Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Kwiaty Polskie

Rekomendowane odpowiedzi

@Wiesław J.K.

A świat już mnie nie interesuje, zresztą: światem rządzą ludzie i to ludzie zdecydowali o tym, iż Palestyńczycy zostaną wysiedleni z Izraela, także: Polacy jako nielegalni emigranci z USA zostaną deportowani do Polski - to też mi wisi, gadanie o monoteistycznym bogu? Też, nie lubię ludzi, którzy najpierw narozrabiali i zamiast wziąć za to odpowiedzialność - symulują choroby psychiczne lub unikają poważnych tematów - wycierając własną gębę monoteistycznym bogiem, jeśli już: to proszę oddać pracę, dom i kasę, proste i logiczne? Ludzie otrzymują wszystko od ludzi, dokładnie: od zorganizowanej społeczności w systemie państwowym lub na wolnym rynku, monoteistyczny bóg nie podpisuje żadnych umów formalnoprawnych, ludzie nie powinni zawracać głowy innym ludziom pieprzeniem o monoteistycznym bogu, tylko: twardo chodzić po ziemi...

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Łukasz Jasiński

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Rozmowy o Bogu (bogach) to tematy, które od dawna spoczywają u mnie w szufladzie NIE DO KOŃCA SPRAWDZONYCH DANYCH. Spekulacje, domysły, religijne praktyki, itp, etc., na ten temat przeważnie prowadzą do waśni, sprzeczek, kłótni, a nawet wojen. 
Pamiętam niegdyś interesowałem się innym ciekawym tematem: Czy ziemia jest kulą, czy też jest płaska. Z kosmosu oczywiście widać gołym okiem, że jest to okrąg, lecz dyskusje na ten temat jakby ucichły od czasu wypraw na Księżyc, a i same wyprawy tam ustały.
Doszedłem więc do wniosku, że lepiej nie zawracać sobie głowy czymś, czego tak naprawdę nie potrafię wyjaśnić.

Edytowane przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)

@Wiesław J.K.

Ma pan rację, monoteistyczny bóg jest postacią materialną, otóż to: Bóg-Ojciec, Bóg-Pan i Bóg-Król - to nic innego jak myślenie sakralne, hierarchiczne i niewolnicze, wszystkie sekty monoteistyczne żyją w nierealnym świecie irracjonalnych rytuałów i posiadają charakter misyjny - wciąż trwa judaizacja, chrystianizacja i islamizacja ze strony semickich plemion - pragną oni zdominować agrarną kulturę słowiańską - ludowopogańską, natomiast: Pogańscy Słowianie wierzą w Świętą Matkę Natury jako epicentrum Wszechświata, stąd: Światowid - Światło, Perun - Piorun, Jaga - Czarodziejka i temu podobnie i tak dalej, niech pan na ulicy porozmawia z jakąś katoliczką i niech pan jej powie, iż zgodnie z Ustawą Zasadniczą - Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - każdy obywatel ma prawo żądać badania alkomatem przed mszą świętą i po mszy świętej wobec panów w czarnych sukienkach - dostanie pan w mordę... Wie pan może: co to jest łuszczyca intelektualna i dualizm psychofizyczny? 

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński "Dualizm psychofizyczny (łac. dualis) – stanowisko w metafizyce i filozofii umysłu. Według dualistów umysł (mind) i ciało (body) są od siebie całkowicie odrębne i niezależne". -  Umysł kontroluje ciało.

Nigdy nie słyszałem tego określenia: łuszczyca intelektualna, ale domyślam się, że ma to coś do czynienia z niepełnosprawnym umysłem. 

Nauczyłem się, z własnego doświadczenia, nie dyskutować na tematy religijne, a w tym przypadku z katolikami, chociaż szczerze mówiąc, w każdej religii są twardogłowi wyznawcy, a o tak zwanych pasterzach duchowych nawet nie wspomnę, bo to już całkiem inna sfera intelektualna. 

@Wiesław J.K.

A łuszczyca intelektualna to mój oryginalny zwrot i dotyczy ludzi, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć, jeśli chodzi o dualizm psychofizyczny - na to chorują katolicy - ich umysł należy do Kościoła, natomiast: ich ciało należy do Państwa, więc? Jest tylko jeden wybór: Kościół (Watykan) lub Państwo (Polska), sfera intelektualna? Do tej sfery należy Grzegorz Braun i pokonałem go w polemice, wystarczyło:

- Panie Grzegorzu, niech pan spojrzy na własne zachowanie z dystansem: czy żądanie ekshumacji w Jedwabnem nie jest przypadkiem charakterystycznym - w zachowaniu - dla hien cmentarnych?

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

"Każda sekta monoteistyczna posiada charakter psychopatyczny: tworzy sieć zależności, współzależności i uzależnień, podstawą normalnego funkcjonowania w jakimkolwiek społeczeństwie jest pozytywna współpraca międzyludzka."

Filozof Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

"Pogańscy słowianie spalali ciała zmarłych, gardzili bycie hienami cmentarnymi - tak oddawali cześć duszom tam na górze w iście niebiańskich zaświatach."

Filozof Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

Moja rada dla Grzegorza Brauna? Aby cierpliwie poczekał jak umrze stare pokolenie i wtedy archeolodzy zbadają wszystkie podobne przypadki na terenie Polski - niemieckie mordy na polskich żydach przypisywane Polakom, a historycy: wszystko opiszą - bez ingerencji polityków, urzędników i prawników - systemowych niewolników.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Dziękuję za wyjaśnienia o łuszczycy intelektualnej i dualizmie psychofizycznym. Grzegorz Braun jest odważnym polskim politykiem (moje osobiste spostrzeżenie) i tak się składa, że ostatnio oglądałem nagrania wideo z jego wypowiedziami. Myślę, że tak ważne i tragiczne wydarzenia jak Katyń, Jedwabne i wiele innych powinny być szczerze wyjaśniane bez różnicy czyja była w tym wina. Oczywiście taki proces potrzebuje czasu, zwłaszcza, gdy naoczni świadkowie powoli się wykruszają. Napisałem już kiedyś, że o tych tragicznych wydarzeniach dowiedziałem się dopiero będąc zagranicą.

@Wiesław J.K.

Oczywiście, jest bardzo odważny, zresztą: Grzegorz Braun jest ortodoksyjnym katolikiem, natomiast: ja - pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą, jestem antyklerykanym propaństwowcem, więc: nie po drodze mi z Grzegorzem Braunem, kiedyś należałem do Polskiej Partii Narodowej (zdobyłem około jeden procent poparcia), dalej: odważnym politykiem był Andrzej Lepper, europoseł Filip Adwent, dziennikarz Robert Larkowski, pisarz Dariusz Ratajczak i wielu i wielu i wielu innych - wszyscy pod pozorem samobójstwa zostali zamordowani przez "seryjnego samobójcę" - wszyscy "umarli" w piątek około północy, bo: urzędnicy w sobotę i w niedzielę nie pracują, natomiast: w poniedziałek znikają już dowody morderstwa z organizmu trupa, kończąc: serdecznie zapraszam na prozę poetycką pod tytułem - "Matka Wiedzy" - dzisiaj opublikowałem i jest to trzeci mój tekst w tym roku, wiem, niektórzy codziennie piszą wprost niczym automatyczne roboty - to grafomanizm wierszokletów.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński

Różnie to bywa, lecz dlaczego ktoś miałby nie skorzystać z okazji i opublikować cokolwiek publicznie, nawet jeśli to coś ktoś inny ocenia jako badziewie.
Wychodzę z tego założenia, że każdy powinien mieć możliwość wypowiedzenia się, a jak to zostanie przyjęte to samo życie oceni. 
Doświadczenie życiowe, a także talent pisarski to dwa podstawowe elementy, aby zostać uznanym autorem, pisarzem. Zapyta ktoś lub być może tylko pomyśli: Za kogo Ty się uważasz w tej dziedzinie? No cóż! Odpowiem tak: Piszę tylko okazjonalnie i tylko pod natchnieniem, chyba tak jak większość z tych co parają się tą dziedziną. Unikam raczej takich nazw jak grafomania, wierszoklectwo, skłaniam się raczej do nazw jak: początkujący, profesjonalista i Ci pomiędzy.

Pozdrawiam serdecznie.

@Wiesław J.K.

Piastowski książę Bolesław Zapomniany, który był przywódcą Reakcji Pogańskiej - Powstania Ludowego - został otruty przez dostojników watykańskich, dlatego: nie chodzę do grobowców katolickich (kościołów) - nie biorę okrągłych opłatków i nie piję wina - jestem bardzo ostrożny: nie piję napojów energetycznych i gazowanych, piw, kaw i nie używam oleju do smażenia, jedzenie trzymam w słoikach - brak możliwości wstrzyknięcia strzykawką trucizny, owoce też jem ostrożnie: nie zjadam wewnętrznych skórek, na przykład: miałem dużo mandarynek i zrobiłem sok do picia - trzymam w słoiku.

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

Ma pan do tego prawo, jednak: ci, którzy nie umieją pisać i nie posiadają warsztatu literackiego - muszą zrozumieć, iż są osoby, które myślą samodzielnie - posiadają zmysł krytyczny, analityczny i obserwacyjny - są niezależni i mogą sobie pozwolić na wypowiedzi niepoprawne politycznie.

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

I czyja to wina? Nauka jako taka uczy ludzi używania Rozumu, natomiast: religia nie jest nauką - religia uczy używania emocji, a emocje mogą być pozytywne lub negatywne - zwierzęta też mają emocje, nic dziwnego - większość ludzi to dwunożne ssaki agresywne, podstawą człowieczeństwa jest świadomość, odpowiedzialność i samodzielność, także: wyższy poziom uczuć - empatia.

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

A sprawę ekshumacji w Wiźnie i Jedwabnem należy pozostawić archeologom: najważniejsze są dowody materialne, a w Jedwabnem - w zbiorowej mogile - są niemieckie łuski, natomiast: świadkowie ze swojej natury są niewiarygodni...

- osobiste krzywdy,

- ideologia polityczna,

- dogmaty religijne,

- wymuszone zeznania,

- interes pieniężny,

jeśli już: to - świadków należy najpierw poddawać badaniom psychiatrycznym i wykrywaczom kłamstw.

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

Jeśli miałbym uznać opinię jakiegoś autorytetu na temat mojej twórczości, to: profesora Jerzego Bralczyka, profesora Józefa Piotrkowskiego i profesora Jana Miodka, póki co: profesor Jan Hartman rzekł... Piszę z pamięci: "Myślałem, iż jestem najmądrzejszy na świecie, a kiedy wszedłem do internetu, zrozumiałem: jestem kompletnym głupcem!"

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

I charakterystyczny dla wszystkich sekt monoteistycznych jest ubiór, a właściwie: kolor - czarny, to zły kolor, także symbolika i oddawanie ukłonu bóstwu, otóż to: judaizm - gwiazda Dawida (ma ona ukryte rogi), chrześcijaństwo - krzyż (odwrócony krzyż) i islam - półksiężyc (ma ukryte rogi), słowem: szatanizm, żydzi kiwają przed Ścianą Płaczu, chrześcijanie klękają i muzułmanie - padają plackiem, dalej: to samo dotyczy oficjalnej daty Chrztu Polski - 966 - Polskę ochrzcił Szatan, wystarczy otworzyć Apokalipsę Świętego Jana - 666 - skojarzenia... W rzeczywistości Polska jest ostatnim europejskim krajem, który przyjął chrześcijaństwo i było to za króla Jana II Kazimierza - koronował on we Lwowie matkę filozofa uniwersalnej miłości - Jezusa Chrystusa - na Królową Polski. Symbolem pogańskich Słowian jest Kołowrót, Rozeta i Swastyka (tak, to ta: skradziona i skompromitowana przez lud germański - Niemców) - w symbolice słowiańskich pogan nie ma ukrytych rogów Szatana, dodam: Świątynia Jerozolimska powstała w drugim wieku przed naszą erą, a Biskupin w ósmym wieku przed naszą erą, Biskupin to polskie Pompeje, symbolem pogańskich Słowian są również Góry Świętokrzyskie - można tam znaleźć na głazach kamiennych runy słowiańskie, wyżej wymienione głazy są datowane na rok 6000 p.n.e, najprawdopodobniej istniała starożytna Polska, póki co: czarna mafia - kościół - nie chce otworzyć Tajnego Archiwum Watykańskiego i nie pozwala na przeprowadzenie badań archeologicznych w podziemiach najstarszych kościołów w stylu romańskim i gotyckim.

A teraz bliżej nam do współczesnych czasów: Konstytucja Trzeciego Maja, Szkoła Rycerska, Stronnictwo Familia, Komisja Edukacji Narodowej, Hymn Polski - Mazurek Dąbrowskiego i Świątynia Opatrzności Bożej - to dzieła polskich masonów - Wolnomularstwa Narodowego, jak pan widzi: Historia Polski jest kompletnie zakłamana w interesie obcych i wrogich nam państw, acha, blisko siedemdziesiąt procent kleru wstąpiło do Konfederacji Targowickiej...

Łukasz Jasiński