Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2024 Żar i namiętność (nie sposób zapomnieć) Widzę, wciąż widzę Ciebie. Siedzisz samotna, wpatrujesz się w siebie. Powtarzasz słowa jak mantrę – - Nie ma miłości. - Po co to wszystko? Nie ma. Miłość umarła. Świat poszedł swoją drogą. Niczego nie chcesz, nie potrzebujesz, bo miłość umarła. Jesteś wspomnieniem. Moim wspomnieniem. Z tą wieczną rozterką - którą i dokąd iść drogą. Wracam do wspomnień, a droga wije się wstęgą między polami: chabrów, żyta…makiem rozczula. Pamięta jeszcze nasze oddechy. Ciebie i nas w środku lata. Jesteś wspomnieniem. Ty i nasza miłosna udręka. Choć nas już nie ma. Nie ma miłości. Nikt o nas nie pamięta. Nie ma ratunku, bo nie ma ran. Poszliśmy swoją drogą. Czasem zbłąkana myśl się zatrzyma, przysiądzie na kamieniu. Finis vitae sed non amoris. Zamykam oczy - wszystko się zlewa. Kolejne lato rani me stopy. O brudnych ulic potykam się bruki. Środek wakacji, pustka i ludzi tłum. Uciekam z miasta. Szukam Twych śladów. Wszystko jest plamą, nie ma nas. Ostatnia scena: drżę ze strachu. Ty w tej letniej sukience… i łąka… maki… samotna, skupiona milczysz. Choć poszliśmy inną drogą: Ty z tą Twoją rozterką. Ja z tą swoją nadzieją, że miłość nie kończy się. Wciąż widzę Ciebie - najpiękniejsza miłości niedokończona. 3
Stary_Kredens Opublikowano 22 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2024 @Bożena De-Tre bardzo to moim zdaniem rozgadane, powtarzane , do przycięcia, taki napór myśli a tekst literacki jednak wymaga szlifu Ale to moje zdanie, mogę się mylić Pozdrawiam Kredens
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2024 @Stary_Kredens Może i masz rację ale skoro miłość bywa „ niedokończona” i to nazbyt często jak widzimy wokół siebie i w sobie , to co szkodzi „ wygadanie się rozgadaniem” Z uśmiechem dziękuję za „ doczytanie”-:) @Bożena De-Tre Czymże poezja jest jak nie „ kwiatem jabłoni” przywołanym o zimy poranku?
corival Opublikowano 22 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2024 @Bożena De-Tre A mi się podoba ten spokojny, wspomnieniowy nastrój... Pozdrawiam :)
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2024 @corival Dziękuję za dobre słowo..bez „ marudzenia”-:)Pozdrawiam wierząc że zawsze może być „słodkogorzki „wiersz i mój taki jest a Ty to zauważyłaś po prostu.Czy zawsze musi być „ zniszcz wspomnienia”? 1
poezja.tanczy Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2024 @Bożena De-Tre Co ta miłość, jest bez końca Co na miłość, szkoda słońca Klasyczny dylemat M.
Rekomendowane odpowiedzi