Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 14 Lipca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 dla mnie - srebrny jeszcze tylko mały kroczek i w pełni szlachetny 11
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 czy melancholia ma kolor srebra dla jest raczej pięknym bursztynem w swojej zadumie złe myśli przegna może przemieni byś była inną :) 1
M_arianne Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 (edytowane) może kolor indygo, bo... unikam rytuałów... na tym etapie (?) (czuj duch) Edytowane 14 Lipca 2024 przez M_arianna_ (wyświetl historię edycji) 1
befana_di_campi Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 Szary. Jak listopadowe mgły na krakowskich Plantach. 1
Stracony Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 Srebro będzie szlachetniejsze i oby melancholia taka się stawała... 1
Rafael Marius Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 @iwonaroma W małych dawkach może być szlachetna. W psychiatrii melancholia to dawna nazwa depresji, też już nieaktualnej. Teraz są inne diagnozy. Zatem kolor czarny. 1
iwonaroma Opublikowano 15 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz @M_arianna_ @befana_di_campi No proszę, dla Jacka bursztynowy... dla Marianny indygo... dla Befanki szary... a dla mnie srebrny, srebrny jak księżyc :) Jak różne mamy odczucia, i dobrze, że nie wszyscy na jedno kopyto. Dziękuję Wam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stracony :) No nie o to mi chodziło. Czy srebro może być szlachetniejsze niż jest? Chodziło mi o przemianę, przemianę fundamentalną, przemianę srebra w złoto, melancholii w radość:) @Rafael Marius Rzeczywiście, terminy medyczne to zrównują, jednak dla mnie melancholia ma lżejszy kaliber niż depresja, zwłaszcza ciężka depresja (wówczas zgadzam się - kolor czarny). W melancholii widzę drobniutkie prześwity światła, jest bliżej pozytywnych nastrojów... Masz rację co do małych dawek - a tutaj też zależy, co kto potrafi znieść. Jeden przeżyje ciężką depresję i wyjdzie z tego, inny załamuje się przy lżejszym kalibrze, melancholii, smutku... Smutek wg mnie to krótszy stan (rano smutny wieczorem wesoły :) lub odwrotnie;)) , melancholia to bardziej utrwalony stan. No, ale wiadomo, słowa, terminy - są przybliżeniem tylko, odczucia możemy mieć różne. Dzięki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Stracony Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 @iwonaroma he he , nigdy bym się nie domyślił :) Można rzecz,że szukasz kamienia filozoficznego psychologii.Wiara nim jest,ale tak naprawdę jesteśmy skazani na ciągłe poszukiwanie i odkrywanie.Ciekawy temat.
iwonaroma Opublikowano 15 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stracony ;) Skazani? :) To chyba wielka możliwość, wciąż odkrywać :) Zamiast wlec nogę za nogą można trochę bardziej radośnie :);) (Sorry za sarkazm :))
Stracony Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 (edytowane) Nie wyczuwam sarkazmu, widać nieczuły jakiś :) Odkrywanie może być sensem życia,ale jeśli interesuje nas dojście do celu, to trochę "skazania" tutaj mamy, jeśli do celu nie dojdziemy. Materia wiersza jest taka,że nie dojdziemy. Edytowane 15 Lipca 2024 przez Stracony ort. (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 15 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stracony mojego wiersza? Przecież napisane jest: 'w pełni szlachetny' - czyż to nie cel? :) Chyba 'trochę' 'rozumiemy się ' obok ;) Ale to nie szkodzi, by pozdrowić, co niniejszym czynię:)
wierszyki Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 koczek ;-) i w pełni szlachetny turkusowy w świetle się chowa w ciemności spod chmur nie zaświeci melancholia to radość wpół słowa którą strąca ktoś nim się roznieci :-) 1
Stracony Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 @iwonaroma Zadowolę się w tym wypadku srebrem czyli drugim miejscem :) Dziękuję za pozdrowienia i wzajemnie :) 1
iwonaroma Opublikowano 15 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @agfka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Jesienny... Łukasz Jasiński 1
Rafael Marius Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja tak branżowo patrzę. Tak mi się kojarzy szpitalnie. W każdym razie życzę każdemu dużo kolorów i letniego uśmiechu. A melancholia to zimowo jesienna przypadłość. 1
iwonaroma Opublikowano 16 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Rafael Marius też życzę kolorków i uśmiechu :) @Łukasz Jasiński ... @Dagmara Gądek :) rzeczywiście, melancholia ma coś z nieba ... takiego przedsionka nieba... Dla mnie też tęsknota, rozmarzenie; też taki nieokreślony smutek, nostalgia ale również spokojne oczekiwanie... Można by mnożyć słowa ;) Tak, chandra to już inna jakość, taka bardziej konkretna, lekko podszyta podenerwowaniem. Kolor brązowy? Kawa jako antidotum? :) ( homeopatycznie :)) Zgadzam się:) To 'zazdroszczę' szybkiego przelatywania smutków, u mnie bardziej uporczywe ;) Ale i tak jest lepiej, gdy byłam nastolatką, wówczas to brzydkie deprechy :( Dzięki i pozdrówki również:) 1
iwonaroma Opublikowano 16 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Dagmara Gądek pewnie najbardziej pomaga to coś:) Również zdrówka 1
poezja.tanczy Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2024 @iwonaroma Bo co szlachta, i żałuje To w przedbiegach, oszukuje Melancholia tak :) Pozdrawiam miło, M. 1
iwonaroma Opublikowano 18 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @poezja.tanczy :) również miło pozdrawiam:) 1
Rekomendowane odpowiedzi