wie?

P.

Opublikowano

@m1234 - kiedyś próbowałem uzyskiwać zgody na publikację fotek, lecz na wysłanych kilkadziesiąt zapytań, otrzymałem tylko jedną odpowiedź po trzech miesiącach. Wyrażono zgodę bez żadnych sprzeciwów. Innych odpowiedzi się nie doczekałem. Doszedłem do wniosku, że powinienem występować z prośbą o zgodę w przypadku, gdybym zarabiał na moich publikacjach - a ja przecież nie czerpię z tego żadnego zysku. Więc przestałem się zastanawiać - sadząc - że nie przynoszę żadnej szkody autorom fotek - a wręcz reklamuję ich prace. Autora każdej fotki można przecież rozpoznać, jeśli tylko się chce .. 

Opublikowano

Sądzisz? Wręcz reklamujesz? W osobliwy sposób - nie podając autorstwa. Ale niech tam - odważnie!