Radosław Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czemu nie Święty spokój - w cenie ciszy. Taka redukacja raczej nie ujmuje przekazowi. Mi teraz przychodzi, żeby dodać: Święty spokój w zasięgu serca i w cenie ciszy
Radosław Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak. Zgadza się. Jednak w swoim przekazie zestawiam ciszę z tak zwanym świętym spokojem, nie wspominam czy ten, ta jest od czegoś cenniejsze. Wspominam jedynie, że za spokój nalezy zapłącić walutą, jaką stanowi cisza, a co się z nią wiąże, co się za nią kryje, to już sprawa bardzo indywidualna. Tyle jest cisz ile ludzi ;)
jan_komułzykant Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2024 myślę, że złoto Autor podał jedynie po to, aby wyrazić różnicę wartości między tymi dwoma kruszcami. Być może w czasach, w których żył ciężko byłoby to inaczej przekazać prostemu ludowi. Sądzę jednak, że na myśli miał to iż nie ma nic cenniejszego od (ciszy) milczenia. Z reguły bardziej się lubi dobrego słuchacza, niż gadułę ;) Jeszcze lepiej wyraził to Mark Twain - "Lepiej czasem się nie odezwać, niż rozwiać wszelkie wątpliwości" :) PS Nawiązałem być może bardziej do Waszej dyskusji, niż do samego tekstu, ale wziąłem go tez pod uwagę bo to od niego nawiązała się dyskusja. 1
Omagamoga Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. można milczeć a i tak narobić hałasu mnie zastanawia czy cisza która jest jak nic może mieć cenę w końcu to nie jest coś a czegoś brak tak jak nic bez przyczyny
jan_komułzykant Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2024 @Omagamoga Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba się nie zgodzę, bo to właśnie jest coś, czego brak :) I ten brak czasem potrafi wyrazić wszystko. I nieprawdą jest, że milczenie zawsze oznacza zgodę.
Radosław Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę zupełnie odwrotnie. Cisza może mieć niesamowitą wartość i obdarować nas wspaniałymi owocami.
Omagamoga Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2024 @jan_komułzykant @Radosław wiem o co wam chodzi ale to jak dwie strony medalu. cisza może mieć czasami wartoś(warto posiedzieć w ciszy) i może być bezcenna(czyli nie ma ceny). no i jak to w poezji bywa możemy powiedzieć że "dotknęła" nas cisza. może nas obdarzyć spokojem lub szaleństwem 1
Radosław Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe ujęcie. Ale nawet, jak "obdarowuje" szaleństwem, to może się za tym kryć informacja o kondycji człowieka. Podobnei jak ze stosunkem do popełnionych błędów: możemy przeklinać, albo być wdzieczni i ubogaceni. 1
Leszczym Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 @Radosław Ależ Ci się myśl udała !!!!
Radosław Opublikowano 25 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 (edytowane) @Leszczym Dziękuję, chcociaż jak widać, budzi kontrowerje. Edytowane 25 Stycznia 2024 przez Radosław (wyświetl historię edycji) 1
Radosław Opublikowano 25 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 @Leszczym Tym lepiej? Kontrowersje w ramach "świętego spokoju"? ;) 1
Leszczym Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 @Radosław Nutka kontrowersji pomaga czasem popularyzacji utworu :) Różni jesteśmy to i czasem na święty spokój przeróżnie patrzymy :) 1
Rekomendowane odpowiedzi