Giorgio Alani Opublikowano 18 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2024 Myśl Niewielki pierwiastek naszego umysłu W pewnym sensie cząstka Tworząca nas Ktoś kiedyś powiedział Że myśl to manifestacja Naszego wewnętrznego świata Jest podłożem każdego działania Każdej decyzji Wszystkiego co nas otacza Nie powstało dotychczas nic Co nie byłoby wcześniej pomyślane W umyśle twórcy Umysł jest więc początkiem każdej akcji W takim wypadku, jesli jest on na tyle istotny Na ile wszystko wskazuje Dlaczego go zaśmiecamy Niepotrzebnymi informacjami Niepotrzebnymi ludźmi Złymi uczuciami, które niszczą nas od środka? 4
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2024 Dobre pytania, ale nie wszystko jest takie jasne i oczywiste, jak mogłoby się na wydawać. Przeglądałem kiedyś jakieś czasopismo poświęcone psychologii i znalazłem w nim artykuł opowiadający o badaniach, w których udowodniono, że decyzja o tym jak postąpimy/zareagujemy, jest już podjęta w naszym mózgu zanim o tym pomyślimy. Jakkolwiek dziwacznie to brzmi, to wydaje mi się, że jest to obowiązująca linia obecnie w tym temacie. Jeśli tak jest, to oznaczałoby że nasze działania są z góry zdeterminowane i jeśli mamy na nie jakikolwiek wpływ, to raczej znikomy. Pozdrawiam 1
Giorgio Alani Opublikowano 18 Lutego 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2024 @Sylwester_Lasota Dziękuję za komentarz. Nigdy nie słyszałem o tych badaniach, aczkolwiek brzmi to interesująco. Mimo wszystko wydaje mi się, że aby podjąć świadomą decyzję w jakiejś sprawie, musimy przetworzyć dany bodziec w naszym mózgu, czyli innymi słowy pomyśleć. Jest to oczywiście uproszczony obraz.
iwonaroma Opublikowano 18 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2024 Ciekawe rozważania, zwłaszcza pytania na końcu... Jednak przychylam się do uwag/informacji Sylwestra. Są sytuacje kiedy działanie wyprzedza myśl... np.gdy palą Ci się włosy na głowie:) To drastyczny przykład, jednak są sytuacje gdy działasz w okamgnieniu. No i dobrze, że tak też można, choć oczywiście refleksja jest bezcenna w działaniach długofalowych. 1
Giorgio Alani Opublikowano 18 Lutego 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2024 @iwonaroma Jeśli chodzi o reakcję bezwarunkową, to jak najbardziej mogę się zgodzić. Działamy wtedy zupełnie instynktownie, bez zastanowienia. Można powiedzieć, że wtedy to nasze ciało podejmuje decyzję za nas. Jednak szereg innych czynności, które na codzień wykonujemy, jest wynikiem decyzji, która została wcześniej podjęta w naszym umyśle. 1
Rekomendowane odpowiedzi