Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Błyszcząca nadzieja

Rekomendowane odpowiedzi

@violetta

Pojechałem do tych kwiatków, jak na zdjęciach.
Żeby w styczniu takie ładne były to naprawdę niewidziane.

Oczywiście nie wiem jak się nazywają? Ty będziesz pewnie wiedzieć.

Mama znalazła w innym miejscu chyba tym razem prawdziwe przebiśniegi, bo tam żadnych innych nie ma o tej porze roku. Jeszcze wczoraj ich nie było.

Jutro może tam pojadę.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Rafael Mariuspiękny. U mnie w okolicy wszystko wycinają, nie w całości, ale całe konary, gałęzie odcinają. U nie będę miała pachnących, wczesnych pąków Kaliny wonnej, ani blisko dostępnej białej morwy. Jakieś czystki robią wszędzie z drzewami i krzewami, wcześniej tego zjawiska nie obserwowałam. 

To niedobrze, że tak niszczą zieleń.

Po prostu zabrali się za Twoją okolicę. My to już mamy za sobą.
Raczej jeśli to dosadzają nowe. Zatem jest w porządku, ale kiedyś to było tragicznie. Też wszystko niszczyli, żeby dać zarobić wykonawcom.

@Rafael Marius dokładnie tak, będę wstawiać nowe krzaczki, które będą nijakie, a przeszkadzały te rozrośnięte, piękne. Gdzie co roku pięknie rosły Kaliny, teraz deweloper upiększa skwerek obok nowych mieszkań. Zdenerwowałam się, że nie mogłam dotknąć i powąchać tej Kaliny, wycięli do samej ziemi. Czy ona odrośnie, a może za jakiś czas wydziobią jej korzenie. Po prostu koszmar drzew i krzewów. 

U nas to samo od 8 lat stoi tak zwany szkieletor, 15 wysokich pięter. Właściciel zbankrutował i nikt tego nie chciał kupić. Bezdomni tam mieszkali. Raz jednemu nawet się zmarło i leżały zwłoki przez dłuższy czas zanim je zabrali.

W grudniu 2024 nowa firma kupiła i parę dni temu zaczęła się budowa.

To już trzeci wykonawca, który za ten budynek się zabiera. Baby mówią, że jest przeklęty.

To tutaj fajnie zrobili jeden szkieletor, drugi też zrobią, jeszcze Syrenkę, ja tam z koleżanką, która teraz wyjechała do lux bawiłyśmy się, chodziłyśmy na imprezy dyskotekowe obok, to na Wiśle, to na lato, we francuskiej restauracji jedliśmy z naszymi kolegami kolacje. To były fajne czasy, obecnie chodzę tam na spacery i na lody do gelato. 

@violetta

To masz miłe wspomnienia.
A budynek owszem niebrzydki w ładnym otoczeniu, ze trzy razy niższy od naszego.

Na Powiślu jest zakaz wysokiej zabudowy.

U nas  wszystko co budują raczej powyżej 100 metrów. Te niższe burzą i stawiają drapacze chmur, łącznie z tym najwyższym w Eurolandzie  Varso Tower.

Edytowane przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)

@Rafael Marius to miejsce to nie Powiśle, a Solec. Każdy myli te dzielnice:) w naszej części jest więcej zieleni. Przy Rozbrat rosną, okazałe, piękne piwonie w parku, ci ludzie będą mieli ładny widok. Latem to sobie chodzę na smothie, to na smothie lodowe. ceny tak poszły w górę wszystkiego, że to masakra, ale co zrobić, weekendy jakoś trzeba spędzać czas. dojdzie wnuczka, która będzie wszystko chciała. 

No tak dzieci wszystko chcą.

Solec czy Powiśle i tak budować wysoko nie można.

Takie drapacze chmur to tylko w Śródmieściu i na Woli w określonych kwartałach.

Varso Tower jest na Woli, ale po drugiej stronie JPII już jest Śródmieście.
Najwyższa zabudowa jest w okolicach tej ulicy.