Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pieśń dla pięknej pani

Rekomendowane odpowiedzi

@FaLCorneL

Nie wiem, naprawdę nie wiem, po prostu: jestem dosłowny i napisałem nowatorski poemat dygresyjny, a puenta jest jednocześnie: ironią - aluzją, pierwszy wiersz napisałem w szkole podstawowej (ów roku 1996) - tytuł: "Gwiazdy" (można tutaj znaleźć), pisałem dwa dni, a trzeciego dnia - szlifierka, zobaczymy: czy ktoś wyłapie jakiś błąd merytoryczny i literówkę - czeski błąd, kończąc: wolę pozostać przy prozie poetyckiej i dziękuję za komentarz.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@viola arvensis

Trzynastozgłoskowiec ze średniówką, rymy: sylabiczne i żeńskie, tonacja: zmienna - raz skoczna, innym razem - melodyjna, inaczej: wzruszająca, a o puencie już pisałem u pana kolegi wyżej - powtarzał nie będę, istnieje jeszcze taki środek retoryczny jak nawiązanie i w tym wypadku - do Muzy Klio - Matki Historii, dziękuję za komentarz.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński

chodziło mi o sens, autentyczność

a nie o kunszt lub umiejętności

nie trzeba błyszczeć by świecić

można przyjąć wyświetlenia jako odzwierciedlenie: ciekawości

można prostymi metodami to zaburzyć

ale to psuje sens

każdy jest inny i szuka siebie po swojemu

i to jest ciekawe

widzę progres: komentuję, pozdrawiam :-)

@Łukasz Jasiński

... 

świat wszechświat wygląda
jak piękna precyzyjnie ułożona
wieża z klocków

nie zachwieje jej żaden wiatr
ułożony niezawodną wprawną
ręką Stwórcy naszego Ojca

a jednak

jednak czasami się chwieje próbujemy wolną wolą wyjmować klocki ze spójnej całości 

... 

Pozdrawiam serdecznie, 

Miłego dnia 

@FaLCorneL

@FaLCorneL

Oczywiście, wszystko można zniszczyć jak domek z kart i co dalej? Destrukcja jest chorobą psychopatyczną...

@andrew

Dziękuję za komentarz

Łukasz Jasiński 

@FaLCorneL

Nie, destrukcja to nic innego jak praktyka błędnego koła - śmiertelna rutyna, osoby o mentalności psychopatycznej to nic innego jak pasożyci - żyją cudzym życiem, rujnują cudze życia i są odpowiedzialne za los ludzi o inteligencji twórczej, także: za samobójstwa, takich ludzi powinno się zamykać w szpitalach psychiatrycznych - nie wolno nikogo demotywować, mówiąc obrazowo: jeśli zbudowałem domek z kart i osoba destrukcyjna - świadomie ten domek rozwaliła, to: ona jest za to odpowiedzialna, ja, niestety, nie będę budował kolejnego domku z kart - nie będę brał odpowiedzialności za to - czego nie zrobiłem.

Poezja to gra na fortepianie - to Nuty Życia, przecież Fryderyk Chopin tworzył perfekcyjne nuty, jeśli ktoś lubi bałagan, chaos i niedbalstwo - powinien iść na Opowi.pl i tyle na temat.

Łukasz Jasiński 

@FaLCorneL

Poeta jest Sumieniem Narodu, tak jak Cyprian Kamil Norwid, niechciany: umarł na emigracji we Francji w przytułku dla bezdomnych i dopiero po stu latach został odkryty jako Czwarty Wieszcz, nie interesują mnie bezdomni artyści, którzy sami sobie są winni - poszli na studia artystyczne z nadzieją na zdobycie sławy, a tu: jeden wielki klops, trzeba twardo stąpać po ziemi i nie pchać się na afisz, zrobiłem wszystko - co mogłem, nawet byłem na Starym Mieście, aby jakąś artystkę wziąć pod dach na moich warunkach (patrz: "Warunki") - żadna mnie nie chciała, otóż to: jestem tylko potrzebny, kiedy ktoś czegoś potrzebuje, tak jak teraz: jest chłodno, deszcz i szaro, a latem: pa, pa i pa, pana już nie potrzebujemy... Sztuka nie powinna posiadać charakteru komercyjnego, tylko: misyjny, dlatego też: moje teksty - pozwalam czytać, komentować i śpiewać, natomiast: kopiować, przywłaszczać i kraść - nie.

Łukasz Jasiński 

Łukasz Jasiński 

Nie wiem kim jest tytułowa pani. Na początku (bardzo patetycznym) myślałem, że chodzi o jesień… 

Później jednak tekst zaczyna dotyczyć spraw bardziej przyziemnych i stwierdziłem, że to jednak nie o nią chodzi. A na końcu pojawia się jeszcze pan Staś… 
Merytorycznie to, po mojemu, niepotrzebnie używasz jednosylabowców przed średniówką. Źle się wtedy rozkładają akcenty. To akurat łatwo zmienić przez inwersję: wolny ptak - ptak wolny. Poza tym bardziej elegancko wyglądałoby (i brzmiało) „tę świątynię”.

„Swobodnej tej dygresji” - jeśli wsadziłeś „tej” tylko dla sylab, to jednak bym to jakoś przerobił.

A tak w ogóle, to zgadzam się, że życie jest zakaźne.

Pozdrawiam.

@Franek K

Poemat dygresyjny - odmiana poematu epickiego powstała w epoce romantyzmu. Utwór wierszowany o charakterze fabularnym, luźnej, fragmentarycznej kompozycji, najczęściej związanej prowadzącym cały tekst motywem podróży bohatera, a czasem również wątkiem romansowym. Szczątkowa, epizodyczna fabuła poematu dygresyjnego jest pretekstem do licznych wypowiedzi narratora na tematy aktualne, związane z literaturą, sztuką, polityką, historią oraz na tematy osobiste. Narrator często odchodzi od opowiadania głównej fabuły na rzecz snucia refleksji na różnorodne tematy, na przykład: natury społecznej, politycznej, artystycznej, zdawania relacji z własnych wspomnień, opisywania uwag, anegdot, rozważań, obaw i przypuszczeń. Narrator często używa ironii, żartu, bywa złośliwy, subiektywny i zachowuje dystans do utworu i jego bohaterów, celowo akcentuje sztuczność i literackość fabuły - co służy uwypukleniu kreatywności jako podstawowej właściwości sztuki.

Źródło: Wikipedia

A oto komentarz odautorski - jest to nowatorski poemat dygresyjny - jest to mój pomysł jako środek artystyczny i własność intelektualna chroniona w kodeksie postępowania cywilnego, każdy szczegół został poddany przez mnie szlifierce - trzy razy i musi być "tą", a nie - "tę", bo: nie jestem czytelnikiem - "Gościa Niedzielnego", dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam.

Łukasz Jasiński 

Una canzone per una bella signora*

Avisso autunno - sole in suo scorso

sorriso in partenza, tempo fragmento vita,

nel frattempo: come gratuitio uccello,

ricovolli sonno facoltoso, tutto il tempo,

tutto il tempo tornadno - giu questi

sogni segretamente, tutto il tempo...

Delicatamente volando in profando sceli

tranquillo scelio come ferito scudo

in con lontano vedo: doro litoralle -

sabbie, sabbie su niente ino abbastauza

gia tie canzone drizza, troncone - fragile

fretta, pane, ubo, amico si esattamente

muore patria - coure madri come finale

paglia anima, sai, rinupianto, enorme -

me questo dolore fa male, male, male...

Se qualcuno per me ino lui crede,

permettere solo chiamera, permettere

semplicemente controllero questo

tempio couoscenza abbastauza avere

coragio, nessuno ino vieta: buongiorno,

caro signore, me - fragmento quello fra

sito veb, signore personale, ricorda

umano sig sorde poetia varsovia cittoli?

Signore, signore, piu veloce, per me

scappa mio molto gia tempo: chi che

egli fece bua, bua, bua, bua, bua, bua?

Sai, carino, appena questo - come mio

poesia casuale digressione, rifugio umile,

odore candela - rosa, qui tuo aggiustare:

da dove mistero quello, perche hon,

perche hon, perche hon consapevole?

In su gia finirio: maggio essere chiaro

parola canzone ritmo, caro signore Stasiu,

ino prendere in giro - me dico: vita

contagioso, a parte questo: pieta -

tempo, tempo, tempo, tempo in raso.

*komentarz odautorski: jest to wolne tłumaczenie na język włoski w moim wykonaniu, oczywiście: uwielbiam włoski - jest dla mnie bardzo melodyjny, Autor:

Łukasz Jasiński (listopad 2023)

• 6 miesięcy temu...