Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

pytanie maturalne - odniesienie do literatury - podpowiedzi/sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy język SMS-ów i Internetu jest zagrożeniem dla współczesnej polszczyzny?

Pytanie należy odnieść do literatury. Poza "Samotnością w sieci" Wiśniewskiego nie przychodzi mi nic do głowy. Macie jakieś pomysły?

Będę wdzięczna :).

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W zasadzie tematy są tu dwa. Pierwszy dotyczy uproszczonej komunikacji internetowej niwelującej język i relacje międzyludzkie. A drugi (czy może bardziej zaproponowany przez Panią tytuł książki) odnosi się do samotności jako takiej.

Żyjemy w czasach post-humanizmu.  Wystarczy popatrzeć na ludzi na ulicy, w metrze, autobusie, na przystanku, czy podczas przerwy śniadaniowej w pracy etc…  Nie ma już tego jak kiedyś. 95% zanurza się w błękitnawej poświacie smartfonów. Klasyczny przykład Homo Smartfonicus. Taka oto historia: w autobusie siedziało obok siebie dwóch młodych chłopaków oczywiście ze smartfonami w dłoniach. Co się okazało? Oni ze sobą rozmawiali poprzez Messengera. Nie spojrzeli na siebie ani razu, nawet gdyby jeden z nich rozebrał się do naga drugi by tego nie zauważył. A co do zagrożeń językowych? Cóż. Wszystko dąży ku maksymalnemu uproszczeniu. Weźmy takie emotikony. Wystarczy je komuś wysłać i nie trzeba więcej się rozpisywać. A w ogóle to po co pisać? Wystarczy stukać, pykać i wydobywać z siebie jakieś skrótowe, nieartykułowane dźwięki przypominające bardziej jęz. obrazkowy. Zmierzamy na powrót do epoki jaskiniowej, niestety, mimo że w unowocześnionym, kosmicznym anturażu.

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z zagrożeniami współczesnej polszczyzny (i nie tylko polszczyzny, ale jęz.. w ogóle) z powodu SMS-owo-internetowej nawały, ale oto kilka przykładów. Co do nawiązań literackich, podobnych w jakimś sensie do podanego wyżej tytułu, to być może będzie to powieść „Nikt nie odpisuje”, Eun-jin Jang. To o samotności, potrzebie rozmowy i różnych sposobach komunikacji (min. poprzez SMS, czy internet). Jak również książka „Światy zastępcze. Samotność wobec kultury”, Pawła R. Wojciechowskiego. To o zjawisku wspólnej samotności. Bo w sieci wszyscy jesteśmy tak naprawdę samotni. O uciekaniu w quasi-rzeczywistość. O ukrywaniu się za maską, za fasadą. O ucieczce w urojone imaginacje. O oszukiwaniu samych siebie i uczestnictwie w aktach zbiorowej iluzji etc. Nie jest to powieść, tylko socjologiczno-psychologiczne rozważania. O podobnej tematyce jest również książka „Wirus Samotności”, Wojciecha Kruczyńskiego (z przedmową Janusza L. Wiśniewskiego) Kolejna to: „Hikikomori. Historie o uciekaniu w samotność”, Poli Rise.

Ale również film. Jednym z nich może być: „Ona”, na podstawie scenariusza i w reż. Spike Jonze`a., ze znakomitym Joaquin`em Phoenix`em. Bohater filmu (pisarz) zakochuje się w systemie operacyjnym komputera, który przemawia do niego pięknym kobiecym głosem. Czy film „Ex Machina”, w reż. Alexa Garlanda. To z kolei rzecz o emocjonalnej więzi bohatera ze sztuczną inteligencją pod postacią homoidalnego robota (kobiety). W pewnym sensie nawiązuje to tego również film „Łowca androidów, w reż. Ridleya Scotta.

Na razie tyle.

Edytowane przez Arsis (wyświetl historię edycji)

@Arsis Pięknie dziękuję za pomoc! :)   

Tak na marginesie: to pytanie sprawiło trudność nie tylko egzaminowanym, ale i egzaminatorom. 

(no cóż, atmosfera okołomaturalna aż buzuje od ogromu wiedzy pozytywistyczno-oświeceniowo-przedwojennej)

A pytanie - tak bardzo aktualne, takie nam bliskie...

Aż prosi się zmiana programu nauczania w szkołach. Może to zachęciłoby młodzież do interaktywnego zgłębiania literatury. Jakiejkolwiek.

Pozdrawiam serdecznie! :)

• 4 tygodnie później...

To zależy: jeśli człowiek posiada już zdobytą erudycję i elokwencję i empatię - nic mu nie grozi, a jeśli nie: to dzięki nowoczesnej technologii, która de facto jest komunikacją obrazkową (najniższy poziom komunikacji - pierwszy jest pisemny, drugi - werbalny) - wróci do punktu wyjścia i zostanie jak człowiek pierwotny - jaskiniowcem (w jaskini powstała pierwsza komunikacja obrazkowa), dalej: jeśli człowiek jest tabulą rasą - powstanie wtedy Homo Robotum.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Łukasz Jasiński dziękuję za komentarz :). Myślę, że nie grozi nam - jako ludzkości - powrót do epoki "kamienia łupanego", natomiast ewolucja - dzięki rozwojowi cywilizacji - może przebiegać bardzo ciekawie. Być może zatracimy umiejętność werbalnego porozumiewania się. Mruczenie i pohukiwanie (yhy, aha) będą dominującymi dźwiękami wydawanymi przez ludzi.

Na pewno  zmienimy się morfologicznie:). Nastanie era półgłuchych krótkowidzów z długimi palcami  u dłoni (zwłaszcza kciukami), poduszkowatymi tyłkami i przykurczami w stawach.

Po cichu jednak wierzę, że pozostanie gdzieś w tym "Homo Robotus"  głęboko zakorzeniona - typowo ludzka potrzeba kontaktu bezpośredniego. 

Ta wiara wynika z pewnych własnych obserwacji w tym kierunku :).

Pozdrawiam serdecznie!

@Gizel-la za kilkaset tysięcy lat rodzaj ludzki będzie wyglądał inaczej. niewykluczone, że nawet zaniknie, dlaczego? wygląda na to, że sztuczna inteligencja stanie się z czasem samowystarczalna, będzie sama ewoluować bez ingerencji człowieka. w związku z tym nasze mózgi będą się zmniejszać, ponieważ rozmaite decyzje będą podejmować kwantowe komputery, maszyny. człowiek będzie myśleć coraz mniej, bo nie będzie miał takiej potrzeby. to maszyny będą go w tym wyręczać. człowiek będzie porozumiewał się poprzez mimikę twarzy, jakieś chrząknięcia, gesty itd. język całkowicie zaniknie. tak jak i człowiek

@Gizel-la

W rzeczywistym świecie to ja mam problemy z werbalną komunikacją (jestem osobą niesłyszącą), a raczej społeczeństwo - młodsze i starsze pokolenie, oba pokolenia nie potrafią rozmawiać o Historii, Literaturze Pięknej i Filozofii, interesuje ich tylko: kasa, plotki i pupa świętej Marysi, ogólnie rzecz biorąc: cudze - życie, jeszcze dwadzieścia lat temu tak nie było: wszystko zeszło na psy - świat został zbrukowany, jak ma nawiązać kontakt werbalny osoba niesłyszącą po ogromnych przejściach życiowych - doświadczeniu i o poziomie ilorazu inteligencji - IQ - od 135 do 158 - testy zrobiłem z różnych źródeł, jedno źródło to żadne źródło - jak? W praktyce to oznacza, iż muszę obniżać poziom intelektualny - erudycję i elokwencję i empatię - do poziomu większości - inaczej oni mnie nie rozumieją, owszem: zwyczajowe "dzień dobry", "proszę", "dziękuję" i "do widzenia" - nie ma problemu, reszta: ręce opadają... Dlatego wolę komunikację pisemną jak tutaj i za pośrednictwem poczty elektronicznej i SMS-ów i Datezone, krótko mówiąc: o czym ma rozmawiać człowiek z pasją znający tysiąc słów ze człowiekiem bez pasji - znający tylko trzy słowa? To samo dotyczy wszystkich sekt monoteistycznych: kiedy mieszkałem na Czerniakowskiej - pukali do moich drzwi (ksiądz po kolędzie, świadkowie jehowy i zakonnice), natomiast: gdzie oni byli - kiedy mieszkałem tymczasowo w schronisku dla bezdomnych jako osoba nielegalnie bezdomna? A teraz już mam mieszkanie i znowu zaczynają robić obserwację - jak mieszkam, czy mam kasę, czy mam żonę i dzieci i czy wierzę w ich Boga? Słowem - pasożyci... Albo inaczej: żądają szacunku, którzy sami dla innych nie mają, nie wspominając już o tym, iż nie mają szacunku dla samych siebie, to tak: jak stado much, a one lecą do każdej kupy - wrzeszczy do motyla: szacunku! Szacunku! Szacunku!

Łukasz Jasiński 

@Arsis to prawda, że sztuczna inteligencja szybko się "uczy". Obserwuje człowieka, próbuje nadążyć za jego myśleniem, kiedyś go pewnie prześcignie.

Może nawet nauczy się ukazywać emocje i to sposób bardzo naturalny.

Na razie jeszcze daleko jej do tego. I choć potrafi napisać piosenkę w minutę i to w 2 językach (nawet w wersji disco-polo po angielsku :))), zinterpretować tekst, zrobić, skomplikowane zadanie matematyczne, napisać wypracowanie - to sytuacje nieoczywiste, wymagające uwzględnienia jeszcze innych dodatkowych czynników, czasem postępowania intuicyjnego - przerastają ją.

I tu przypomniałam sobie pewną sytuację - wprawdzie nie dotyczy ona sztucznej inteligencji a ludzkiej, ale odzwierciedli to, co mam na myśli.

Otóż pewien bardzo znany profesor medycyny - kardiolog - "alfa-omega", "omnibus", geniusz, jeden z najmłodszych profesorów w historii polskiej medycyny, będąc już w słusznym wieku (czyli przed sześćdziesiątką:))) na pytanie swojej koleżanki po fachu  - lekarza  - praktyka,  jak powinna zmodyfikować leczenie kardiologiczne u pewnej schorowanej pacjentki odpowiedział:

wiesz...nie da się. Według wszelkich danych epidemiologicznych i  skal stratyfikacji ryzyka ta kobieta powinna już nie żyć.

Na to lekarka: wiesz,, ale ona  żyje. I ma się całkiem, całkiem...

Może sztuczna inteligencja w przyszłości poradzi sobie z takimi "zagadkami" :))). Choć gdzieś wewnętrznie nie do końca w to wierzę.

Na pewno istnieje ryzyko skarłowacenia mózgów przyszłych pokoleń wobec tak szybko rozwijających się nowych technologii i wyparcie elementu ludzkiego w toku ewolucji, jednak są 2 "ale":  mogą pojawić się klony super inteligentnych ludzi (być może elementy "combo" - człowiek/robot), które spowodują  przetrwanie genów ludzkich, może rozwój nowego gatunku, po drugie - sztuczna inteligencja potrzebuje żywiciela. Jeśli zginie człowiek - po wielu wielu latach zginie i ona.

Pozdrawiam! :)

@Gizel-la

Kasa, plotki i pupa świętej Marysi! Kasa? Wolna droga - proszę iść do pracy! Plotki? Proszę najpierw zająć się własnym życiem! Pupa świętej Marysi? Proszę znaleźć sobie dziewczynę! Proste i logiczne? Polska nie jest żadnym wyjątkiem - tak jest na całym świecie, niestety...

Łukasz Jasiński 

@Gizel-la

A jednocześnie: internet daje wolność twórczą i możliwość wypowiedzenia własnego zdania - tego nie dają inne media, otóż to: teraz wszem i wobec krzyczą - z polską gospodarkę jest źle! Cóż, nie trzeba było likwidować strategicznych inwestycji jak Centralny Port Komunikacyjny, a było ich kilka - na Zachodzie - Odra i na Wschodzie - Koleje Towarowe i trzy elektrownie jądrowe i były to inwestycje o charakterze międzynarodowym: polskim, amerykańskim, francuskim i koreańskim, cóż, tak zdecydowali wyborcy - Polska jeszcze bardziej została uzależniona od gospodarki niemieckiej - ona z kolei jest w tragicznym stanie i ciągnie polską gospodarkę na dno... A do pracy powinni iść ci, którzy do takiego stanu doprowadzili polską gospodarkę - teraz szukają taniej siły roboczej - Homo Robotum, kończąc: głosowałem przeciwko wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, więc: mam czyste sumienie i nie mam żadnego obowiązku brać odpowiedzialności za wybory innych osób.

Łukasz Jasiński 

• 2 miesiące temu...

@Arsis

Jeśli tak, to: dlaczego szerokim łukiem omijają - 966 i 666 - przecież ci, którzy kochają cyfry - wiedzą, iż one mają znaczenie symboliczne, jeśli dla nich cyfry to wirtualna kasa, to: powinien być ustawowy zakaz sprzedaży im papierów toaletowych i podpasek w jakiejkolwiek formie, bo: papier wartościowy (banknot) jest tyle wart - ile jest warte realne dobro.

Łukasz Jasiński