Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @beta_b Ja się nie dziwię.  Możliwe, że nie wiem po co, ale też bym kupiła. A wiesz, że długość włókna z jednego jedwabnika, wynosi 1500 metrów?  A sukienkę z prawdziwego jedwabiu, da się przeciągnąć przez obrączkę.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Punkt widzenia mieszczucha. W mieście łatwo jest ulec eko trendom, gdzie przemieszczanie się nie stanowi problemu, bo sklep, przychodnia, apteka, szkoła, urząd, poczta są w zasięgu spaceru albo 10 minut rowerkiem, ewentualnie wszędzie dojedziesz zbiorkomem. Powiedz to komuś, kto mieszka na wsi, gdzie dojeżdża jeden autobus dziennie, a czasem trzeba zrobić zakupy, załatwić jakąś sprawę administracyjną, pójść do lekarza. Wtedy samochód nie jest wygodnictwem i fanaberią trucicieli środowiska, a staje się koniecznością życiową. Ekopsychoza nas zniszczy. Pytanie retoryczne: komu zależy na słabej Europie (gospodarczo i społecznie)?      
    • mgiełki o poranku  w promienistej aureoli po źdźbłach trawy czmychają  między drzewa owocowe  jak postacie  z księgi o niewidzialnym    a wiekuistość  rosą sznuruje mi buty    i zanim  cebulka zarumieni się  przed główną ceremonią  z naturą  zagram w zielone  pietruszka koperek seler i lubczyk do którego zwyczajowo    puszczam oko    
    • @Wędrowiec.1984 nie mam zdania w sprawie sztuki. Wyczuwa się ją intuicyjnie. Podobnie jak piękno. Adekwatnie do poziomu wrażliwości. Dzięki za lekturę. Pajda chleba i ciuchy sprowadzają na ziemię, ale to też istotne. Ściskam Cię, bb
    • @beta_b Sztuka cywilizuje człowieka, a wg Norwida musi być również piękna. Nie wystarczy tylko pajda chleba. Człowiek nie przyszedł na świat po to, by jedynie pobierać pokarm.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...