Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chyba jednak czytanie autorów tekstów czy wierszy, to nie to samo co podryw :) Chyba nie po to wstawiasz tu wiersze.

To prawda, serduszka "niewiele znaczą" mówią tylko tyle że komuś coś lub wszystko się spodobało, że ktoś był i przeczytał. Nic za nie nabyć nie można.

Uważam też, że nie należy ich stawiać bezmyślnie, lub liczyć na to, że jak ja postawię,

to i mnie postawią, bo to dziecinne.

A Tobie zostawię serduszko, bo widzę sens, widzę rym, a nawet morał.

Serdeczności :)

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Alicja_Wysocka Twoją wypowiedź odczytuję, jako nawiązanie do sytuacji na portalu. Zupełnie o czym innym, w moim odczuciu i zamyśle traktuje wiersz. Jeśli swoją wypowiedzią do @aff, cię uraziłem , to przepraszam

i pozdrawiam serdecznie. 

@Leszczym Nie byłbym, aż tak surowy w ocenie;)

@Alicja_Wysocka Zwrócić proszę uwagę na to, że w wierszu gdy jest mowa o "niej" to nie "serduszko" nie jest jednoznaczne. Można to różnie zinterpretować. Mowa o emotikonce jest dopiero w dalszej części gdy mówimy o "jego" odpowidzi. 

Opublikowano

Myślę, że ten wierszyk należy potraktować leciutko i z uśmiechem, bez wielkiego filozofowania. Wspomniał mi się nawet mój dawny limeryk (a propos serca).

Ponoć nie zdziera się...

za długi Ewki lichwiarz z Liberca

chce ją caluśką z wyjątkiem serca

na sto procent bym ci dała

lecz mam suchość w głębiach ciała

a przecież z ciebie to straszny zdzierca

Pozdrowionka.

Opublikowano

@viola arvensis Oj. może być buedny. Ci, którzy siędzą z oczami wklejonymi w ekran, czesto nie wiedzą co tracą. Trudno nauczyć się śmiałości, bez praktyki. 

Co do miniatury, zastanawiam się czy poprawnym jest użyć słowa "emotikonkę" poneważ w sjp występuje "emotikon". Cóż,   "serce" zdrobnione to i może "emotikonka" . 

pozdrawiam  

Opublikowano

takie smutne czasy, chociaż znam ludzi, ktorzy poznali się przez internet i żyją w szczęśliwych związkach. Dla niektórych nieśmiałych, to może być ratunek.

Uważam, że poprawne, sympatyczne zdrobnienie :)

Opublikowano

Tak, pod warunkiem, że idzie za tym konkretne działanie  w realu, a nie zwodzenie i mamienie kobiet. Chociaż, trzeba przyznać, że podobne zachowania można prezentować właśnie w realnym świecie. Ale tam przynajmniej 75 % komunikatu idzie z mowy ciała. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Jacek_Suchowicz @Jacek_Suchowicz masz rację.

Nigdy w to nie wątpiłam :) i do tego dążę, żeby moje wiersze jak najlepiej się czytało. Trzeba się rozwijać i myślę, że sami sobie nawzajem jesteśmy w stanie sobie w tym pomagać. Ja jestem wdzięczna za każdy konstruktywny komentarz, bo każdy w jakimś tam stopniu otwiera mi oczy. Do podejścia Roberta jest mi bardzo blisko, bo Dobrego dnia :)
    • ona przyszła jakby pamiętała to miejsce z innego życia   brzeg podnosił się i opadał jakby oddychał razem z nią morze nie miało wody tylko senną mgłę   on czekał jak czekają ci którzy już raz utracili miłość   nie było imion nie było słów tylko pamięć ciała nie całowali się rytuał nie zna pośpiechu ich oczy nie szukały cudu one nimi były   stali się kochankami spóźnionymi o jedno życie   potem odeszła nie w gniewie nie w żalu jakby ktoś przywołał ją z innego brzegu horyzont wchłonął jej sylwetkę łagodnie jakby czas zrezygnował z istnienia   on został i czekał z nadzieją że kiedyś znów przyjdzie  
    • @Berenika97 dziękuję @[email protected] Nie trzeba podziwiać, ale dziękuję
    • @Robert Witold Gorzkowski @Roma   może zacznę od tego; Każde z Was zapewne czytało Chłopów - Reymonta czy trylogię i jeśli czytaliście uważnie na opisy przyrody stwarzające klimat. Gdyby taki opis wyrwać z tekstu odpowiednio poszatkować powstałby współczesny wiersz wolny. np:  "A dnie przechodziły niepowstrzymanie, narastały kiej te wody płynące z morza wielgachnego, że ani im początku, ni końca wymiarkować, szły i szły, iż ledwie człowiek ozwarł oczy, ledwie się obejrzał, ledwie coś niecoś wyrozumiał, a już nowy zmrok, już noc, już nowe świtanie i dzień nowy, i turbacje nowe, i tak ano w kółko, bych się jeno woli boskiej stało zadość!"  - Chłopi a teraz metamorfoza   A dnie przechodziły niepowstrzymanie, narastały kiej te wody płynące z morza wielgachnego , że ani im początku ni końca wymiarkować, szły i szły, iż ledwie człowiek ozwarł oczy, ledwie się obejrzał, ledwie coś niecoś wyrozumiał, a już nowy zmrok, już noc, już nowe świtanie i dzień nowy, i turbacje nowe, i tak ano w kółko, bych się jeno woli boskiej stało zadość!   i mamy wony wiersz - dopiszę jeszcze zjawiskowy, cudowny ...   Robercie - odwalasz kawał dobrej roboty przypominając fakty historyczne, do których ja bym nigdy nie dotarł Romo - ubierasz uczucia i emocje w rymy - chwała   Alicja i Naram-sim mają rację: inspirująca treść zamknięta w zasadach poetyckich zarówno wierszy rymowanych jak i wolnych (wiersze wolne też mają swoje zasady i wbrew pozorom wolne do końca nie są - dla mnie najtrudniejsze do przestrzegania) tworzy dobrą poezję. Pozdrawiam
    • @Annna2 piękna modlitwa i wzniosła.  Pozdrawiam:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...