Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Agnieszka Charzyńska Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Niebo szkarłatnie spuchłe, szaro spopielałe Przegląda się w odłamkach szkła i porcelany, Spogląda na stłuczone filiżanki małe I pluszowego misia – uszko oderwane. Patrzy na strzęp sukienki - może to koronka? (Może fragment falbanki, nadgryziony żarem?) Na porzucone w pyle dwie spinki – biedronki Na malutkie lusterko, zdziwione koszmarem I spod chust chmurno - mgielnych błękitnych i sinych Żal spada ciemnych kropli masywnym łańcuchem Owija szorstkie kości strzaskanych budowli I pod nimi minione istnienia – zbyt kruche. Jeden okrywa całun zasługi i winy I wersy niewybrzmiałe nadaremnych modlitw… 9
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Hiala jak cały tomik 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 (edytowane) A ten powyższy tekst, który stworzyła Autorka: jest mieszaniną sonetu francuskiego i angielskiego - według mojej skromnej wiedzy, dwie pierwsze zwrotki opisują daną sytuację - widzianą oczami Podmiotu Lirycznego, dodam: sonety z reguły posiadają charakter tragiczny i antyromantyczny, natomiast: dwie ostatnie zwrotki bywają lirykami - refleksją, wyrażają one osobisty stosunek do zaistniałej sytuacji, sam tytuł świadczy o tym, iż Podmiot Liryczny jest osobą wrażliwą i głęboko - empatyczną... Niebo szkarłatnie spuchłe, szaro spopielałe Przegląda się w odłamkach szkła i porcelany, Tutaj wszystko w sensie formalnym jest jak najbardziej prawidłowo: wersy są trzynastozgłoskowe ze średniówką - (7/6). Spogląda na stłuczone filiżanki małe Trzeci wers już zgrzyta w sensie zgłoskowym - dwanaście, inaczej: trzeci wers jest po prostu dwunastozgłoskowcem, trzeci... I pluszowego misia - uszko oderwane. Czwarty wers: brak rymu, a nie lepiej - oderwany? Porcelany/oderwany - tutaj jest rym - wszystko zależy od Autorki. Rozbierając jakikolwiek tekst na pierwsze czynniki - robiąc merytoryczną krytykę - zajmuje to dużo czasu, szczególnie: człowiek musi wtedy używać ogromnego wysiłku psychicznego - intelektualnego, kończąc: życzę pani zdobycia jak najwięcej Czytelników podczas jesiennych wieczorków poetyckich w różnych bibliotekach - tam we współczesnym świecie jest miejsce dla poezji - mowy wiązanej. Łukasz Jasiński Edytowane 29 Sierpnia 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Łukasz Jasiński trzeci wers ma 13 sylab (1+4+2+2+4), ale końcówkę tego wersu faktycznie mogę poprawić. Dziękuję. @Łukasz Jasiński urwałam misiowi nosek. Zresztą, tam i tak nie było czym oddychać. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 (edytowane) @Agnieszka Charzyńska A tak, tak i tak... Ma pani rację, zjadłem "i" w filiżanki, przeczytałem: fliżanki - bardzo szybko czytam, podobnie jak bardzo szybko piszę - mam średnie zawodowe wykształcenie ze świadectwem dojrzałości - jestem komputerowym składaczem tekstu - poligrafem, a do tego jestem bardzo mądry - tylko człowiek mądry potrafi przyznać się do błędu, kiedyś na Nieszufladzie wypunktowałem Jacka Dehnela, a co? On jest ode mnie starszy tylko o rok, natomiast: Rafał Trzaskowski jest starszy ode mnie tylko o siedem lat - żadna różnica. Łukasz Jasiński Edytowane 29 Sierpnia 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Łukasz Jasiński j poligraf potrafi zauważyć drobne błędy, które mogłyby umknąć nawet poloniście. To cenna umiejętność. A miś niech już zostanie z urwanym noskiem. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska I co z tego, pani Agnieszko? Do czego pani dąży? Powiedziałem, iż nie pójdę na jakikolwiek studia, tym bardziej: do pracy - jako osoba nielegalnie bezdomna (2017-2021) byłem wykorzystywany przez różne schroniska, monary i noclegownie - musiałem z własnej kieszeni płacić za łóżko i jeszcze pracować bez umowy o pracę, de facto: utrzymywać pasożytów - bezdomnych, alkoholików, lekomanów i narkomanów - niech mi oddadzą najpierw pieniądze. Łukasz Jasiński
Marek.zak1 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Poruszajacy swoją dramaturgią, znakomicie spuentowany sonet. Uniwersalny i też ciągle niestety aktualny. Napisałem podobny w duchu "Pod gruzami teatru" po zniszczeniu teatru w Mariupolu. Pozdrawiam z podobaniem dla wiersza.
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Marek.zak1 chętnie przeczytam.
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska I jeszcze jedno, pani Agnieszko, nie jestem od tego, aby przepisywać różne biurokratyczne teksty i poprawiać cudze błędy - posiadam zmysł twórczy, jeśli już mam pracować we własnym zawodzie, to: za 30 000 zł miesięcznie i na moich warunkach, a dlaczego? Dlatego, iż to jest zakamuflowane robienie wody z mózgu - robienie ołowiu z samodzielnego myślenia. Łukasz Jasiński
poezja.tanczy Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska Bo co modlitwa, to się przesadza Bo co przekwitła, nienawistna władza Fajnie napisane. Nieszablonowo M.
Rekomendowane odpowiedzi