Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Ostatnio w Warsztacie

•  

Autorzy:

Tekst - Michał Leszczyński

Rozmowa z AI - Krzysztof Czechowski

Bezkasie

Ta piosenka opisuje realia, uwierz

jakimi są po prawdzie więc to wspaniałość

życie jest bajeczne życie bywa marzeniem

nie ma dla nas ani wystaw ani meczy w Madrycie

pragma kuleje ojej ojej

pragmatyka nie styka bo taka tu taktyka

Na bezkasiu uwielbiają ciebie przytrzymać

nie zbiesisz się im, a nawet ich przeprosisz

albowiem warto tutaj się nieco dorobić

świat oczekuje działań z zaangażowania

(zakochaliśmy się w siódmych potach na siłowniach)

na bezkasiu toż wiadomo i rak jest rybą

trza dążyć trzeba próbować trza trwać

zmieniasz ciągle więc nie odstawiasz lipy

zeszyt urasta w wersy, przybierają twoje nuty

(ważna jest waga notesu oraz ciężar pięciolinii)

pragma kuleje ojej ojej

Na bezkasiu chodzisz bardzo często głodny

świat jawi się przyszłością, blaski miewa retro

tęsknota ułoży ci opowieść w piękną piosenkę

być sytym oznacza rzekomo artystyczne niedobrze

na bezkasiu pojedziesz maksem na Podlasie

ani Stany ani Brytania nie są wcale dla ciebie

smycze nie po to są aby się urwać z choinki

zerwać bukiety kwiatów brzmi nieromatycznie

pragma kuleje ojej ojej

Na bezkasiu opiszesz świat jakim podobno jest

najedzonym – mawiają – brakuje metafor weny

wizja kogoś zachwyci, coś trafi w czyjeś gusta

masz mieć poeto gorzej, a nie przeto najlepiej

Na bezkasiu na ambitniejszych też są patenta

dorobisz się rachunków wręczą ci półbezkasie

żebyś nie fruwał za mocno za szeroką okolicą

żeby twój tekst chwalił zamiast nazbyt jęczeć

(półbezkasie artystycznych nie nazbyt pasie - draka taka)

pragma kuleje ojej ojej

Na bezkasiu tylko taniec w wersji freak masz za friko.

Pyk pyk, kiwa się noga, przytakuje ręka, tułów pracuje.

O głowie tutaj i tak się nie pamięta, bo po co, bo na co.

Tam ta rara. Ta dam. Ta dam (dyskusyjny to akapit).

• Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   I myśli pani, iż to dzięki Rafałowi Trzaskowskiemu mam mieszkanie i powinien mu okazać dług wdzięczności? Nic z tych rzeczy! Władze publiczne mają obowiązek służyć obywatelom polskim, a nie na odwrót! Gdy Rafał Trzaskowski zostanie prezydentem - wróci ciemnogród i wtedy każdy będzie mógł sobie żyć na cudzy koszt - robić długi i ich nie spłacać - całe długi przejdą na pani konto, 
    • oboje układacie mnie do snu najpierw ty kołysaniem bioder potem on błogosławiąc białym skrzydłem
    • Wiele jest prawdy w tym co piszesz ale kto chce rozdawać, musi umieć i zebrać. Po tym potoku słów, widzę że jednak to rozdawanie przychodzi Ci łatwiej a moje słowa zakłuły. Jest jasne, że przyjęcie krytyki sprawia każdemu z nas problemy. Mnie także.   Jest parę osób tutaj na portalu z którymi nie wszczynam żadnych rozmów, ponieważ nie ma to po prostu sensu. Ty masz potencjał i jak już wspomniałem nieraz rację. Dlatego odezwałem się.  Nie oczekiwałem też, że będziesz się od razu przyznawał do winy i się tarzał w popiele. Jeżeli udało mi się pobudzić Cię do przemyślenia pewnych kwestii, to osiągnąłem bardzo wiele. Ot i wszystko. W końcu z jakiegoś powodu napisałem to co napisałem. Z mojej strony kończę temat i Pozdrawiam.  
    • Autorzy: Tekst - Michał Leszczyński Rozmowa z AI - Krzysztof Czechowski     Bezkasie   Ta piosenka opisuje realia, uwierz jakimi są po prawdzie więc to wspaniałość życie jest bajeczne życie bywa marzeniem nie ma dla nas ani wystaw ani meczy w Madrycie pragma kuleje ojej ojej pragmatyka nie styka bo taka tu taktyka   Na bezkasiu uwielbiają ciebie przytrzymać nie zbiesisz się im, a nawet ich przeprosisz albowiem warto tutaj się nieco dorobić świat oczekuje działań z zaangażowania (zakochaliśmy się w siódmych potach na siłowniach)   na bezkasiu toż wiadomo i rak jest rybą trza dążyć trzeba próbować trza trwać zmieniasz ciągle więc nie odstawiasz lipy zeszyt urasta w wersy, przybierają twoje nuty (ważna jest waga notesu oraz ciężar pięciolinii)   Ta piosenka opisuje realia, uwierz jakimi są po prawdzie więc to wspaniałość życie jest bajeczne życie bywa marzeniem nie ma dla nas ani wystaw ani meczy w Madrycie pragma kuleje ojej ojej pragmatyka nie styka bo taka tu taktyka   Na bezkasiu chodzisz bardzo często głodny świat jawi się przyszłością, blaski miewa retro tęsknota ułoży ci opowieść w piękną piosenkę być sytym oznacza rzekomo artystyczne niedobrze   na bezkasiu pojedziesz maksem na Podlasie ani Stany ani Brytania nie są wcale dla ciebie smycze nie po to są aby się urwać z choinki zerwać bukiety kwiatów brzmi nieromatycznie   Ta piosenka opisuje realia, uwierz jakimi są po prawdzie więc to wspaniałość życie jest bajeczne życie bywa marzeniem nie ma dla nas ani wystaw ani meczy w Madrycie pragma kuleje ojej ojej pragmatyka nie styka bo taka tu taktyka   Na bezkasiu opiszesz świat jakim podobno jest najedzonym – mawiają – brakuje metafor weny wizja kogoś zachwyci, coś trafi w czyjeś gusta masz mieć poeto gorzej, a nie przeto najlepiej   Na bezkasiu na ambitniejszych też są patenta dorobisz się rachunków wręczą ci półbezkasie żebyś nie fruwał za mocno za szeroką okolicą żeby twój tekst chwalił zamiast nazbyt jęczeć (półbezkasie artystycznych nie nazbyt pasie - draka taka)   Ta piosenka opisuje realia, uwierz jakimi są po prawdzie więc to wspaniałość życie jest bajeczne życie bywa marzeniem nie ma dla nas ani wystaw ani meczy w Madrycie pragma kuleje ojej ojej pragmatyka nie styka bo taka tu taktyka   Na bezkasiu tylko taniec w wersji freak masz za friko. Pyk pyk, kiwa się noga, przytakuje ręka, tułów pracuje. O głowie tutaj i tak się nie pamięta, bo po co, bo na co. Tam ta rara. Ta dam. Ta dam (dyskusyjny to akapit).
    • pytasz czasem mnie – drogi – miły – towarzyszu kim jest ten Sokołowski – poza protokołem bez tych tricków uników i szyku wierszyków bez koszuli – zwyczajnie w zaciszu domowym   zrobię zatem przysługę i szczerze ci powiem (o czym głośno na forum jest mówić niezręcznie) że ten imć Sokołowski marny nędzny człowiek jest szubrawcem bandytą i zwykłym bydlęciem   a więc pije i zdradza szabruje w ukryciu ma kochankę na boku na każdej dzielnicy dług haniebny i udział w globalnym zatruciu (o którym człowiekowi normalnie się nie śni)   okłamuje mataczy w haremie dostatku żyje z krzywdy bliźniego za sierot grosz wdowi nie płaci alimentów unika podatków a by zmienić się trochę – nie przyjdzie do głowy   a gdy nażre się naćpa już napcha za czyjeś zbałamuci pół kraju nachleje do pełni czasem skapnie mu z pióra – jak trudno się żyje w tym bractwie przychylności stroskanych i wiernych
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...