Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Inne spojrzenie, część 225

Rekomendowane odpowiedzi

- dla Belli i dla A.

- Ano, to pora odprowadzić pozostałych trzech - orzekła oczywistość Śmierć, gdy powróciła z Szeolu w obecnośc koło Jezusa.

- Chodźmy zatem na poszukiwania - odparł Tenże, jak uprzednio częstokroć, gdy razem, obecnie i podczas Jego poprzednich wcieleń, aranżowali i uczestniczyli w takichże sytuacjach.

Śmierć uśmiechnęła się w reakcji na to zdaniozalecenie, chociaż - jak już wspomniano i jak, mój Czytelniku, wiesz przecież - stanowiło ono ustaloną zwyczajem formułę. 

- Ach, i coś mi mówi - ustaleniezwyczajowo dodała Śmierć - że wkrótce znajdziemy ich wszystkich. Kolejno. Drugiego przed trzecim... 

... i trzeciego przed czwartym - uśmiechnąwszy się, dopowiedział Śmierci jej Stwórca. - Tak, jako to onegdaj po wielekroć bywało.

- Ano, jako to po wielekroć bywało onegdaj - odpowiadając, zmieniła porządek słów. Również ustaleniezwyczajowo, jak - mój drogi Czytelniku - domyślasz się z pewnością.

- O, i spójrz Jezusie: jeden już się znalazł - wskazała śmierciooczami zdążającego ku nim strażnika. - Najwyraźniej nie wie, co go... - znów zwyczajowo przerwała sama sobie, aby Jezus dorzekł ciąg dalszy. - Ta ludzka pewność siebie...

Śmierć roześmiała się, rozśmieszona wypowiedzianym przed momentem zdaniem. Jak wiele razy w takich sytuacjach, ale i poza nimi, jego treść zawsze ją bawiła. 

- Chachacha! -  śmiała się radośnie, jak mało kto we Wszechświecie potrafił. - Chacha! Myślałby kto! Czyżbyś jakimś - w tym wypadku niemożliwym do urzeczywistnienia cudem -  zapomniał, skąd wzięła się u ludzi ta cecha? U niektórych co prawda wcale, ale u większości w równowadze, a u pozostałych w nadmiarze! Chacha! -  śmiech nie milkl. - Chyba chcesz, żebym Ci przypomniała.

- Zwyczajowo proponuję później - Jezus odwzajemnił się  śmiechem w odpowiedzi. - Chachacha! Później mi przypomnisz, moja droga. Gdy już odprowadzisz tego, który myśli, że zdąża na zwycięskie spotkanie nam, podczas gdy w gruncie rzeczy - tobie.

Cdn.

Voorhout, 29. Listopada 2023 

Edytowane przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji)