Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Fajny wiersz.Z pewnością to imię jest smutne,a wręcz bolesne,ale za to jakie melodyjne.Pozdrawiam.
    • Codziennie, nie zamykając oczu śnię o chwilach wśród złotych łanów z tobą o chwilach wśród białych zabudowań z najbliższymi o chwilach wśród plaż i gór z pozostałymi   w tych snach nie ma noża w sercu nie ma oddychania bez powietrza nie ma picia wody bez wilgoci nie ma ciepła z zimnymi stopami i dłoniami   nie ma bezradności podyktowanej losem urodzenia i okolicznościami czasu   nie ma szczęścia nie ma radości nie ma nadziei   bo to tylko sny na jawie   teraz jednak pragnę   tylko   z tego miejsca i czasu   gdzie człowiek człowiekowi   jest usterką, belką na drodze   lub   cukierkiem na pięć minut albo tandetną zabawką do wyrzucenia po chwili   albo jednym i drugim   gdzie i kiedy odpowiedzi nie znamy ponieważ została zatajona wstydem przed tym co i tak widzimy   gdzie, wprost mówiąc panują: nieprawidłowość chaos niedbalstwo lenistwo obżarstwo chciwość obojętność nienawiść złość zawiść krzywda ból ignorancja duma   usterki   choćby rozmiarów najmniejszego ziarnka grochu... choćby rozmiarów pojedynczego atomu...   - koszmaru - obudzić się   nazywali by to głupcy otumanieni popkulturą swojego rodzaju "incepcją" bo nie rozumieją, że chodzi tutaj o przeciwieństwo "koncepcji"     opium dla ludu proch dla uleczenia raka   to zginąć w oczach tych którzy zawsze chcieli abyś nie mógł żyć wiecznie   oznaczałoby to bowiem porażkę ich własnego bóstwa    
    • @Jacek_Suchowicz@Nata_Kruk Mnie również zdarza się "podkradać" jakieś fajne zdanko lub metaforę. Sprzed kilku lat mam taki wiersz o ciszy zaczynający się kradzionym pierwszym wersem:"lubię gdy cisza się spowiada".Pozdrawiam.
    • @Jacek_Suchowicz wystarczy różana:) @sisy89 tak rozpoczęłam nowy rok od ustawiania sobie przyjemności:)
    • Pięknie i nastrojowo. Zima, przy herbatce, z kimś. Czego chcieć więcej?
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...