Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zielona granica

Tymczasem

Rekomendowane odpowiedzi

Zielona granica

Usta frazesów pełne i haseł

by w narodowe  gusta utrafić

sieje nienawiść a z tyłu afisz

z chwytliwym hasłem o demokracji.

Taki to obraz jest polityka

co duszę sprzedał za głos poparcia.

A za nim kroczy w zwartym szeregu

zwarta w monolit wiodąca partia.

Służba ojczyźnie  - motyw przewodni

Ochrona granic jakże potrzebna

Aby Polakom co chcą żyć godnie

Żaden emigrant  spokoju nie przegnał

Tyle, że miary równej nie dano

jednych witając uśmiechem na ustach.

Drugim granicę pozastawiano

aby tych trzecich za kasę wpuszczać.

Jeden dobry a drugi strach sieje.

ten nasz przyjaciel a tamten wrogi.

Jednego psami poszczuj przez knieje

drugiemu  otwórz gościnne progi.

Tak politycy dzielą narody

bezdusznie wizje świata kreując.

A ja się pytam gdzie w tym jest człowiek?

Kto za najsłabszym może się ująć?

Nie bierzmy udziału w tej propagandzie

nie dajmy sobie wcisnąć andronów

niech nikt nam z głowy nie robi siana

ani z  mównicy ani z ambony.

Niech wolność, równość, prawa człowieka

przybiorą w końcu realną postać.

Chrońmy wartości, walczmy o godność

aby tym trudnym czasom móc sprostać.

• 2 tygodnie później...

@Tymczasem Partia rządząca czerpie z tej władzy zbyt wiele korzyści, żeby pozostawić głosowanie w rękach społeczeństwa. Należy spodziewać się wszystkiego. Zgłosili się jednak ludzie nie związani z PiSem do pilnowania głosowania, jest więc szansa, że wszystko odbędzie się zgodnie z prawem. Niestety poparcie dla rządzącej partii jest ogromne i nie dziwi mnie to, ale jednak smuci.

@Tectosmith Nie dziw się - pierwszy raz po 1989 ludzie dostali do ręki kasę w postaci 500+  do tego jasny, klarowny, spójny przekaz poparty błogosławieństwem z ambony i ubrany w wartości narodowe i  patriotyczne.

Nie jednego można tym kupić. Ponad  to spadło bezrobocie, wzrosło PKB per capita - ludziom żyje się lepiej i kojarzą to głównie z PIS-em choć to nie do końca ich zasługa.  Nie można powiedzieć, ze wszystko co zrobił PIS było złe jednak mnie osobiście przeraża to co stało się z retoryką, przekazem publicznym, skala hejtu, propagandy, korzystania z benefitów, wypaczeń władzy no i oczywiscie kurs antyeuropejski. I znów w UE nie wszystko jest idealne i sporo jest absurdalnej biurokracji  ale polityka separowania Polski od reszty Europy doprowadzi nas do nikąd....

Dziwię się i nie dziwię. Znam mniej więcej przebieg wydarzeń i rozumiem czym i w jaki sposób kupiono wyborców. Sponiewierano przy okazji osoby niepełno sprawne i osoby ciężko pracujące.

Fakt jest taki, że wszystko co zrobił PiS służyło utrzymaniu się przy władzy za wszelką cenę. Kolejnym krokiem było upolitycznienie TVP. Łapówki i telewizja rządowa to po prostu przepis na sukces.

Nie dziwi mnie to, że ludzie dali się nabrać - nie mają pojęcia, jak by im się żyło gdyby polska polityka była faktycznie praworządna. Nie dziwi mnie też, że aż tyle osób karmi się tą propagandą nienawiści. Ale jednak smuci.

No niestety. Pewne pokolenia muszą przeminąć i należy mieć nadzieję, że młodzi ludzie nie dadzą się ogłupić.

A jeśli PiS utrzyma się przy władzy to Polska faktycznie wyjdzie z Unii Europejskiej, a ludziki będą się z tego cieszyć...