Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chyba jednak czytanie autorów tekstów czy wierszy, to nie to samo co podryw :) Chyba nie po to wstawiasz tu wiersze.

To prawda, serduszka "niewiele znaczą" mówią tylko tyle że komuś coś lub wszystko się spodobało, że ktoś był i przeczytał. Nic za nie nabyć nie można.

Uważam też, że nie należy ich stawiać bezmyślnie, lub liczyć na to, że jak ja postawię,

to i mnie postawią, bo to dziecinne.

A Tobie zostawię serduszko, bo widzę sens, widzę rym, a nawet morał.

Serdeczności :)

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Alicja_Wysocka Twoją wypowiedź odczytuję, jako nawiązanie do sytuacji na portalu. Zupełnie o czym innym, w moim odczuciu i zamyśle traktuje wiersz. Jeśli swoją wypowiedzią do @aff, cię uraziłem , to przepraszam

i pozdrawiam serdecznie. 

@Leszczym Nie byłbym, aż tak surowy w ocenie;)

@Alicja_Wysocka Zwrócić proszę uwagę na to, że w wierszu gdy jest mowa o "niej" to nie "serduszko" nie jest jednoznaczne. Można to różnie zinterpretować. Mowa o emotikonce jest dopiero w dalszej części gdy mówimy o "jego" odpowidzi. 

Opublikowano

Myślę, że ten wierszyk należy potraktować leciutko i z uśmiechem, bez wielkiego filozofowania. Wspomniał mi się nawet mój dawny limeryk (a propos serca).

Ponoć nie zdziera się...

za długi Ewki lichwiarz z Liberca

chce ją caluśką z wyjątkiem serca

na sto procent bym ci dała

lecz mam suchość w głębiach ciała

a przecież z ciebie to straszny zdzierca

Pozdrowionka.

Opublikowano

@viola arvensis Oj. może być buedny. Ci, którzy siędzą z oczami wklejonymi w ekran, czesto nie wiedzą co tracą. Trudno nauczyć się śmiałości, bez praktyki. 

Co do miniatury, zastanawiam się czy poprawnym jest użyć słowa "emotikonkę" poneważ w sjp występuje "emotikon". Cóż,   "serce" zdrobnione to i może "emotikonka" . 

pozdrawiam  

Opublikowano

takie smutne czasy, chociaż znam ludzi, ktorzy poznali się przez internet i żyją w szczęśliwych związkach. Dla niektórych nieśmiałych, to może być ratunek.

Uważam, że poprawne, sympatyczne zdrobnienie :)

Opublikowano

Tak, pod warunkiem, że idzie za tym konkretne działanie  w realu, a nie zwodzenie i mamienie kobiet. Chociaż, trzeba przyznać, że podobne zachowania można prezentować właśnie w realnym świecie. Ale tam przynajmniej 75 % komunikatu idzie z mowy ciała. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zgubiliśmy się już dawno, gdzieś w tamtej jesieni. Wiatr poszarpał liście na ścieżce naszej krętej. Nie nam się szukać miły, po świecie szerokim, Nie da się dokończyć miłości tak zaczętej.   Może to ty za mało dałeś mi czułości, może to ja za bardzo bałam się kochania. Wiatr w swym szalonym tańcu obdarł nas z nadziei i porzucił przy drodze samotnych, w łachmanach.   A teraz idziemy przez życie jak żebracy. Co raz każdy z nas prosi o kromkę bliskości. Lecz myśmy się zgubili, mój miły już dawno, już w nas nie odnajdziemy tej samej miłości.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Zachód… świetlisty, promieniujący, Szum wody, cichy oddech wszechświata, Pył kamienny spod fal chwytający, Na horyzoncie drewniana chata.   Tuż ona… igła w stogu siana, Obok mnie, z uśmiechem wrażliwym, Siedzi ta, ciemnooka oddana, Cząstka Boska, w eterze żywym.   Blond, kaskadowo opadający, Na zgrabne, niczym anielskie plecy, Wzrok drżący i uspokajający, Przeszywający głębię, kobiecy.   Spinelowe, rozchylone usta, Delikatne, jak chmurka na niebie, Trafiają w kapryszące gusta, Ucałują czule w potrzebie.   Wtulony czuję zapach lotosu, Ciepło jej włosów, okala szyję, Wymieszany z nutą kokosu, Doznaję uniesienia, że żyję.   Patrzy na mnie, przeszywa mi duszę, Wchodzi w ocean niespokojny, Zagłębia się w nim, widzi, że fruszę, Fale wirują, wolne od wojny.   Cichy szept, „O czym myślisz kochany?” „O świecie, planecie bólu i łez. Dobra, miłości, szczęścia zabrany.” „Ciii…” Kładzie mi palec na usta, „Leż…”   Siada okrakiem, patrzy z góry, Dłonią otula serce wrażliwe, „Rozumiem cię, zburzymy te mury, Zerwiemy razem węzy kłamliwe.”   Malachitowe drzewa hulają, Obejmuję rękoma jej talię, Wargi ust się do siebie zbliżają, Ptaki nam ćwierkają, chwalili je.   Widzę łzę z innego wymiaru, W ciemnym zwierciadle do otchłani, „Jesteś znakiem prawdziwego daru, Nieprawdopodobnymi siłami.   Prawdziwą ostoją w chaosie, Wzorcem bytu z Krainy Światła, Cóż bym uczynił sam w mym losie?” Grymas radości, uśmiech mój skradła.   Otula dłońmi twarz pieszczotliwie, Gest miłości na policzku składa, „A więc jestem dla ciebie prawdziwie.” Ramiona me powoli rozkłada.   „Aby cię wspierać, kochać, pomagać, Gdyż ty mój drogi masz tu zadanie, Nie można go zupełnie odkładać, Masz wzniecić to duchowe powstanie.”   Rzeka szlocha lekko, słońce zaszło, Świadomość, że to fikcja dobija, Wszystko z hukiem iluzji zbladło, To niczym sen, myśl o tym zabija.   Gdzie znaleść taką kobiecą duszę? Nim znajdę prędzej się sam uduszę, Która mnie pięknie, w pełni zrozumie, Dostrzeże, do swego życia przyjmie.   Pokocha czule, zaakceptuje, To jak myślę i się zachowuje, Czy będzie mi taka dama dana? Szukanie igły w stogu siana…    

• @Wielebor

• planujemy  a chwile one mogą decydować  o życiu   spotkałem ją jego  zauroczyłem się... przechodziłem  na czerwonych światłach  nie zdążyłem ...   chwile one mogą decydować  o życiu    a ja  ja tracę ich tak wiele... bezpowrotnie    5.2025 andrew    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...