befana_di_campi Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Dla niej szkarłat Eucharystii choć uduszona cyklonem krwi nie przelała - Lecz dla niej Bóg (Rdz 9,4) uczynił wyjątek jeśli w jej kobiecości odnalazł krzyżową ofiarę a teraz oliwa Panny Mądrej rozlana w komorze i bańka porzucona. Bo Oblubienica w górę unosząc gazową lampę - odpłynęła w sierpniowy lazur przesycony rajskim Światłem Inspiracja: Wiersz napisany po obejrzeniu (propagandowego) hitlerowskiego filmu z Auschwitz. W jednej z migawek: przepiękne, uwalniające się z habitu kobiece nogi, w drodze do łaźni... Wtedy pomyślałam o Niej, św. Teresie Benedykcie od Krzyża. Oraz o Jej pospiesznym krokom ku męczeństwu, które w rzeczywistości stało się triumfem, ponieważ "wpadnięciem" w ramiona Boskiego Oblubieńca... 6
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Nie znałem tej świętej, ani niezwykłych losów jej życia. Dzięki za podrzucenie. Pozdrawiam
corival Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Dobrze, że pokusiłaś się na upamiętnienie tej kobiety i jej strasznej śmierci. Uznam ją za symbol wszystkich, które zginęły podobnie. Pozdrawiam :) 1
andrew Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2024 @befana_di_campi ... jesteśmy światlem dla Boga które zbyt często gaśnie ONA nie zgasła ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Rekomendowane odpowiedzi