Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

przełom

Rekomendowane odpowiedzi

słaby pierwszy wyprowadza cios 

wygrzebie z garażu magnetron

by straszyć promieniem śmierci 

za wodzem do końca pójdziemy 

przegra powiesimy 

dusze Kozaków lęgną się

w czarnej ziemi na gołoborzach

przedhistorycznych

kamieni 

w tej rozpaczliwej walce 

obyś nie dał się poznać 

mężem Boudiki 

to nie kominkowe przemówienie 

Roosevelta ani patriotyzm 

na falach eteru Churchilla 

to kunszt oratorski po plecach 

roztaczający ciarki 

intelektualny przełom 

śpiesz się bo nie będziesz miał

kraju 

Edytowane przez Somalija (wyświetl historię edycji)

@Somalija popieram Trumpa, przynajmniej nie boi się Putina. Na pewno coś knuje. Zełeński taki sam dyktator jak inni, jeździ sobie gdzie chce i robi co chce. W Polsce zrobili sobie produkcję dronów. Tylko ludzie ochrzczeni w duchu nie zrobili tego. Trump ma u mnie spory plus za mówienie o Bogu na razie. Kto prowadzi tyle lat wojny to są egoistami. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zrobiło się cieplej to wychodzę już od trzech dni. Dziś byłem dwie godziny to już naprawdę nieźle. Poprzedni tydzień cały czas w domu. U nas wszystko mróz zniszczył. Żadnych kwiatków już nie ma. Smutno.

A co tam u Ciebie słychać? Pewnie znacznie więcej niż u mnie.
Ostatnio mało się tu udzielałaś to pewnie gdzie indziej w realu bardziej.

@Rafael Marius No co Ty? Krokusy już są... Ja po 20 stycznia zawsze hoduję szczypiorek z cebuli i patrzę jak zielenieje. Przynoszę też do domu gałęzie forsycji i czekam aż obsypią się kwiatami... jutro Ci pokaże zdjęcie gałązek... 

A rzeczywiście, mam mniej czasu na pisanie, pracuję zawodowo i domowo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Domysły Monika A czego tu się bać? Krytyki? Przecież bażanty, oprócz swoich kolorów mają coś z gołębia, co kamuflują, ale niekoniecznie przed czaplami -:)) Pozdro!
    • @Robert Wochna boję się napisać co mi po myśli chodzi choć mnie korci ... Zapamiętam ten wiersz z pewnością

• @zielarz piękne.... Wzruszające i piękne 
    • Wyliczanka jak wytłaczanka  dwadzieścia różnych skorupek jajek jednym w okno młynarza celnie rzucę, co mąki od piachu odróżnić nie umie.    Pięć dam kotom na pożarcie, ich szarą sierść rozjaśnie. Siódme w komin rzucę, sądzą obrus babie zapaskudzę.   Dwa kolejne na patelni rozbiję,  złość w apetyt niech mi się wbiję. Tym młodzieńcom, co pod oknem tak się śmieją  kogiel - mogiel z cukrem sporządze.   Resztę na później zostawię, bo mnie to wyliczanie ...   Zmęczyło okropnie.
    • Gdy dąb koronę liśćmi trwoni,   czas, jak żebrak, po niebie kroczy - W sękach pnia płacz wieków się gości, a kręgi w rdzeniu to milczących ojców oczy.   Rzeka, co głazom pieśń odmawia, nocą do zimnych trumien płynie - Niesie kurz gwiazd, łzy mgieł porannych, A w swym sercu wiecznie już ginie.     Człowiek - iskra, co w pyle drży,   w szkle godzin twarz próchnem znaczy.   Lecz wiatr mu szepcze: „Twój dom nie stoi - W korzeniach burz i w piołunie rozpaczy”.     Gdy księżyc krew zastygłą sączy,   świt rozcina czarny całun dni…   Prawda nie w tym, co trwa, lecz w tym, co pęka,   gdzie wieczność z chwilą dzieli rdza.     A wiatr ziarna w ziemię chowa,   gdzie śmierć i życie dzieli chwila - Każdy upadek to nowa pieśń,   Co z martwych liści wiosnę wyrywa.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...