Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 21 Czerwca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Rytualny ogień poraża dziś siłą odbitych płomieni w wodach jeziora. Żywą wstęgą wije, rozsiewa krąg święty, pląsający śpiewem, pachnący bylicą. By nie zgasło światło... a zło nie pożarło, wieńcem, wieńcem tańczy, przekracza płomienie. Tam, za kręgiem chaos i kotłowanina, W kręgu ochrona, idealny spokój. Dziś wodę z ogniem przyjaźń łączy wielka. Wspólnie będą chronić nagie, ludzkie dusze. 10
Rafael Marius Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W Warszawie dzisiaj są "Wianki" taka impreza na powitanie lata nawiązująca raczej tylko nazwą do pogańskich czasów. Ale nie wiem może jednak coś tam z tego jest. Nie bywam na tym. 1
Ana Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @corival noc, a raczej święto Kupały. Święto miłości, płodności, urodzaju, tańców, wróżb, palenia ziół... Święto żywej, "kwitnącej" wody... Wierzenia i obrzędy naszych przodków, od których nas odcięto narzucając wierzenia innych nacji. Swoją drogą rodzimowierców w Polsce szybko przybywa. Powrót do naszych korzeni... Poetyckie nawiązanie do tego, co nasze. 5+ ;) 1
violetta Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @Rafael Marius jutro są wianki, idę z moją wnusią w brzuszku, jutro przychodzi do mnie Angelika i sama napisała sms do mnie:) 1
Rafael Marius Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. Może być i jutro. Zatem życzę udanej zabawy i opowiedz koniecznie jak było. Miło, że razem chodzicie. Pamiętam z przed lat jak fotografowałem wianki rzucane do Wisły. To chyba była pierwsza edycja tej imprezy.
violetta Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @Rafael Marius kocham wianki, wybiorę się, mam dobry humor, jest tak pięknie. Angelika jest aktorką, uwielbia grać, rozmawiać, śpiewać i ja też lubię dużo, także dogadujemy się na tej płaszczyźnie, ja się na nowo narodziłam i ona jest dla mnie idealna, zwłaszcza, że czekam na wnuczkę. Jest po filologii francuskiej. Gdy była u mnie w domu, to zauważyła notatki po francusku i zapytała kto tu się uczy francuskiego, a ja odpowiedziałam, że ja. Ostatnio jak była przyniosła truskawki mi, wie, że kocham owoce. Było mi miło. Jutro kupię też truskawki do domu. 1
Rafael Marius Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A co tam można robić? To bardzo dobrze. Grunt to porozumienie. Zresztą mężczyźni często szukają żon podobnych do swoich mam. To będziesz miała z kim poćwiczyć. Praktyka jest najważniejsza. Smacznego 1
violetta Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @Rafael Marius ona dużo ładniejsza, zupełnie inna niż ja, była miss:) 1
Rafael Marius Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To ślicznie. 1
corival Opublikowano 21 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @Rafael Marius Widzę, że koleżeństwo się rozgadało ;) niemniej tak, o Noc Kupały tu chodzi. Faktycznie to co organizuje się współcześnie bardzo odbiega od oryginału. Już w założeniu. Dziękuję, że poświęciłeś chwilę na ten tekst. Pozdrawiam :) @Ana Miło mi, że zajrzałaś i ustosunkowałaś się w tak pozytywny sposób. Pozdrawiam :) 2
violetta Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @corival chcę zrobić swój wianek, a są nawet ładne kwiatki i puszczę swój wianek daleko hen do Wisły, do morza:) 1
corival Opublikowano 21 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @violetta Wianek zrób koniecznie. Co to za świętowanie Kupały bez wianka. Miło mi, że zajrzałaś. Pozdrawiam :) 1
violetta Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @corival jedyna taka noc w roku:)
corival Opublikowano 21 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 @violetta Bez wątpienia :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 z duszami akurat nie ma nic wspólnego prastary pogański lecz miły obyczaj w panieńskim wianku światło symbol czego? czystości duchowej - nie ten czas nie dzisiaj :) 1
corival Opublikowano 22 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 (edytowane) @Jacek_Suchowicz W prastarych obrzędach nie było ni mowy o wiankach panieńskich czy dziewczynskich wróżbach. Ochrony szukali za to cni przodkowie, przed złem co na dusze ich czyha. To później splycono, spłaszczono cel całej imprezy o wróżby małżeńskie sprawy opierając. Bylicowy ogień jednak dusze chronił, woda oczyszczała, ratowała życie. Przepraszam za formę, ale z telefonu ciężko się pisze wierszem, przynajmniej ja tak mam. Pozdrawiam :) Edytowane 23 Czerwca 2024 przez corival (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @corival ... pomimo kilku wersów, których można by się "bać", dałaś drugą cząstkę, która bardzo uspakaja. Ten wiersz, mimo wszystko, niesie pewien spokój w sobie. Pozdrawiam.
corival Opublikowano 23 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2024 @Nata_Kruk Bardzo dobrze odczytałaś intencję. Dzięki temu wiem, że mi się udało choć po części oddać nastrój pierwotnych rytuałów słowiańskich. I był tam strach przed złem, ale była i nadzieja, że stosowane obrzędy i środki będą wystarczające i skuteczne. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :) 1
poezja.tanczy Opublikowano 24 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2024 @corival Bo co ochrona, to zdobycie Na tych zagonach, jedno mordobicie tak to się składa Dobry wiersz Na duży plus Pozdrawiam miło, M. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2024 @corival Do tych zwyczajów i rytuałów słowiańskich można dodać Śmigus-Dyngus oraz Topienie Marzanny. Pozdrawiam! :-) 1
Rekomendowane odpowiedzi