Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Notatka

Rekomendowane odpowiedzi

Notatka*

Posłuchaj, najdroższa, istnieją trzy etapy życia: przeszłość, teraźniejszość i przyszłość - naturalna ciągłość platońskiej idei kultury: historia i literatura i filozofia, dokładnie: empatyczna świadomość człowieka, inaczej: niezawisłość i niepodległość i niezależność - wolność: finansowa i intelektualna i seksualna i materialna i duchowa - ona posiada charakter świętego daru, posłuchaj, najdroższa, epopeję edukacji mistrza retoryki: zwierzynieckie przedszkole krajowe i zwierzyniecka szkoła podstawowa i zwierzynieckie przedszkole krajowe i zwierzyniecka szkoła podstawowa i szkółka sióstr nazaretanek i zakroczymska szkoła podstawowa i piastowska szkoła podstawowa i zakroczymska szkoła podstawowa i grzybowska szkoła podstawowa i zakroczymska szkoła podstawowa i szkółka braci franciszkanów i łuckie liceum zawodowe i okopowy zespół szkół - tutaj zdałem egzamin dojrzałości, widzisz: ciągle byłem przerzucany - to tutaj to i to tam to i to tutaj to - rzekłem: dość, naprawdę, dość - wybrałem demokratyczną drogę samoedukacji, drogą - mądre książki drogo, jakby inaczej - kosztują, teraz: aktualnie panujący system po raz trzeci pragnie wykorzystać moje twórcze zasoby humanistyki - erudycję i erotykę i elokwencję - elementy głębokiej aktywności podmiotu boskiego, mówię - nie i nie i nie, tymczasem, posłuchaj, najdroższa, proponuję światu nowatorski kierunek filozoficzny - jasinizm, konstytucję polskiej rzeczypospolitej narodowej i cud - ciało i umysł i duszę - trzy pierwsze litery: spółgłoskę i samogłoskę i spółgłoskę, a tobie - ambitną tożsamość literacką: królewskiego błazna i filozofa uniwersalnej miłości i narodowego libertyna: seks - oralny i analny i witalny - seks!

(z rękopisu: Komunikacja Obywatelska)

*więcej informacji znajdą Państwo w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (Warszawa: 2016)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

Komentarz odautorski: zdjęcia o charakterze publicznym nie są objęte ochroną danych osobowych - takie jest prawo, jak widać na powyższym zdjęciu: jestem naturalnym blondynem, a to było podczas komunii świętej - prowadziłem dwie najładniejsze dziewczyny z mojego rocznika do ołtarza...

Łukasz Jasiński 

Gdyby ktoś był zainteresowany: mój autorski tomik wierszy pod tytułem - "Kowal i Podkowa" - może sobie zamówić w Archiwum Akt Nowych jako źródło historyczne lub badawcze, także: poszukać w Bibliotece Narodowej czasopism - "Uważam, że..." i "Tylko Polska" i "Sowa Mokotowa" - tam też publikowałem wiersze, ewentualnie: przez internet - na nieistniejącej już - "Krytyce Literackiej" - tam też można znaleźć moje eseje, dodam: za moich czasów czytanie książek było naturalną czynnością, a teraz? Czytanie i posiadania książek jest awansem na wyższy poziom drabiny społecznej? Śmiechu warte!!! Poziom został drastycznie obniżony i to ludzie zakompleksieni intelektualnie... Mam pisać dalej?

Łukasz Jasiński 

Kilka lat temu znana mi z imienia i nazwiska osoba pisała pracę magisterską na Uniwersytecie Warszawskim pod tytułem - "Próba przełożenia języka poetyckiego na język migowy" - tak mniej więcej brzmiał tytuł, tak: wybrała mój wiersz - "Nekama", otóż to: to jest właśnie to - mam ugruntowaną pozycję w systemie państwowym i o mnie piszą - to jest właśnie elitarność, a nie jak ci, którzy myślą, iż wydawanie książek świadczy o poziomie intelektualnym.

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Dziękuję za komentarz i polubienia, tak: nie spodziewałem się nikogo u mnie - po raz kolejny zastosowano wobec mnie zmowę milczenie, zresztą: to tutejsze Towarzystwo Wzajemnej Adoracji sprowokowało mnie do tego, oto przykład: jak pisałem przed bezprawnym wyrzuceniem mojej osoby na warszawską kostkę brukową (patrz: "To Życia Rys") - w Czarnej Teczce mam Komunikację Obywatelską razem z graficznymi ilustracjami - to jest moja Tajemnica - Człowiek bez Tajemnicy jest Nicością - Robotem produkującym - co kilka godzin grafomanię - wielu tutaj takich, jestem taki jaki jestem: uratowałem kiedyś brata jak się topił w jeziorze na wsi - Nowe Miasto, pomogłem dziewczynie na Dworcu Centralnym - spadła ze schodów i w zeszłym roku wziąłem pod dach moją mamę - pokłóciła się z narzeczonym i wyprowadziła się... Było to w zimie zeszłego roku, jednak: jest pewna granica - jestem Człowiekiem i też mam własne obowiązku i osobiste potrzeby, a ludzie muszą pojąć, iż istnieje coś takiego jak świadomość, odpowiedzialność i samodzielność, ja - nie mam żadnego obowiązku brać odpowiedzialności za wybory życiowe innych ludzi.

Łukasz Jasiński 

Wyrywek mądrości

Badanie zostało przeprowadzone dnia dwudziestego piątego maja w tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątym roku ze względu na całkowitą utratę słuchu.

Wynik badań psychologicznych: rozwój umysłowy oceniany w oparciu o wyniki badań Skalą Leitera kształtuje się powyżej poziomu inteligencji przeciętnej. Orientacja przestrzenna, koordynacja wzrokowo-ruchowa jak również funkcja grafo-percepcyjna powyżej normy dla wieku. Na dobrym poziomie myślenie logiczne i rozumowanie przez analogie. W sytuacji zadaniowej, która nie angażuje mowy, chłopiec chętnie i samodzielnie pracuje, dobrze koncentruje uwagę i jest dość wytrwały. Nie inicjuje kontaktu werbalnego. Odpowiada na bardzo proste pytania dotyczące klocków, obrazów itp. itd. Na pytania oderwane od konkretnej sytuacji reaguje zahamowaniem, a nawet przejawami negatywizmu - buntem. Niepewny, nieufny i gotowy do natychmiastowego wycofania się z kontaktu w obliczu niepowodzenia.

Jest to formalnoprawny dowód potwierdzający, że posiadam wrodzoną inteligencję jako osoba z nabytą niepełnosprawnością - niesłysząca, nielegalnie - bezdomna, jednak: myśląca - samodzielnie.

Łukasz Jasiński (Warszawa: 2019)

@Łukasz Jasiński 

Wszystko ma swój początek Ty też ...
Jeszcze wcześniej niż to jak blond chłopiec prowadził dwie piękne koleżanki do "ołtarza" 
 ...czytam ten komentarz i mam trochę no dobra dużo satysfakcji że intuicja nie zawiodła mnie i tym razem ...
Wiedziałam że jest w tobie historia ..

@Domysły Monika

Moniko, nie jestem typem człowieka, który coś zapomina i zaczyna życie od samego początku - istnieje coś takiego jak CIĄGŁOŚĆ - ona została zerwana w moim przypadku i nie ma już powrotu do kupowania książek, rysowania ilustracji graficznych i chodzenia do bibliotek, jeśli już: niech komornik sądowy przy sądzie rejonowym w Warszawie dla Mokotowa - Olga Rogalska-Karakula - odda mi książki, rękopisy i kolekcje monet, banknotów i znaczków pocztowych, tak przy okazji: kiedy w szkole podstawowej byłem w Karkonoszach (była to wycieczka szkolna) - ojciec dał mi książkę z tysiąc dziewięćset trzydziestego ósmego roku pod tytułem - "Wyprawa Kijowska" - Tadeusza Kutrzeby. 

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński

Wszystko co za mną to JA ..

Masz talent bez dwóch zdań jesteś inteligentny i też bez dwóch zdań .

Łukasz każdy twój wiersz wiesz ile ma wyświetleń ..nie sądzę żeby to była zwykła ciekawość bo to co piszesz jest dobre ..może nic nie piszą bo masz trochę "ostry język" 

@Domysły Monika

Tak, jestem piekielnie inteligentny: mój IQ to od 128 do 156 - badania zrobiłem z różnych źródeł, jedno źródło to żadne źródło i to na czas (nie proponuję robić takich badań przez internet - to nic innego jak nadprogowa psychomanipulacja) i ludzie muszą to przyjąć do wiadomości, a nie uczyć mnie pokory, szacunku i temu podobnych bzdur, tak naprawdę i w zasadzie powinno być na odwrót, ci, którzy mają coś na sumieniu - powinni patrzeć na kostkę brukową - chodząc po ulicy, niby jakiej reakcji, Moniko, spodziewałeś się po tym - kiedy pani Wiola nazwała mnie analfabetą, myślałaś: nastawię drugi policzek, będę płakał i pił alkohol? Nie, Moniko, na każdą akcję istnieje reakcja, nie zmienię zdania: większość ludzi to dwunożne ssaki agresywne - miałem otwarte serce i ktoś mi wbił szpilę, kończąc: jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie! Nie moja wina, iż inni dostają rykoszetem...

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Tak przy okazji: codziennie jestem aktywny fizycznie i psychicznie, robię porządek na Wordzie i do usunięcia mam:

- Życiorys,

- Świątynia Wiedzy,

- Warunki,

- Rozeta jako Symbol,

- Wieczór,

świata nie zmieniają ludzkie stada, tylko: wybitne jednostki...

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński wielu nazywano szaleńcami by potem okrzyknąć ich geniuszami

Czemu usunąć

Aktywność fizyczna kurczę zazdroszczę Ci w tej kwestii nie mam samozaparcia i moja fizyczność tylko chodzi tam gdzie musi

Łukasz mam pytanie z innej " beczki" masz jakiś wiersz który jest z "humorem" 

Edytowane przez Domysły Monika (wyświetl historię edycji)

@Domysły Monika

Tak, mam świadectwa szkolne ze szkoły podstawowej: na początku same piątki z nauki i zachowania, a potem: okres dojrzewania - okres buntowniczy - okres wolnościowy, oczywiście: dochodziło wtedy do konfliktów z rodzicami i nauczycielami, jeśli chodzi o poczucie humoru - mam wyrafinowane, zajrzyj do tutejszego - "Kujona", a tak przy okazji: jesteś szarą myszką, Moniko, czy kimś poważnym?

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Jeśli chcesz wiedzieć jak funkcjonuje mój umysł, to: serdecznie zapraszam na Forge of Empires (nick: Sarmata I), mam również konto na Datezone (nick: Jamere) - jest to portal dla osób dorosłych - założyłem tam konto w marcu 2018 roku, podobnie jak na Facebooku, zresztą: zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową w październiku 2017 roku, tuż, tuż i tuż przed okresem ochronnym - od listopada do marca nie wolno nikogo wyrzucać, oficjalnie mnie wyrzuciła administracja Pod Kopcem, nieoficjalnie: Hanna Gronkiewicz-Waltz (patrz: "Bezdomność" i "Nektar okrutnej niedoli") - ustawa zasadnicza - Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - zabrania wyrzucać samotne matki, osoby w podeszłym wieku i osoby niepełnosprawne, nie wspominając już o ustawie w sprawie najmu lokalu socjalnego, proponuję również przeczytać - "Konfederację" - razem z komentarzami (nie chce mi się po raz kolejny o tym samym w koło gadać - to nic innego jak praktyka błędnego koła), dodam: administracja DOM Konduktorska całkiem inaczej się zachowuje - współpracuje i pomaga obywatelom - taki ma obowiązek, jasne: administrację Pod Kopcem - zlikwidowałbym.

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

E-Doręczenia, które będą dostępne od 1 stycznia 2025 r., to elektroniczny odpowiednik tradycyjnych przesyłek listowych za potwierdzeniem odbioru. Od przyszłego roku większość urzędów, firm i zawodów zaufania publicznego będzie musiało umożliwić obywatelom prowadzenie z nimi takiej korespondencji, czyli odbioru jak i wysyłania elektronicznych doręczeń.

"Nie ma potrzeby odbierania awiza i stania w kolejkach na poczcie, ponieważ listy z urzędu przychodzą bezpośrednio na elektroniczną skrzynkę. Można je przeczytać i odpowiedzieć na nie o dogodnej porze i w dowolnym miejscu. Wystarczy do tego komputer, tablet lub telefon z Internetem" - informuje Ministerstwo Cyfryzacji.

Źródło: Money.pl

Komentarz odautorski: zawsze uprzedzam fakty, które mają nastąpić, otóż to: Ministerstwo Sprawiedliwości ma obowiązek do końca 2029 roku zmienić system z papierologii na elektroniczny, tymczasem: umowę najmu lokalu socjalnego mam do końca 2028 roku, a w 2027 roku będą wybory parlamentarne, tak, Moniko, przypadki nie istnieją - teraz mi nic nie mogą zrobić, bo: mam czyste sumienie, zresztą: administracja DOM Konduktorska i tak przedłuży mi umowę najmu, mówiąc potocznie: takiego wała pokaże Ministerstwu Sprawiedliwości - oni, czyli: komornik sądowy Olga Rogalska-Karakula, radca prawny Andrzej Kaliński, sędzia Agata Puż, komornik sądowy Agnieszka Mróz, radca prawny Krzysztof Jasiński i pani protokolant - nie wymienię jej godności, aby oszczędzić jej wstydu - przegrali i nie mają żadnych szans... Proponuję jeszcze przeczytać - "Świątynię Wiedzy" - naprawdę - będę usuwał niektóre artykuły, szczególnie te, które nie mają komentarzy.

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Dlatego też: jestem za REPUBLIKĄ - ograniczoną demokracją, nomen omen: najdłużej trwający byt państwowy - to Pierwsza Rzeczpospolita - Rzeczpospolita Obojga Narodów i była to demokracja szlachecka, de facto: republika, nie może być tak jak teraz, aby to większość - głupota rządziła mniejszością - mądrością, tak: jestem również za uregulowaną prawnie aborcją, karą śmierci i eutanazją, zauważ, Moniko, otóż to: teraz mamy system różnych reżimów partyjnych - każda partia wsadza miernoty intelektualne do systemu na różne stanowiska, włącznie ze spółkami Skarbu Państwa i każda partia będzie broniła do śmierci własnego stanu posiadania, nic dziwnego, iż biurokraci różnej maści głosują na własnych wodzów-bogów i tu dochodzimy do punktu wyjścia - ludzie to w większości dwunożne ssaki agresywne z instynktem stadnym, randki to gody, hierarchia - stado, miłość to kopulacja i zakładanie rodzin - przetrwanie gatunku, proste i logiczne?

Łukasz Jasiński