Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy pada deszcz
to jest wtedy
kosmos

eli lama sabachtani

można go słuchać
bo milczy
nauczyciel bez dyplomu

bez boga nie ma życia

konkluzja tak prosta
jak liśc coraz bardziej
zielony od deszczu

bez życia nie ma boga

to dopiero
pokusa życia wiecznego
zgrzeszyć czy nie zgrzeszyć

to bóg i człowiek

sami się opuszczamy
krzyż
a na nim gołębie

eli, eli lama sabachtani

nie płacz
mój boże
jak pada

Eli, Eli, lama sabachtani! z aramejskiego Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?; słowa wypowiedziane przez Jezusa na krzyżu

Opublikowano

dzieła, któe choć trochę zawadzają o religijność, są z reguły ciężkie i trudne. nie do zinterpretowania - do napisania. dlatego już za to plus. przede wszystkim napisałabym Bóg dużą literą. z szacunku. jedynie w ostatniej strofie

nie płacz
mój boże
jak pada

mała litera pasuje doskonale. poza tym szacunek. dla autorki i dla wiersza.

Pozdrawiam
Kalina

Opublikowano

mam jedno zastrzeżenie...

to dopiero
pokusa życia wiecznego
zgrzeszyć czy nie zgrzeszyć

wg mnie ta strofa zupełnie nie pasuje stylistycznie do reszty utworu. calość dość ciekawa, ładnie zakończona...
czytałam już go dzisiaj, tylko w innym miejscu:)

pozdr. Agnes

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Dekaos Dondi... mógłbyś kilka osób obdzielić swoimi zwariowanymi - pozytywnie - pomysłami... :) Słota... jesień... :)
    • Chciałbym napisać dla siebie love story i biec jak niemy, tuląc Twą szyję, gdzie w snach Cię szukam po zgaszonych klatkach, czekając na wspólną, nie samotną mogiłę   Chciałbym napisać je dla Nas, lecz nie wiem, bo tylko nasze spojrzenia się krzyżują, nasze języki nie przemówiły, a nasze ciała się nie połączyły   W Raju, którego tak bardzo pragniemy, leżymy na łące, płacząc ze szczęścia, a nasze łzy w pocałunkach znikają, noc nasza nie śpi, oddech nie ma końca   W Olam ha-asija pojawiasz się jak zjawa i taka miłość nigdy nie zgaśnie Budząc się w Piekle, czekam na gwiazdy, gdzie pocałunkiem znowu mnie znajdziesz   I napisałem swoje love story i nigdy ono nie będzie wspólne Zostaje mi słowik z Pandory, zanim zasypią solową trumnę
    • Porozmawiam z.. sierpniem.. Leno, nauczy mnie... :) Ładnie.
    • Świetne... a zarazem.. przerażające. Decydują, bo mogą... ot, ironia życia.
    • I. Teoria ciszy   milczenie nie boli   to tylko brak dźwięku   ciało uczy się go szybciej niż serce     najpierw zanika puls w palcach   potem wzrok traci głębię   a na końcu   człowiek przestaje pytać     mówią — to dojrzałość   choć bardziej przypomina   oswajanie pustki   II. Notatka z oddalenia   znowu jestem tu   w miejscu które nie zna mojego imienia   ale pamięta ciężar kroków     stawiam je ostrożnie   jakby ktoś inny miał zapłacić   za każdy błąd     przechodzę przez dzień   jak przez wydrążoną gałąź   pusta — ale wciąż trzyma się drzewa       III. Przysięga    nie przysięgam   nie dlatego że nie kocham   ale dlatego że wiem   co dzieje się z przysięgami   kiedy zapada noc   a serce chce spać w innym miejscu      
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...