tbrozda Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 6
Nata_Kruk Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 (edytowane) @tbrozda ... hmm.. masz.. 5,5,5... a powinno.. 5,7,5, chyba, że jest jeszcze jakaś inna forma haiku, o czym nie wiem. Edytowane 26 Stycznia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Witalisa Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 @tbrozdatbrozda - pozwolisz na tsukeai? W zbutwiałym krajobrazie błysnął barwą colchicus (Może udałoby się na tym forum renku no za?)
wierszyki Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Bardzo mi się podoba, troszkę jak podróż w krainę, gdzie myśli się nieco inaczej, chociaż bażanty są u nas całkiem prawie pospolite. Mam ogromną zagwostkę co do interpunkcji, czy podobnie jak w wierszach - do autora należy wybór, czy ją stosować czy nie? Tłumaczenia klasyków czytam często z interpunkcją. Tutaj mi się bardzo podoba jej brak. Jestem w przysłowiowej kropce :) Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
violetta Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Dawno bażanta nie widziałam:)
Witalisa Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 @Witalisa Doczytałam, że w próba introdukcji bażanta do Japonii nie powiodła się - prawdopodobnie ze względu na współzawodnictwo z miejscowym gatunkiem, taka ciekawostka.
tbrozda Opublikowano 1 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2025 @Witalisa w japońskiej poezji można spotkać 雉 (キジ kiji; Phasianus versicolor) bażant pstry. @violetta Ja stosunkowo często spotykam bażanty ;) @aff Haiku ze swej natury to jedno zdanie. Zasady interpunkcji w większości przypadków odpadają. Fakt bażant jest dość pospolity, ale w haiku o to chodzi by dostrzegać to co niedostrzegalne w codzienności. 2
Rekomendowane odpowiedzi