Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

grudniowy pamiętnik

Rekomendowane odpowiedzi

pamiętasz
było kiedyś ta­kie nieme kino
z lus­tra­mi i pus­tym bufetem
cza­sem ko­bieta w golfie
sprze­dawała tam herbatniki
zja­daliśmy je bezszelestnie
a wokół słychać było
krzyk
łuszczo­nych małych pestek
zbi­ci w jed­no ciało
szu­kaliśmy bezustannie
gniazda prawdy
nadzieja przyk­ry­ta
śla­dami czołgów
jarzyła się śniegiem w ciemności
nig­dy nie przes­tałem
wierzyć
że Wol­ność is­tnieje realnie

Nie lubię pamiętników - pamiętniki piszą kobiety, a zresztą: mnie - jako osobę nielegalnie bezdomną (zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową, więc: byłem osobą nielegalnie bezdomną - to jest właśnie logika) - namawiano w różnych miejscach (tymczasowo zamieszkiwanych nie z własnej woli i nie z mojej winy), abym obserwował ludzi i zapisywał ich zachowania w pamiętniku, de facto: chcieli ze mnie zrobić donosiciela, oczywiście: nic z tego, podobnie jak tutaj - co poniektórzy wywierają na mnie presję - bym pisał prozę o własnym życiu i życiu innych ludzi - chcą ode mnie wyciągać informacje, odsyłam ich do moich prozatorskich tekstów - "Silva Rerum", "Z pamiętnika bezdomnego" i "Statek" i co? I nic - nie zostawiają żadnego śladu - takie zachowanie jest charakterystyczne dla wtórnych analfabetów - niewolników.

Łukasz Jasiński 

@marekg

Wtórni analfabeci używają również mowy nienawiści - takich zwrotów jak "trybunał Rzeplińskiego" i "trybunał Przyłębskiej", poprawna nazwa - to: Trybunał Konstytucyjny Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, nie wspominając już o takich słowach jak - "pochylę się" - świadczą one o różnorakich kompleksach, szczególnie - umysłowych.

Łukasz Jasiński