Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Whisper of loves rain Piękna atmosfera w wierszu - zawieszona między melancholią a kontemplacyjnym spokojem. Samotność zostaje uosobiona, staje się niemal czułą towarzyszką. Piękny! 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Tectosmith Podwróciłem do tego wiersza, ponieważ mój poprzedni, krótki komentarz nie był adekwatny z tym co miałem na myśli w tamtych chwilach. Przeczytałem jeszcze raz, wolniej i z zastanowieniem i właśnie ten powyższy cytat spodobał mi się niesłychanie.  Często się zdarza, zwłaszcza młodym ludziom, że wkładają do jednego worka pojęcie miłości i seksu. Myślę, że te dwa pojęcia są pokrewne, lecz seks bez miłości to po prostu naturalna seksualna potrzeba każdej istoty ludzkiej, a miłość, ta przez duże M jest wystarczalna sama w sobie. 
    • @huzarc Najważniejszą postacią wiersza jest podmiot liryczny mówiący "Jestem". Nie jest to pojedyncza osoba, ale alegoryczna, zbiorowa tożsamość. To "ja" to Polska, polskość, archetypiczny Polak – byt ulepiony z całej historii, kultury i doświadczeń narodu. Próba uchwycenia polskiego ducha "bez lukru", w całej jego złożoności, tragizmie, wielkości i małości.    
    • @Wiesław J.K.Bardzo Ci dziękuję. Cieszę się, że wiersz się spodobał. Pozdrawiam serdecznie. 
    • @Berenika97 To świetny, pełny emocjonalnie i wizualnie wiersz. Spokojny, elegancki, bardzo malarski i bardzo dojrzały.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...