Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Strefa Gazy

Rekomendowane odpowiedzi

@Tectosmith W konfliktach międzyludzkich najczęstsze atrybuty to: pieniądze, władza, religia; splecione nierozerwalnie w różnych proporcjach w zależności od konfliktu. Więc nie do końca zgodzę się z Tobą i Staszkiem, że jest jedynie pretekstem. Naziści też mieli swoją ,,religię" taki system wartości, który pozwolił im wciągnąć całe społeczeństwo do wojennego wysiłku... 

A kult niedźwiedzia wyciągnęłam z prehistorii, bo często sięgam do II WŚ...

Dobrego wieczoru

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Somalija Zapewniam Cię, że zawsze chodzi o pieniądze i władzę a motywy religijne są przeznaczone dla prostych ludzi, żeby mieli w co wierzyć. Nie bez powodu obecny papież nie skrytykował rosyjskiej agresji na Ukrainę, chodziło o zwykłą kasę.

A naziści ... wyznawali dokładnie taką samą religię, którą szczycą się obecni Polacy. Nie mieli swojej religii, jak piszesz. Chodziło o tego samego Boga i tego samego Chrystusa. I w imię właśnie tego samego Chrystusa dokonali eksterminacji Żydów. Pamiętali jednak, żeby usunąć im złote zęby - znowu kasa była najważniejsza.

Kult niedźwiedzia zupełnie tam nie pasuje i gmatwa jeszcze bardziej ten cały pogmatwany obraz niestety.

Tobie również dobrego wieczoru :-)

@Somalija @Tectosmith

„Religię” to może wyznawał sam führer i kilku fanatyków, choć nawet i führer wchodził w układy: Słowianie podludzie, a mimo to Słowacja nie wadziła mu w roli sojusznika. A żeby zachować władzę wykorzystywał ludzką słabość i przymykał oko na korupcję wielu wyższych urzędników. Sama religia jest zbyt nieżyciowa, żeby pociągnąć masy. Daj każdemu pałac i 72 dziewice, a zapomną o wojnie.

@staszeko Dziś niestety jeszcze nic nie słuchałam, ani oglądałam o konflikcie w Izraelu, ponieważ muszę się skupić na pracy, ale widać już Stasiu, że będzie to duży konflikt i będzie o czym myśleć, bo tam jest mnóstwo naczyń połączonych... Arabia Saudyjska, Iran... Rosja też...

Pozdrawiam Cię serdecznie

@violetta Boję się cokolwiek oglądać, wojna w Ukrainie mnie bardzo osłabiła, płakałam nocami a w dzień ledwo stałam na nogach... Nie umiałam sobie poradzić... w końcu usiadłam przy biurku w pracy i mówię do siebie ,,Aga, musisz pracować i myśleć. Nie możesz płakać, to nic nie da..." 

@Somalija bo to Apokalipsa, oni to wszystko realizują, zaraz dojdzie konflikt Turków z Kurdami i tak po trochu wszędzie ogarnie. Co się dzieje na Haiti obecnie? Byłam na Haiti, kiedy też było biednie i był konflikt z gangami, a teraz jest jeszcze gorzej, nic się nie polepszyło. 

@Somalija@violetta

Na Bliskim Wschodzie żyje około 315 milionów muzułmanów, natomiast Izrael ma populację niecałe 10 milionów z czego 73 procent to Żydzi. Gdyby więc muzułmanie działali solidarnie jak jeden, Izraela dawno już by nie było, ale oczywiście nie o religię tu idzie.

Każdy konflikt na taką skalę będzie niósł brutalność, okrucieństwo i śmierć wielu niewinnych ludzi.