Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niemcy już dwa razy 

próbowały być władcami Europy,

ZGINĘŁY MILIONY ludzi .

Próbują trzeci raz,

likwidując WETO w unii 

ŚPIESZĄ się

już po pierwszych próbach, zaakceptowane 

Teraz mają pomagierów

i u nas, europejczyków, 

tak siebie ci nowocześni

polacy nazywają ,,europejczycy,, 

Czym, kim będą

polscy europejczycy, dla Niemców,

nie nazywają tak oni siebie. 

Dawniej byli, chyba 

RASY NORDYCKIEJ, a teraz... 

Nie ciekawa WIZJA 

10.2023 andrew 

to tylko fakty…

Unia ok, tylko dlaczego 

jest za plecami Niemców, 

oni o wszystkim decydują. 

Opublikowano

To jest raczej publicystyka a nie wiersz (chociaż jeśli instrukcja obsługi pralki jest obecnie poezją, to może nie mam racji?) ale:

gdzie tu jest nienawiść - do kogo? 

autor prezentuje swój pogląd i ma do tego prawo - wolno mu

za odwagę wygłaszania własnych poglądów - serducho ale do forum dyskusyjnego

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz Tak, autor przedstawia swój pogląd, ale pogląd, że Niemcy, mający 80 milionów ludzi rządzili, czy będą rządzić Unią, mającą 450, przeważnie Niemcom niechętnych,  jest co najmniej nieprzekonujący.  Co do promocji veta, Polacy mają z nim doświadczenia i warto z nich wyciągnąć wnioski. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Poet Ka   W tym wierszu jest niesamowity, nieco intymny klimat - przejście od domowego przesądu o potłuczonym lustrze i siedmiu latach nieszczęścia do trzech dekad zwykłego życia - robi ogromne wrażenie. Końcówka o byciu "ciekawą modelką dla samej siebie" zostawia z masą pięknych myśli. Plastyczny, mądry tekst. 
    • porywamy sie do tańca  wszyscy razem machamy rękami i nogami dokoła siebie, wykręcamy numery, wskakujesz na mnie i pięknej, pięknej partnerki oczekujesz, obracasz mnie i rękoma, rękoma mnie trzymasz, bliskie wymiany impulsów i szybkie, szybkie ruchy  nóg   chwila przerwy proszę bo-ja-nie-na-dążam   przekrwione oczy próbują nadąrzyć przy tobie, depcze ci po palcach i zginam sie nie zgrabnie, rytm mój dziwny, dziwny a ciepły pot spływa, spływa po moich plecach, dość, dość chce ci szepnąć  ale ty patrzysz, patrzysz oczyma swymi i ujmujesz moje ramiona, śmiechem mnie obdarzając   ja już, już nie mogę chwila, chwila przerwy bo-ja-nie-na-dąż-am   wbijam ci piętę w palce spocone ręce wyślizgują sie z duetow krzyki i śmiechy dookola  a ty w popisowym stylu  obracasz mnie tysiąc tysiąc, tysiac razy kręci kręci mi sie w głowie na wymioty wymioty mi się zbiera o boże, o boże stop! ale ty obracasz mnie i w popisowym stylu wywracam sie na wszystkich   -mó-wi-łam-że-nie-na-dąż-am   leżę na ziemi i szybko oddycham i wszyscy sie patrzą na mnie znowu zepsułam imprezę
    • @aniat.   Piękna aliteracja na "cz" - aż czuć ten czerwcowy klimat!  Bardzo mi się podoba! :)
    • @wiedźma   Bardzo intrygujący  tekst. Zdecydowanie „lepiej spłonąć raz w ogniu prawdy”. Trafna metafora szklanego słońca, które udaje, że daje ciepło, a tak naprawdę kłamie. Wybór prawdy, nawet tej spalającej, zamiast powolnego duszenia się w kłamstwie, to piękny i odważny manifest. Ostatnie „Taka jestem” brzmi niesamowicie mocno i autentycznie. Utwór  zmusza do refleksji nad własnymi maskami. Zostawiam zasłużone serduszko!
    • To nie fraszka, To koniec.   To naruszenie swiętości, a ten, który tę, której to odebrał - opuszcza. Winien wiecznego potępienia. W jeziorze ognia, gdzie jego ciało cierpi żar nieustanny. Płonąc przez wieczność.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...