iwonaroma Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 (edytowane) róża czy słowo 'róża'? jeśli patrzę na różę i mówię 'róża' nie obarczam jej aby jakimś ciężarem? nie zasłaniam? nie przybrudzam? a może otulam i chronię przed wścibskimi i złoczyńcami co chcą różę połamać i zniszczyć... bo zanim to zrobią zatrzyma ich słowo - jak tarcza ochronna zaczną rozważać to czy tamto jaki kolor jakie płatki po co kolce po co liście jaki rodzaj jaka forma a co róża ma w środku... i kiedy tak plątać się będą w słowach i znaczeniach poszukiwaniach sensu stwierdzeniach bezsensu słowo 'róża' zetnie ich niepostrzeżenie jak miecz. dziękujemy słowu. a teraz róża patrzy na mnie i filuternie przymyka płatek i ja patrzę na różę i się śmieję róża i ja ja i róża i ani słowa więcej. Edytowane 12 Listopada 2024 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 7
jan_komułzykant Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba powinno być 'ich' (?) ze słowami bywa różnie, jednym zaciemniają i tak już ciemny obraz, innych poruszają, chociaż są kłamliwe, ale są i tacy: kturyh jusz nic nie wzrósza a z różą jest jak z wróblem w garści i widać i czuć i miło było dostać ;) 1
wierszyki Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2024 Oczywiście wiele można w temacie róż Róża, lasy i świat "Nie czas żałować róży, kiedy płoną lasy - Nie czas lasów żałować, kiedy płonie świat, Gdy obszar ziemski jedną staje się Saharą... Nie czas żałować świata, gdy wznowił się chaos, Gdy dnia i godziny nikt nie wie, Kiedy Bóg, kulą ziemską w pierś trafiony, padł I powstał jak lew w swym gniewie! - Gdy noc każda najgłębszą czerni się żałobą... - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - Jednak żałuję róży i płaczę nad sobą." MPJ 2
iwonaroma Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @jan_komułzykant :) jasne, że 'ich' - poprawiłam, dzięki:) Trafne Twoje poezjowanie :) @agfka piękny wiersz zacytowałaś... Ja z przekory dość często o róży, bo ktoś mi kiedyś napisał, że temat wyświechtany. A ja uważam, że nie ma tematów wyświechtanych, każdy z nas jest indywidualnością i jeśli pisze o róży szczerze, po swojemu - to to nigdy nie będzie kopia. Dziękuję:) @Ewelina @Kamil Olszówka Podziękowania:) 3
Rafael Marius Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2024 @iwonaroma Bohaterka wiersza w pełnym rozkwicie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
iwonaroma Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Rafael Marius :))) Przepiękna... 1
iwonaroma Opublikowano 13 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2024 @Monia @Andrzej_Wojnowski Podziękowania
Rekomendowane odpowiedzi