Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Przemiana

Dekaos Dondi

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę zmieniłem

Zaistniała w książce, gdzie akapity wycinały niebezpieczne przerwy, a kartki szeleściły nieustannym odrzuceniem. Druga natura będąca w niej, nieświadomie kreowała: świat osaczonego zwierzęcia. Nieufne zdania, wspierane jadem przecinkowych węży, byś może z lęku przed nieznanym, dawały boleśnie odczuć dotkliwą niechęć, zazwyczaj obleczoną w pogardę.

Owiana wrogą pajęczyną zdań, niczym schwytany owad, z trudem chodziła pośród ostrych wyrazów, raniąc umysł lepką interpunkcją, a szczególnie dużym literami. Być może właśnie dlatego, że to one były początkiem zdań, nie chciały tego stanu zmieniać.

Jednak wbrew dołującym okolicznościom, wytrwale szukała miejsca, nawet w najmniejszej części wrogiego tekstu, by tym samym poczuć spełnienie i siły, gdyż nie przestawała wierzyć, w ocalenie książki.

Ofiarowała do obgadania wiele istotnych spraw, lecz pomimo usilnych prób, ustawicznie wypychana poza krawędź kartki, traciła z każdą chwilą nadzieję. W końcu nieprzychylna sytuacja, przeważyła szalę goryczy, a jednocześnie tego, co musiało i tak nastąpić.

Rozszarpała siebie na więcej literek, niż ich miała w sobie, by powtórnie zaistnieć, tym razem na powierzchni. Okładka była czysta, lecz zupełnie pusta. Jakby na coś czekała. Nagle rozdzielone zostały powtórnie połączone. Została tytułem.

Edytowane przez Dekaos Dondi (wyświetl historię edycji)

@Dekaos Dondi Podobno jest taka książka - Co mężczyźni wiedzą o kobietach? I wiesz, co jest w tej książce oprócz okładki i tytułu? Same puste kartki. Tyle mężczyźni wiedzą o kobietach

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A mimo to książka-okładka  bestsellerem była, a może nawet dalej jest. Co by nie mówić, okładka i tytuł działają na wyobraźnię jak nie wiem co... 

@Ana ↔Dzięki:)↔Ano właśnie. Ciekawy pomysł z taką książką. 

Tym bardziej, że "tytuł" może być początkiem lub zwieńczeniem równocześnie,

lub→imieniem książki. Tożsamością:)↔Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

→skradłem:))