Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 dedykuję Alicji W. za inspirację Jeśli się mamy kochać wierszem i sięgnąć rozkoszy szczytu, to lepiej kochanie w kołderce. Tylko się do mnie przytul. Pozwolisz – ogarnę ramieniem, ustami osłodzę ręce, wyleję pocałunki strumieniem; usta, oczy – najwięcej. By w końcu po cichu odjechać, gwiaździście - wozem niemałym. W pulsarów wsłuchując się echa, zgarnąć widnokrąg cały. Zatrzymać się chociaż na chwilę, I srebro ukraść z księżyca. W Twych oczach znów szczęścia tyle. Już wiesz – srebro zachwyca. Utkwiłem w ciemnościach gdzieś oczy, noc mroczna i ja zaspany. Słyszę: "stary zgłupiałeś w nocy Kochać się - wierszem rymowanym" 2007 13
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Przypomniał mi się wiersz Adama Mickiewicza pod tytułem: "Do M.", oto on: Precz z moich oczu! Posłucham od razu, Precz z mego serca! I serce posłucha, Precz z mej pamięci! Nie, tego rozkazu Moja i twoja pamięć nie posłucha. Jak cień tym dłuższy, gdy padnie z daleka, Tym szerzej koło żałobne roztoczy - Tak moja postać, im dalej ucieka, Tym grubszym kirem twą pamięć pomroczy. Na każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił. Czy zadumana w samotnej komorze Do arfy zbliżysz nieumyślną rękę, Przypomnisz sobie: właśnie o tej porze Śpiewałam jemu tę samą piosenkę. Czy grają w szachy, gdy pierwszymi ściegi Śmiertelna złowi króla twego matnia, Pomyślisz sobie: tak stały szeregi, Gdy się skończyła nasza gra ostatnia. Czy to na balu w chwilach odpoczynku Siędziesz, nim muzyk tańce zapowiedział, Obaczysz próżne miejsce przy kominku, Pomyślisz sobie: on tam ze mną siedział. Czy książkę weźmiesz, gdzie smutnym wyrokiem Stargane ujrzysz kochanków nadzieje, Złożywszy książkę z westchnieniem głębokiem, Pomyślisz sobie: ach! To nasze dzieje... A jeśli autor po zawiłej probie Parę miłośną na ostatek złączył, Zagasisz świecę i pomyślisz sobie: Czemu nasz romans tak się nie zakończył? Wtem błyskawica nocna zamigoce: Sucha w ogrodzie zaszeleszczy grusza I puszczyk z jękiem w okno załapoce... Pomyślisz sobie, że to moja dusza. Tak w każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił... Adam Mickiewicz 3
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 klasyka znane i lubiane Pozdrawiam 2
andrew Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Hiala Super i treść i pomysł i napisanie. Całość miła i przyjemna. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia @Jacek_Suchowicz Super, bardzo. Świetny pomysł, wspaniale zrealizowany, chociaż kołderka to kołderką. Trudno ją zastąpić. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Jacek_Suchowicz Więź duchowo emocjonalna istotna, a od pewnego wieku najważniejsza. 1
Nata_Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pod niebem w kropeczki upstrzonym warto przystanąć na miesiąc do tego sreberko księżyca czyż może coś jeszcze zachwycać.? ........... :) no.. 'jakoś takoś'.. poszło. Ala powinna być uśmiechnięta po lekturze... :) Pozdrawiam. Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Natko jak ja lubię te rymowane przekomarzania: To srebro skradzione z księżyca dotyczy nas w pewnym już wieku urokiem potrafi zachwycać garść wzbudzić szczerego uśmiechu bo starość naucza przepięknie pokory i innych przymiotów potrafi cudownym być wstępem symfonii gdzie wieczny jest pokój Pozdrawiam 3
Nata_Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) Ja także bardzo je lubię, szkoda, że Ali nie ma... chyba, że wpadnie po czasie. Taką śliczną odpowiedź mi dajesz, że nawet już nie spróbuję, poza tym.. kukułka mnie goni do spania. Dobranoc.. :) Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Ala wpada prawie każdego dnia - zostaje po niej ślad, ale nie ma chęci nic wstawić! kuku kuku kuku i uśmiech Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Nata_Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 o... :)) będę śnić grillowane mięcho. Dobre. Dobrej nocy. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Jacek_Suchowicz A co innego można znaleźć? Przecież... Moje oczekiwania względem Kultury opublikowałem w eseju pod tytułem: "Filmoteka Kultury Narodowej", tak przy okazji: ma być kolejna ekranizacja "Lalki", a "Znachorów" mamy już dwóch - ten drugi jest gorszy od pierwszego, to nic innego jak praktyka błędnego koła - brak pomysłów, ręce opadają... Łukasz Jasiński 1
Stary_Kredens Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Łukasz Jasiński @Jacek_Suchowicznie wiem dla mnie w końcówce wiersza przejście z poezji do prozy, w komentarzach innych tego nie widziałam, ale może zabieram się do tematu zbyt poważnie Kredens pozdrawia 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I kolejne ekranizacje będą jeszcze gorsze Państwowy system oświaty turla się po równi pochyłej cały czas w dół. Może powstaną szkoły; społeczne, katolickie jakieś niezależne, które powrócą do wartości, do dawnych programów. Spowodują pragnienie oglądania i słuchania dobrej sztuki. Myślę, że nauczyciele mają pomysły, twórcy fantazje - ale lepiej wstrzelić się w aktualne zapotrzebowanie i za cenę trzymania mordeczki w kuble mieć kasę. Pozdrawiam Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem. To jest cały urok zderzenia snu z rzeczywistością, ale czy w tym brak poezji? nie wiem? Serdecznie pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Stary_Kredens Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Jacek_Suchowicz no bo ten stary i zglupiales Kredens
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy to nie jest urokliwe ???? co ja mam Ci tłumaczyć możesz powiedzieć tak: "ale jesteś głupi" - i tu widomo epitet zamykający ale możesz to samo powiedzieć patrząc prosto w oczy z figlarnym uśmiechem tak: "ale (mmmm) jesteś (mmmm) głupi (mmm)?" Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Stary_Kredens Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Jacek_Suchowicz no nie wiem dla mnie początek jak z wiersza Gałczyńskiego o Natalii,końcówka jak z kabaretu MN, ale każdy odbiera po swojemu Kredens 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) @Jacek_Suchowicz Katolickie wartości są z reguły pasożytnicze i pacyfistyczne, wybierają postawę męczeńską - cierpienie, a ono z kolei jest chorobą psychiczną - prowadzi do chorób somatycznych, nie zmienię zdania: jestem za rozdziałem Państwa od kościoła, jestem za wprowadzeniem uregulowanej prawnie aborcji, kary śmierci i eutanazji i jestem za wprowadzeniem do szkół podstawowych obowiązkowej nauki: Etyki, Filozofii i Wychowania Seksualnego, najwyższym Prawem w Polsce jest Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, zobaczy pan jacy są katolicy w Polsce - niedługo będą obowiązkowe maski i szczepienia na tak zwaną pandemią koronawirusa - pierwsi pod topór dadzą głowę pokorne owieczki - katolicy, jakby inaczej: w imię źle pojmowanego Boga - miłości, oczywiście: jak zwykle - nie będę nosił maski i żadnej szczepionki nie wezmę, nie jestem samobójcą - niewolnikiem, kończąc: w każdym domu powinna być "Biblia Humanisty". Łukasz Jasiński @Jacek_Suchowicz A "Kos" i "Powstaniec 1863" zdobyli dużą popularnością... Łukasz Jasiński Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Łukasz Jasiński Miło poznać Twoje zdanie. Ale znając historię jest tyle w niej niespodzianek, że proponuję nie prorokować. Owszem pewne skutki da się przewidzieć ale np. Bitwa Warszawska zmieniła prognozy wielkich tego świata. Szanujmy tych co mają inne zdanie - wolno im myśleć inaczej Pozdrawiam @Rafael Marius Masz rację dzięki 2
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) @Jacek_Suchowicz Wolno, jednak: nie wolno nikogo atakować personalnie, powtarzam: jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym, natomiast: Jezus Chrystus był filozofem uniwersalnej miłości i on nie jest moim autorytetem moralnym - moim autorytetem moralnym jest Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, to samo dotyczy dyskusji, jeśli ktoś nie umie merytorycznie polemizować - powinien pokornie odejść lub ja odejdę i tyle na temat, dziękuję za rozmowę. Łukasz Jasiński @Stary_Kredens Przeszedłem z pisania prozy na pisanie poezji - mowy wiązanej, większość moich tekstów ma krytyczne spojrzenie na otaczający świat - to jest dowód samodzielnego myślenia. Łukasz Jasiński Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) @Łukasz Jasiński Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przepraszam - co to znaczy??? czym jest uniwersalizm w biseksualności jeśli źle myślę to mnie sprostuj "należy rąbać wszystko co się rusza" Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi