Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Lew

Rekomendowane odpowiedzi

nie powinnam pisać o tobie

ale chronisz mnie jak lew

a ja mam słabość do kotów 

patrzysz zuchwale unosząc brew

ubrany tylko w pewność siebie

skapuje ze mnie ekscytacja

tatuaże wyznaczają trasę 

którą przeleci ten wiersz

od nadgarstka po obojczyk

usidlony zawiśnie przy żebrach

ołówkiem rysuję granice

skrupulatnie je ścierasz

mała jaskółka na parapecie 

zdradziecko szepcze o miłości

Mam nadzieję, że Twój Lew nie będzie taki jak ci królowie zwierząt z moich limeryków.

"Wojna i pokój a Lew Tołstoj

gdy Tołstoj przybył do Barcelony

to pokojowo był nastawiony

lecz krwiożerczy poczuł zew

salonowy ruski lew

gdy ujrzał tłusty zad cudzej żony

To ci piękniś

dla kosmetyczki Zdzich odwiedził Tczew

chcąc twarz upiększyć salonowy lew

lecz miał czoło tak krzaczaste

że zniewolił nim niewiastę

i na kozetce robiła mu wbrew

Pozdrowionka.

Tak przy okazji, pani Lauro, jestem spod znaku Lwa, a u Lwów jest na odwrót niż u większości ssaków - to Lew wybiera samice i nic więcej - samice opiekują się samcem Alfa - Lwem, polują i karmią Lwa, także: opiekują się młodymi, Lwy tylko walczą między sobą - Lwami.

Łukasz Jasiński 

@Laura Alszer

Nie, Lwy nie chronią, to: samice Lwa chronią stada - koty ze swojej natury nie posiadają instynktu stadnego, tylko: socjalny, Lwy nawet zabijają młode obcego szczepu, kiedyś Lwy żyły na terenie całej Europy i z powodu polowania ich obecność została ograniczona do terenu Afryki, pełnią oni funkcję regulatora ekosystemu - pilnują równowagi w przyrodzie, podobnie jak Wilki na terenie Polski.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Laura Alszer

Partnerki i potomstwo - tak, a nie już stado, to u psowatych jest instynkt stadny (podobnie jak u ludzi, wyjątki takie jak ja - potwierdzają regułę) - wilki tworzą watahy, psy - sfory, jeśli chodzi o mnie: przyciągam wszystkie zwierzęta i dzieciaki i młodych ludzi, natomiast: z dorosłymi ludźmi różnie bywa...

Łukasz Jasiński 

@Laura Alszer

Powiem pani jedno: gdyby pani ze mną zamieszkała (współpraca lokatorska) - też chroniłbym panią, a pani znajomych i przyjaciół - nie, to jest zmysł socjalny, jeśli chodzi o zmysł stadny: dobrym przykładem są rodziny i w ramach rodzin dochodzi do konfliktów werbalnych i przemocy fizycznej, dziękuję za rozmowę, idę robić śniadanie: kanapki z białą szynką wieprzową - nie jem czerwonego mięsa, nie piję kawy i napojów energetycznych i gazowanych, także: nie używam oleju do smażenia.

Łukasz Jasiński 

@Laura Alszer

Różowe, proszę pani, różowe, wołowina jest czerwona i jest bardzo tucząca, również jem białe mięso - kurczaki... Co do miejsca zamieszkania - tu jest właśnie problem, otóż to: mówiła pani, iż lubi pani podróżować (też lubię), sęk w tym, ci, którzy mają miejsce zamieszkania - polują na tych - na kasę i pracę i kasę, sami: korzystają z życia i nie pracują, kiedyś mieszkałem z rodzicami w małym pokoju (rodzice w dużym) i pracowałem w Archiwum Akt Nowych - mogłem sobie pozwolić na podróżowanie, teraz: nie mogę, żyłem trzy lata jako osoba nielegalnie bezdomna - byłem bezwzględnie wykorzystywany - musiałem pracować na rzecz różnych schronisk, noclegowni i monarów, de facto: utrzymywać bezdomnych i bezrobotnych - narkomanów, alkoholików i lekomanów, jednocześnie: musiałem robić opłaty, oni - nie, teraz: mam lokal socjalny i nie muszę pracować, zresztą: pracując - nie otrzymam emerytury, za to: będę musiał utrzymywać pasożytów - osoby z wrodzoną niepełnosprawnością, więźniów, urzędników i panów w czarnych sukienkach, jeśli już mam podróżować, to: muszę mieć zaproszenie i gwarancję na darmowy nocleg - z góry trzeba mnie poinformować, bym: mógł wszystko zaplanować, nie działam na chybił trafił, jestem samodzielny, odpowiedzialny i świadomy, nie należę do plemienia koczowniczego, tylko: osiadłego - słowiańskiego, proste i logiczne?

Łukasz Jasiński