Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2023 Duszka Mówili o niej Duszka (zawsze pomocna dłoń) Jesienny zapach słońca w barwy stroiła gwiazd Duszka mówili o niej Przegoni nawet wiatr Mówili o niej Duszka (umai każdy dom) z sercem zawsze na dłoni inna jakby nie stąd Mówili o niej Szczęście (od zawsze uśmiechnięta) wianki plecie na łąkach z kwiatami wyrusza w świat Mówili o niej Duszka (co siłę twórczą ma) świetlaną przyszłość przed sobą oczaruje ten świat ____ Szeptali o niej ludzie Duszka… od rana wianki plecie wśród książek znaków szuka spogląda zbyt często w niebo [nikt nie rozumiał jej] ___ czas biegnie nieubłaganie mija noc północ dzień kolejny etap zamyka Tylko już tylko Duszka Nie chce już Duszką być. Jesienny sad już przekwita Łąkowe kwiaty w zeszytach Duszka zamyka się w sobie Od świata odgradza się Duszka o niej mówili (przegonić miała wiatr) światło i radość zabrała Kto odpowiedzi zna? Czego miała za dużo? Czego poskąpił jej świat? Jakich emocji zabrakło? Kto odpowiedzi zna? ____ Boga co Światłem jest (chyba) jakby lękała się Go… Biblijnych przesłań nie znała W XXVII widziała zło ___ PAN ŚWIATŁEM I ZBAWIENIEM MOIM: KOGÓŻ MAM SIĘ LĘKAĆ? PAN OBRONĄ MEGO ŻYCIA? PRZED KIM MAM SIĘ TRWOŻYĆ? ___ Nikt nie powtarzał jej O dobry i wieczny Boże dajesz zabierasz to cud. Szepnij Duszce na ucho Wróć do świata dziewczyno wróć 3
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Osobiście nie znam żadnej „Szeptunki” ale ładnie nazwałeś kobiecą inność.Jesteśmy w większości świadomie mocne ale „kobieta która jeszcze wianki plecie” to już przeszłość-:) fakt.Ten odchodzący Świat mnie jednak inspiruje..motyw kobiecych wędrówek i poszukiwań szczególnie…zamiast kozetek u psychoanalityka -:)Dziękuje za przeczytanie i dobre słowo.
Rafael Marius Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W Warszawie Ukrainki plotą z parkowych kwiatów (zabronione). Ale co im tam. Nie tylko małe dziewczynki. Widziałem też takie 20+. Potem weszły do stawu i fotografowały się na kamieniu wystającym z wody z kaczkami w tle. Wyglądały uroczo. Mają fantazję...
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Rafael Marius Chyba właśnie tej wyobrażni i fantazji nam ludziom brakuje dziś.Oczywiście z zeszytem pod pachą i wiankiem na głowie nie biegam-:)ale podglądać ludzi lubie-:)Czyli podglądaczka żem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rafael Marius Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zdecydowanie, ale czasem spotyka się wyjątki z innej kultury.
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Rafael Marius Mam wrażenie że tej cywilizacyjnie „prostszej”..teraz każdy chciałby na piedestał.Ambicje żle ulokowane rodzą emocje złe…tak to widze.
Rafael Marius Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też tak uważam.
Rekomendowane odpowiedzi