Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

To twoja presja

Rekomendowane odpowiedzi

To twoja presja*

I coś we mnie z wolna zanika

i przenika na wylot obolałą - duszę

i coś we mnie z wolna zanika

i dobre oczy pełne smutku - żalu,

to ty: przekroczyłaś granicę zaufania

to uczucie wyzwala we mnie mrok,

chciałaś zamienić kłamstwo w prawdę:

zrozum, mój mrok jest głęboką ciszą -

milczeniem i zrób jeszcze ten jeden krok,

i nadchodzi potem zło - szaleństwo -

rozpacz: beznadziejna pustka sumienia

i bezradność i wstyd i hańba - upadek,

zrozum, jest we mnie mrok - twój, obłęd, twój

i upokorzenie i cichy, samotny - płacz

zrozum, jest już za późno: ty, tragedią, ty

i upokorzenie i cichy, samotny - płacz

zrozum, jest we mnie mrok - twój, obłęd, twój

rozpacz: beznadziejna pustka sumienia

milczeniem i zrób jeszcze ten jeden krok,

chciałaś zamienić kłamstwo w prawdę,

to ty: przekroczyłaś granicę zaufania

i coś we mnie z wolna zanika

i przenika na wylot obolałą - duszę

i coś we mnie z wolna zanika.

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (marzec 2019)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

Rozumiem, że tutaj dramaturgia wzięła górę nad kompozycją i było to zapewne celowe i zaplanowane, ale chyba ciut przeholowałeś. W dodatku mielisz w kółko te same słowa, takie to mało zajmujące jest już w pewnym momencie i te słowa - choć miały brzmieć wzniośle i mieć ciężar - w połowie utworu już nie brzmią i nie mają.

No i moje ulubione - zaczynanie wiersza od spójnika. Nigdy nie pojmę chyba tego trendu ;P

@sowa

Wiem o tym, to stary tekst, a napisałem pod presją czasu w schronisku dla bezdomnych na Żytniej - tam nie miałem warunków na poważne pisanie.

Łukasz Jasiński 

@Tectosmith

Okoliczności powstania tekstu: schronisko dla bezdomnych na Żytniej w Warszawie (patrz: data - na końcu) i równocześnie: walka o lokal socjalny, otóż to: musiałem płacić blisko 400 zł miesięcznie za łóżko w schronisku, pracować na rzecz schroniska (bez umowy o pracę, a jak: ludzie bezdomni są wykorzystywani - nie mają żadnego wyboru) i jak zwykle - biurokracja, biurokracja i biurokracja... Tekst jest bez dedykacji, a na myśli miałem Marzenę Kościelską z Wiktorskiej, jak widać, mój drogi panie: po komentarzach - tekst ma cechy uniwersalne - pasuje do każdych czasów.

Łukasz Jasiński 

@Tectosmith

A teraz (od dwóch lat i pięciu miesięcy) mam mieszkanie - umowę najmu lokalu socjalnego na pięć lat i to ja stawiam warunki pracodawcom, a jestem osobą niepełnosprawną o umiarkowanym stopniu - niesłyszącą, to: każdy pracodawca musi uwzględniać Kartę Praw Osób Niepełnosprawnych i na pewno nie będę pracował na wolnym rynku jak osoby pełnosprawne i na pewno nie będę pracował jako osoba pełnosprawna, otóż to: pracodawcy i tak łamią Kodeks Pracy, na przykład: z obowiązkowej płacy minimalnej - ustawowej - za pomocą "prawników", a raczej: prawniczych symulantów - tworzą nowe definicje, chociażby: wynagrodzenie specjalne, wynagrodzenie okolicznościowe, wynagrodzenie motywujące, wynagrodzenie świąteczne itp. itd. I te wynagrodzenia wpisują jako płaca minimalna, tym samym: pracownicy de facto nie zarabiają ustawowego wynagrodzenia, dodam: praca powinna być na godziny, a nie na ilość i jakość - trzeba uwzględniać ludzkie zdrowie, oczywiście: można wstąpić do jakiegoś związku zawodowego, jednak: trzeba będzie płacić składki związkowe, kończąc: najlepiej pracować w państwowej firmie - one respektują prawa pracowników.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Ja do niczego Ciebie nie zmuszam ani nie namawiam. Wiem o tym, że rynek pracy nie jest uczciwy i to nie tylko w Polsce. Obecnie nie jestem zmuszony do pracy, ale jeśli zajdzie taka konieczność (o chęci to już nie marzę) to jakoś będę się musiał dostosować i walczyć o swoje. Ważne, żeby nie dać się zwariować i robić wszystko w zgodzie z własnymi przekonaniami.

Pozdrawiam.

@Tectosmith

Wiem o tym, póki co: zapłaciłem za czynsz i śmiecie i nic nie mogą mi zrobić, brat mi pożyczył 100 zł na jedzenie - oddam mu po koniec miesiąca, a teraz razem z mamą załatwiam sprawę - 2000 zł - nie zmienię zdania: jest to wyłudzenie, pojadę jeszcze na Marynarską złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy i energetyczny, niech pan zauważy: przez dwa lata i pół roku - z niczego nie korzystałem - żadnej przysługującej mi prawnie pomocy (nie, to nie jest pomoc socjalna - pomoc socjalną otrzymują ci, którzy non stop korzystają z Opieki Pomocy Społecznej) - dawałem sobie radę za jakieś 1500 zł miesięcznie (oficjalna nazwa: renta socjalna, według mojej interpretacji - dożywotnie odszkodowanie za utratę słuchu z winy państwowego szpitala) i nagle wielkie buuuuuum, najwidoczniej komuś przeszkadzało moje życie - stabilizacja i święty spokój, mam jeszcze ratę kredytu w banku Millennium - 260 zł miesięcznie i miesięczny abonament za internet w smartfonie - 110 zł, chociaż: przysługuje mi darmowy internet - mogę złożyć wniosek do Państwowego Funduszu Osób Niepełnosprawnych o dofinansowanie, przysługuje mi również zasiłek dla bezrobotnych - mam przepracowane ustawowe pięć lat i w marcu będę miał waloryzację - o jakieś 200 zł, słowem: wyjdę na swoje - dzięki waloryzacji będę o 120 zł do przodu, rozumie pan? Wszystko robią na odwrót - na opak, bo: działają pod wolny rynek, który ze swojej natury jest pasożytujący i destrukcyjny.

Łukasz Jasiński 

@Tectosmith

I jeszcze jedno, mój drogi panie, jest to moja pierwsza sytuacja w życiu i to jest właśnie dowód, że w moim przypadku była to decyzja czysto polityczna (wyrzucenie na warszawską kostkę brukową przez Hannę Gronkiewicz-Waltz), gdybym naprawdę miał problem - wszystko bym rujnował i wracał do schroniska lub noclegowni, właśnie tak robią osoby z problemami: otrzymują lokale treningowe i po kilku miesiącach wracają do schroniska lub noclegowni - rujnują wszystko, nomen omen: uważają oni schroniska i noclegownie za własny "dom", ja, oczywiście: nie otrzymałem żadnego lokalu treningowego, tylko: od razu - socjalny (wyżej w hierarchii jest komunalny), rozumie już pan? Jest duża różnica pomiędzy systemowym zasobem mieszkaniowym, wolnorynkowym i prywatną własnością, proste i logiczne?

*lokal treningowy - lokal przejściowy i pośredni w celu otrzymania lokalu socjalnego, polega on na przywróceniu danej osoby do prawidłowego funkcjonowania w społeczeństwie

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Bardzo dużo rozumiem a często nawet zbyt dużo. Rozumiem Twój problem i sytuację. Dodam, że mój brat ma bardzo podobne podejście do wszystkiego tak jak Ty. Przyznam, że martwię się o niego, serio martwię się. Mam nadzieję, że wszystko tak się potoczy, żebym był w stanie się nim zaopiekować. Jemu nie należą się żadne zasiłki ani pomoc. Dam radę jakby co :-)

No i nie adresuj mnie per "Pan" bo pomimo różnic jesteśmy kumplami. Ty pijesz Żubrówkę a ja walę mocne (8,5 %) piwko :-) I jest dobrze :-)

Ze swojej strony powiem Ci, że jest w Tobie bardzo dużo gniewu i w stu procentach to rozumiem. I nie mam na to rady.

Życzę Ci, żebyś dopiął swego i nie musiał się tłumaczyć.

Pozdrawiam Cię ponownie :-)

@Tectosmith

To Dared wstawił w dziale wiersze: "Do Pań i Panów" - apelując o nie politykowanie, a ja mu odpowiedziałem, iż jest w błędzie i nie ma racji, jeśli chodzi o prywatną wiadomość - nie będę już tam rozmawiał, już raz zostałem wykorzystany przez dwie tutejsze osoby - wolę rozmawiać publicznie, a nawet trzeba - trzeba mówić publicznie co komu leży na wątrobie, pardon: sercu...

Łukasz Jasiński 

@Tectosmith

Spróbuję jakoś odnieść się do komentarza w sprawie twojego brata: "Jemu nie należą się żadne zasiłki i pomoc." - wnioskując, twój brat jest osobą niepełnosprawną? Jeśli tak, to: jaką ma niepełnosprawność? Nabytą czy wrodzoną? Posiada zaświadczenie od lekarza? I jaką ma grupę: lekką, umiarkowaną czy ciężką? Jest zdolny do samodzielnej egzystencji? Pracował czy pracuje? Jeśli tak, to: gdzie płacił lub płaci składki: w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, Pracowniczych Planach Kapitałowych czy Otwartych Funduszach Emerytalnych? Jeśli jest osobą niepełnosprawną i niezdolną do samodzielnej egzystencji, to: ty - masz prawo iść do Opieki Pomocy Społecznej i złożyć wniosek jako prawny opiekun, wtedy: ty, a nie on - będziesz otrzymywał wsparcie finansowe, oczywiście: wszystko musi być czarno na białym w dokumentach, nomen omen: są zamiary nowej władzy na skok - na Pracownicze Plany Kapitałowe, podobnie było wcześniej: płaciłem składki do Otwartego Funduszu Emerytalnego i przyszła nowa władza - 30 000 zł ukradła mi z Otwartego Funduszu Emerytalnego, dlatego też: wróciłem do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i do końca życia tam pozostanę, jeśli chodzi o program nowej władzy, to: gospodarczy - nie podoba mi się, sprawy społeczne - tak, poszedłbym jeszcze dalej: jestem za aborcją, karą śmierci i eutanazją, jeśli chodzi o sprawy socjalne - nie znam stanowiska nowej władzy - programu.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Mojemu bratu nie należy się nic bo tak po prostu wybrał. A wybrał bardo źle dla siebie. Dlatego właśnie mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości dam sobie z tym radę. Mam nadzieję.

Zobaczymy jak to wyjdzie, bylebym się tylko nie spóźnił.

Dziękuję.

@Tectosmith

Tak przy okazji: nie jestem za aborcją, karą śmierci i eutanazją na życzenie, wszystko musi być uregulowane prawnie, aborcja powinna dotyczyć kobiet, które mają problemy z ciążą i gdy nienarodzone dziecko ma wady genetyczne, dajmy przykład mojej mamy - urodziła mnie, brata i siostrę, a czwarte dziecko poddała aborcji - było martwe, mam jeszcze brata - Rafała, otóż to: mój ojciec po wyjściu z wojska zrobił najładniejszej dziewczynie dziecko (kilka dziewczyn czekało przed bramą) - zanim poznał moją mamę, kara śmierci powinna dotyczyć kryminalistów, gwałcicieli, morderców i pedofilów - niby dlaczego społeczeństwo ma utrzymywać więźniów? Eutanazja? Wobec osób nieuleczalnie chorych lub po prostu na życzenie - w wyjątkowych sytuacjach, proste i logiczne? Dzięki temu patologia społeczna zostanie zmniejszona o dziewięćdziesiąt procent - budżet państwa będzie większy i więcej kasy zostanie w kieszeni u podatników.

Łukasz Jasiński 

• 10 miesięcy temu...